Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
Lobbyn på Four Seasons Hotel
Parlamentsmedlemmar från Demokratiska partiet anklagas för förtal (23 juli 2012)

Tisdagen den 23 juli 2012 meddelades det att polisen under onsdagen skulle begära arresteringsorder för tre parlamentsmedlemmar från Demokratiska partiet. De tre var programledare för talkshowen Sai Lor Fah (Sai Lo Fa) สายล่อฟ้า (åskledaren) på Blue Sky TV (Fa Wan Mai) ฟ้าวันใหม่. De hade stämts av premiärminister Yingluck för kränkande kommentarer som de framfört den 10 och den 15 februari i talkshowen.

De tre stämda var Sirichok Sopha, Thepthai Senpong och Chavanont Intarakomalyasut, som också var talesman för Demokratiska partiet.

Yingluck hade anklagat dem för förtal då de kommenterat ett privat möte hon haft på Four Seasons Hotel โรงแรม โฟร์ซีซั่น i Bangkok den 8 februari 2012. Det handlade bland annat om dolda sexuella anspelningar.

Den 23 februari hade Yinglucks jurister anmält de tre till Lumphinis polisstation, angående förolämpande kommentarer om hennes besök på hotellet. De hade ifrågasatt Yinglucks moral då hon inte infunnit sig till en session i representanthuset, utan istället hade haft ett privat möte på hotellet.

Polisen och generalmajoren Anuchai Lekbamrung, vice polischef vid huvudstadens polisbyrå, sade att de tre anklagade vid två tillfällen inte velat infinna sig då polisen kallat dem. De tre parlamentarikernas advokater hade hävdat att de inte kunnat infinna sig då de var upptagna med privata angelägenheter och hade bett om att få komma den 8 augusti istället.

Utredarna motsatte sig deras begäran då de menade att det saknades grund för att utebli och att de dessutom skulle vara skyddade av sin parlamentariska immunitet då parlamentet samlades igen den 1 augusti, sade Anuchai.

Den 3 juni 2013 visade det sig att endast två personer blev åtalade för förtal. Det handlade om den tidigare anklagade Chavanont, men nu hade det tillkommit en ny person nämligen Demokratiska partiets vice taleskvinna Mallika Boonmeetrakul.

Åklagarna sade att Chavanont och Mallika under perioden den 15-21 februari 2012 hade anklagat Yingluck för att under arbetstid ha haft ett hemligt möte med en grupp affärsman på Four Seasons Hotel på Witthayu Road, som skadat hennes rykte.

I sällskap med advokaten Rames Rattana-chaweng träffade Chavanont och Mallika åklagaren Ruangwich Pokai (Rüangwit Phokhai) เรืองวิชญ์ โภคัย för att ta del av åtalspunkterna.

Rames bad åklagaren att skjuta upp rättegången till den 28 juni 2013 för att ge de åtalade mera tid att förbereda sitt försvar och ordna fram borgensgarantier.

Riktigt vad som hände efter detta vet jag inte, men hur som helst så frikände brottmålsdomstolen Chavanont Intarakomalyasut för förtal den 17 mars 2015. Vad som hände med anklagelserna mot Mallika Boonmeetrakul känner jag heller inte till.

I sin anmälan hade Yingluck uppgett att Chavanont under perioden 19-21 februari 2013, under en presskonferens, hade anklagat henne för att istället för att delta i arbetet i parlamentet hade hon diskuterat privata affärer med fem ledande affärsfolk.

Medias rubriker efter Chavanonts presskonferens hade givit allmänheten intrycket att Yingluck var politiskt korrupt genom en intressekonflikt och eventuellt gynnande av en grupp affärsmän.

Domstolen menade att Chavanont hade gjort sin plikt som oppositionspolitiker och att han hade anledning till misstro mot mötet. Även om han råkat kränka Yingluck under sin presskonferens hade han ändå sett till landets bästa.

Chavanont hoppades att domstolens beslut skulle bli prejudicerande och att domstolarna i framtiden skulle skydda oppositionspolitiker som försvarade allmänhetens intressen.

Nu blir det återigen litet förvirrande för nu dyker de tre ursprungliga parlamentsmedlemmarna Chavanont Intarakomalyasut, Thepthai Senpong och Sirichok Sopha upp i en ny rättegång.

Den 27 augusti 2015 dömdes de till ett års villkorligt fängelse vardera av brottmålsdomstolen, med en prövotid på två år. De fick också en bot på 50 000 baht vardera. Domstolen ansåg att de tre var skyldiga till deras kränkande kommentarer i programmet Sai Lor Fah. Domarna överklagades till appellationsdomstolen.

Den 20 september 2016 fastställde appellationsdomstolen brottmålsdomstolens tidigare domar. Förutom detta beordrades de tre dömda att publicera en sammanfattning av domarna i fem tidningar under sju dagar i sträck. Alla tre valde sedan uppenbart att överklaga till högsta domstolen.

Fortsättning följer!


Stavningsvarianter;

Sai Lor Fah; Sai Lor Fa.

Denna artikel senast uppdaterad: 2019-08-05, 15.49
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.