Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
Jarupong Ruangsuwan
Charupong Ruangsuwan blir ny partiledare för Pheu Thai (30 oktober 2012)

Val av en ny partiledare i partiet Pheu Thai hade blivit nödvändigt efter att partiledaren Yongyuth Wichaidit hade avgått. Han hade som tidigare nämnt tvingats avgå efter att ha befunnits skyldig till ämbetsbrott av antikorruptionskommissionen (NACC).

Den tidigare nationella polischefen Priewpan Damapong förklarade måndagen den 15 oktober 2012 att han inte ville ta över partiledarskapet i Pheu Thai. Detta även om han eventuellt skulle nomineras till posten. Han ansåg sig inte vara ett passande val för posten.

Priewpan berättade detta efter att han och ett tjugotal andra personer hade ansökt om medlemskap i regeringspartiet Pheu Thai. De var alla klasskamrater från kadettskolan Armed Forces Academies Preparatory School (AFAPS) (klass 10), där även Thaksin hade gått.

De hade hälsats välkomna av den tillfällige partiledaren Viroj Pao-in då de anlände till partiets högkvarter. Han skänkte var och en av dem en kavaj med partiets logo innan man kallade till presskonferens.

Priewpan, som ju var en bror till Thaksins tidigare hustru Potjaman, förklarade att han ville hjälpa Pheu Thai med att ta itu med landets narkotikaproblem och landets säkerhet, vilket han hade mångårig erfarenhet av.

Tillfrågad om han var beredd att få en post som biträdande premiärminister med ansvar för att ta itu med den illegala narkotikahandeln svarade Priewpan att han inte befann sig i ett läge där han kunde kommentera en möjlig regeringspost.

Han tillade att han för närvarande var rådgivare till polisen och generallöjtnanten Chaiwat Chotima ชัยวัฒน์ โชติมา, som var kommissionär vid Narcotics Suppression Bureau (NSB) (Kong Banchakan Tamruat Prap Pram Yaseptit) กองบัญชาการตำรวจปราบปรามยาเสพติด, och i denna position kunde han redan hjälpa till med att tackla narkotikaproblemet.


(Chaiwat Chotima)

Priewpan sade att han ansökt om medlemskap i Pheu Thai på eget bevåg och inte efter att ha blivit övertalad av premiärminister Yingluck Shinawatra. Angående sin tidigare svåger Thaksin sade han att han inte talat med honom på länge.

Tisdagen den 16 oktober menade Viroj Pao-In att Priewpan Damapong bara hade sagt att han ännu inte var beredd att besätta posten som partiledare och att han inte definitivt hade avslagit tanken.

Alla partimedlemmar med rätt kompetens var möjliga kandidater till posten som permanent ledare för partiet som skulle utses på ett partimöte som var planerat till den 30 oktober, sade Viroj.

Trots alla tidigare spekulationer blev det Charupong Ruangsuwan som valdes till ny partiledare tisdagen den 30 oktober. Under tisdagsmötet hade överste Apiwan Wiriyachai nominerat Charupong. Av de 334 medlemmarna på mötet röstade alla utom två för Charupong. Dessa två röster hade förklarats ogiltiga.

Denna artikel senast uppdaterad: 2020-10-17, 11.08
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.