Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
Suthep och Abhisit
Suthep Thaugsuban döms till villkorlig dom (24 juli 2012)

Appellationsdomstolen dömde på tisdagen den 24 juli 2012 Demokratiska partiets Suthep Thaugsuban till en fyra månaders villkorlig fängelsedom för förtal av den tidigare TRT-politikern Prommin Lertsuridej.

Prommins stämning inkluderade Demokratiska partiet, partiledaren Abhisit, Suthep och den tidigare talesmannen för partiet Ong-ard Klampaibul.

Enligt stämningen hade Suthep, under en presskonferens den 16 mars 2006 vid Demokratiska partiets högkvarter, sagt att TRT hade fuskat under valen den 2 april 2006. Ong-ard hade varit närvarande vid presskonferensen.

Suthep hade sagt att tre medlemmar från TRT:s styrelse, inklusive Prommin, var inblandade i valfusket. Prommin sade att detta hade skadat honom personligen och även partiet.

Stämningen hade fått avslag i brottmålsdomstolen och Prommin hade då överklagat till appellationsdomstolen som i sin tur fann Suthep skyldig, men liksom i brottmålsdomstolen friades Demokratiska partiet, Abhisit och Ong-ard.

Domstolen dömde först Suthep till sex månaders fängelse och en bot på 3 000 baht. Straffet reducerades sedan till fyra månaders villkorlig dom och en bot på 2 000 baht.

Prommin sade att domen skulle fungera som en läxa för folk att vara försiktiga då de uttryckte sina åsikter, så de inte inkräktade på andra personers rättigheter. Abhisit sade att domen mot Suthep skulle överklagas till Högsta domstolen.

Denna artikel senast uppdaterad: 2020-11-02, 16.14
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.