Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
Praipol Khumsap
Försöken att stoppa regeringens rissubvensionsprogram (4 oktober 2012)

Om författningsdomstolen avslår vår begäran angående regeringens rissubvensionsprogram kommer lärare och studenter från Thammasatuniversitetet och National Institute of Development Administration (NIDA) istället föra ärendet vidare till ombudsmannens kontor, sade en talesman för akademikergruppen torsdagen den 4 oktober 2012.

Talesmannen var Praipol Khumsap (Phraiphon Khumsap) พรายพล คุ้มทรัพย์ (15 mars 1948-), som var en föreläsare vid Thammasatuniversitetet. Han förklarade också att man ville frysa den kontroversiella populistiska politiken. Rissubvensionsprogrammet öppnar upp för korruption vilket är till skada för landet, tillade han.

Tillfrågad om de skulle lämna över ärendet direkt till premiärminister Yingluck svarade Praipol att så inte skulle ske. Premiärministern har tydligt deklarerat att regeringen inte hade har för avsikt att ändra eller överge rissubvensionsprogrammet, sade han.

Akademikergruppen, som omfattade 146 lärare och studenter från NIDA och Thammasatuniversitetet, hade i sin begäran krävt att regeringens rissubvensionsprogram skulle avslutas.

De hävdade att programmet inte var förenligt med författningen, att regeringen försökte skapa ett rishandelsmonopol, konkurrerade med den privata sektorn och snedvred prissättningsmekanismerna.

Inledningsvis hade författningsdomstolen inte velat ta emot deras begäran. Domstolens talesman Pimol Thammapitakpong menade att akademikerna och studenterna i sin begäran först måste hänvisa till vilka artiklar i författningen som man menade att regeringen hade brutit mot. Därefter kunde de lämna in sin begäran på nytt.

Ett stort antal medlemmar från ett bondnätverk hade demonstrerat framför NIDA i Bangkok där de krävde att akademikerna skulle dra tillbaka sin begäran till domstolen.

Omkring 500 bönder från nordöst hade under onsdagen blockerat Mittraphap Highway (Thanon Mitraphap) ถนนมิตรภาพ framför infarten till NIDA i distriktet Si Kiew (Si Khio) สีคิ้ว i Nakhon Ratchasima för att visa sitt motstånd mot akademikernas krav. De avbröt sin demonstration efter att en representant för NIDA hade mottagit deras protestskrivelse.

Under torsdagen förklarade försvarsminister Sukumpol Suwanatat ännu en gång sitt stöd för regeringens rissubvensionsprogram. Han sade att programmet kunde hjälpa bönderna att få ökade inkomster och han menade inte att programmet skulle resultera i någon allvarlig skada för landet, vilket många hade uttryckt farhågor om.


Stavningsvarianter;

Praipol Khumsap; Praiphol Koomsup, Praipol Koomsup.

Mittraphap Highway; Mitraphap Highway.

Denna artikel senast uppdaterad: 2020-05-30, 12.07
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.