Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
Ombudsmannen vill dra in Thaksins pass (13 september 2012)

Ombudsmannens kontor bad torsdagen den 13 september 2012 utrikesministeriet att överväga sitt beslut om att ha utfärdat ett pass till Thaksin Shinawatra den 26 oktober 2011. Man menade att detta kunde skada byråkratin.

Thaksin hade ansökt om passet vid den thailändska ambassaden i Dubai och han hade bara behövt vänta en dag innan det var klart.

Ombudsmannens kontor svarade därmed på en begära som lämnats in tidigare under året av partiet New Politics ledare Somsak Kosaisuuk. Den tidigare gulskjorteledaren hade bett kontoret att avgöra om utrikesminister Surapong Tovichakchaikul och utrikesministeriet hade brutit mot någon lag eller missbrukat sin ställning då man bestämt att Thaksin skulle få ett nytt pass.

Ombudsmannen konstaterade att Thaksin dömts till två års fängelse 2008 av högsta domstolen (högsta domstolens kriminalavdelning för övervakning av innehavare av politiska ämbeten) och att han hade undgått sitt straff genom att fly. Thaksin hade innan dess varit förbjuden att resa utomlands såvida en domstol inte gav honom tillstånd till detta från fall till fall.

Ombudsmannens kontor menade att ministeriet hade begått ett misstag då man inte väntade med att behandla Thaksins ansökan. Man borde ha rådfört sig med andra myndigheter innan beslutet. Detta misslyckande riskerade att skada landets byråkratiska system. Ombudsmannens kontor bad därför utrikesministeriet att överväga att ändra sitt beslut om utfärdandet av Thaksins pass och att i fortsättningen strikt följa gällande regler för utfärdande av pass.

Även Demokratiska partiet hade satt press på utrikesministeriet att återkalla Thaksins pass. Partiets talesman Chavanont Intarakomalyasut bad fredagen den 14 september utrikesministeriet att korrigera sitt misstag.

Han sade att ministeriet skulle visa att de inte stödde en politiker som agerat i strid med gällande passregler. Chavanont syftade på utrikesminister Surapong Tovichakchaikul, som beordrat utfärdandet av passet till Thaksin. Han rådde den ständige sekreteraren vid utrikesministeriet Sihasak Phuangketkeow att vidta åtgärder för att återkalla Thaksins pass, då det var under hans auktoritet.

Chavanont trodde dock inte att Surapong skulle ändra sig då det verkade som om hans enda tanke var att hjälpa Thaksin utan att bekymra sig om etik och samvete. Ministern riskerade kommande åtal på flera punkter i förbindelse med hans hjälp till en dömd rymling, varnade han.

Söndagen den 9 september hade en opinionsundersökning (ABAC Poll เอแบคโพล) visat att 80.3 procent av de tillfrågade ville att Thaksin skulle få återvända till Thailand och få försvara sig i domstol. 19.7 procent var av motsatt uppfattning.

Samma undersökning visade att 83.6 procent ville att premiärminister Yingluck skulle få fortsätta med sitt regeringsarbete. Här hade 16.4 procent motsatt uppfattning.

Undersökningen hade genomförts den 4-8 september och 2 251 personer i åldern 18 år och uppåt hade tillfrågats i Bangkok och i provinserna Pathum Thani, Lopburi, Ayutthaya, Chanthaburi, Nakhon Sawan, Phetchabun, Chiang Mai, Mukdahan, Nong Khai, Chaiyaphum, Khon Kaen, Surin, Udon Thani, Phatthalung, Surat Thani och Nakhon Si Thammarat.

Denna artikel senast uppdaterad: 2019-10-27, 18.08
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.