Forntid - Thailand och omkringliggande länder före och under taifolkens ankomst
Malajerna och Srivijaya

Södra nuvarande Thailands tidiga historia vet vi heller inte så mycket om. Men vi vet att malajfolk under flera hundra år dominerade Malackahalvön och därmed södra delen av nuvarande Thailand.

Ungefär samtidigt som kungadömet Dvaravati blomstrade bildades det i söder ett mäktigt rike. Rikets huvudsäte låg i Palembang ปาเล็มบัง på Sumatra สุมาตรา, i nuvarande Indonesien (Prathet Indonisia) ประเทศอินโดนีเซีย. Riket kallades för Srivijaya och existerade mellan 600-1200-talet. Men man skall ha klart för sig att flera källor säger att riket existerade 400-1200.


(Sumatra i Indonesien)

Även Srivijaya rike var starkt påverkat av indiskt inflytande i form av såväl buddhistisk som brahmansk världsåskådning. Flera källor kallar riket hindubuddhistiskt.

Riket blev en mycket stark kommersiell makt i Sydostasien. Riket låg bättre placerat än Funan utmed sjövägen mellan Indien och Kina och i området uppstod med tiden en lång rad viktiga hamnar. Srivijaya dominerade handeln i Sydkinesiska havet (Thale Chin Tai) ทะเลจีนใต้ och införde tullar på all trafik i Malackasundet (Chong Khaep Malaka) ช่องแคบมะละกา.

I distriktet Chaiya ไชยา, som ligger i provinsen Surat Thani สุราษฎร์ธานี i södra Thailand, finns flera ruiner från Srivijaya-perioden och man har även hittat en inskription från 775 som gjorts av en kung vid namn Vishnu (Witsanu) วิษณุ (r. 775-782) från Srivijaya. Två kilometer utanför Chaiya finns ett tempel, Wat Phra Borommathat Chaiya วัดพระบรมธาตุไชยา, vars renoverade stupa i Srivijaya-stil ursprungligen påstås ha byggts på 600-talet.


(Provinsen Surat Thani)

Det kan vara intressant att veta att provinsen Surat Thani tidigare hette Chaiya och att provinsen fick det nya namnet av kung Rama VI (Phra Ram 6) พระราม 6 1915. Surat Thani förkortas ofta till Surat สุราษฎร์.

En grupp historiker tror inte längre att Srivijayas huvudstad, som beskrivits av den kinesiske munken Yiying (Iching) อี้จิง (635-713) 671, var Palembang på Sumatra utan just Chaiya i nuvarande Thailand. De påstår istället att det år som tidigare betraktats som rikets början istället var det år som det blev erövrat av Chaiya. Och namnet Chaiya skulle vara en förkortning av Srivi-chaiya=Srivijaya. Men detta är en mycket kontroversiell teori.

Srivijaya skickade en diplomatisk mission till Kina 1017. Kanske var man oroliga för en kommande invasion från det indiska riket Chola โจฬะ.


Stavningsvarianter;

Sydkinesiska havet; South China Sea.

Malackasundet; Straits of Malacca.

Chaiya; Amphoe Chaiya อำเภอไชยา, Cahaya, Tjaja.

Surat Thani; Changwat Surat Thani จังหวัดสุราษฎร์ธานี, Suratthani.

Wat Phra Borommathat Chaiya; Phraborommahathat Chaiya.

Yiying; I Ching, I-Ching, I-Tsing, I Tsing, Yi Ying, Zhang Wenming.

Chola; Khola โคลา, โจละ.

Denna artikel senast uppdaterad: 2019-10-05, 17.50
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.