Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
Lobbyn på Four Seasons Hotel
Arresteringsordrar mot parlamentsmedlemmar från det Demokratiska partiet (23 juli 2012)

Tisdagen den 23 juli 2012 meddelades det att polisen under onsdagen skulle begära arresteringsordrar mot tre parlamentsmedlemmar från Demokraterna. De tre var programledare för talkshowen Sai Lor Fah (Sai Lo Fa) สายล่อฟ้า (åskledaren) på Blue Sky TV (Fa Wan Mai) ฟ้าวันใหม่ och hade stämts för förtal av premiärminister Yingluck.

Det handlade om Sirichok Sopha, Thepthai Senpong och Chavanont Intarakomalyasut, som också var talesman för Demokraterna.

Yingluck hade anklagat dem för förtal då de kommenterat ett privat möte hon haft på Four Seasons Hotel โรงแรม โฟร์ซีซั่น i Bangkok den 8 februari. Det hade uppenbart handlat om dolda sexuella anspelningar.

Den 23 februari hade Yinglucks jurister anmält de tre till Lumphinis polisstation, angående förolämpande kommentarer om hennes besök på hotellet. De hade ifrågasatt Yinglucks moral då hon inte infunnit sig till en session i representanthuset, utan istället hade haft ett privat möte på hotellet.

Polisen och generalmajoren Anuchai Lekbamrung, vice polischef vid huvudstadens polisbyrå, sade att de tre anklagade vid två tillfällen inte velat infinna sig då polisen kallat dem. De tre parlamentarikernas advokater hade hävdat att de inte kunnat infinna sig då de var upptagna med privata angelägenheter och hade bett om att få komma den 8 augusti istället.

Utredarna motsatte sig deras begäran då de menade att det saknades grund för att utebli och att de dessutom skulle vara skyddade av sin parlamentariska immunitet då parlamentet samlades igen den 1 augusti, sade Anuchai.

Den 3 juni 2013 visade det sig att endast två personer blev åtalade för förtal. Det handlade om den tidigare anklagade Chavanont, men nu hade det tillkommit en ny person nämligen Demokraternas vice taleskvinna Mallika Boonmeetrakul.

Åklagarna sade att Chavanont och Mallika under perioden den 15-21 februari 2012 hade anklagat Yingluck för att under arbetstid ha haft ett hemligt möte med en affärsman på Four Seasons Hotel på Witthayu Road, som skadat hennes rykte.

I sällskap med advokaten Rames Rattana-chaweng träffade Chavanont och Mallika åklagaren Ruangwich Pokai (Rüangwit Phokhai) เรืองวิชญ์ โภคัย för att ta del av åtalspunkterna.

Rames bad åklagaren att skjuta upp rättegången till den 28 juni 2013 för att ge de åtalade mera tid att förbereda sitt försvar och ordna fram borgensgarantier.

Denna artikel senast uppdaterad: 2018-12-05, 18.23
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.