Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
Chalerm Yubamrung
Thaksin kommer inte att fråntas sin gradbeteckning (11 oktober 2012)

Thaksin Shinawatra kommer inte att fråntas sin grad som överstelöjtnant i polisen. Han borde istället utnämnas till general, sade biträdande premiärminister Chalerm Yubamrung torsdagen den 11 oktober 2012.

Chalerm, som var ansvarig för den kungliga thailändska polisens kontor (RTPO), gjorde detta uttalande då han tillfrågades varför han inte begärt att Thaksin skulle fråntas sin gradbeteckning som polis.

Frågan föreföll relevant eftersom försvarsminister Sukumpol Suwanatat hade utsett en kommitté som skulle överväga om den tidigare premiärministern skulle fråntas sin grad.

Chalerm, som varit polis och kapten vid avdelningen för brottsbekämpning (CSD) innan han blev politiker, sade att han helst inte ville kommentera flygvapengeneral Sukumpols åtgärd då han inte var speciellt insatt i militära frågor.

Chalerm menade, liksom Thaksin, att domen i det tidigare omtalade Ratchadaphisek-fallet var en konstruktion av kuppmakarna och inte från det vanliga rättsväsendet och att Thaksin hade åtalats av den numera nedlagda kommittén för granskning av tillgångar (ASC), som bildats av militären.

"Även om den kungliga thailändska polisens kontor menar att Thaksins gradbeteckning skall fråntas honom kommer jag inte att göra detta. Istället kommer jag att utse honom till polisgeneral. Envar som inte är nöjd med vad jag gör kan grilla mig i en misstroendedebatt," sade Chalerm.

Denna artikel senast uppdaterad: 2020-10-29, 21.33
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.