Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
Thaksin Shinawatra
Beskyllningarna mot Thaksin (5 juli 2012)

Torsdagen den 5 juli 2012 sade talesmannen för Demokratiska partiet, Thepthai Senapong, att en läckt hemlig inspelning, där representanthusets talman Somsak Kiatsuranont medverkade, tydligt visade att Thaksin var huvudpersonen bakom både försoningsförslaget och förslaget om författningsändringar.

Thepthai anklagade regeringen för att tala med kluven tunga. ”De vill nu dra tillbaka försoningsförslaget då de planerar att ta upp ärendet igen då oppositionen inte är beredd." Han sade också att delar av allmänheten var medvetna om regeringens dolda agenda och att regeringen inte kunde förneka vad de var ute på.

Ljudinspelningen visade att premiärminister Yingluck, Thaksin och den tidigare premiärministern Somchai Wongsawat intrigerade om hur de skulle agera politiskt, sade Thepthai.

Han bad Yingluck att inte gömma sig bakom gardinerna utan visa sitt sanna jag och ta sitt ansvar som politisk ledare. Hon är den enda personen i landet som kan leda landet ur det låsta politiska läget och få slut på den fortsatta konflikten, sade Thepthai.

Men Thaksins juridiske rådgivare Noppadon Pattama var inte alls överens med Thepthais beskrivning. Han sade tvärtemot att ljudfilen tydligt bevisade att Thaksin inte låg bakom varken det nationella försoningsförslaget eller de föreslagna författningsändringarna.

"I ljudinspelningen sade Somsak att han kunde övertala medlemmar från Pheu Thai och “personen långt borta” att följa en plan och detta visar att Thaksin inte har den absoluta makten att kommendera Pheu Thai, vilket Demokratiska partiet hävdar," sade Noppadon.

"Då Pheu Thai förde sin valkamp var partiets slogan “'Thaksin tänker, Pheu Thai agerar” och det är fullt normalt att Somsak ber om råd från Thaksin," sade Noppadon.

Oavsett vad författningsdomstolens kommande beslut blir om författningsändringarnas laglighet skulle Pheu Thai fortsätta sina försök att ändra författningen, vilket man lovat folket.

Ljudklippet med Somsaks röst sändes på tisdagen i den prodemokratiska TV-kanalen Blue Sky (Fa Wan Mai) ฟ้าวันใหม่, där han talade till sina supportrar i Phetchabun under ett privat möte.

I ljudfilen sade Somsak att han talat med en "person långt borta" om att inte tvinga fram en debatt om det kontroversiella försoningsförslaget i parlamentet. Detta för att undvika motstånd bland befolkningen.

Fredagen den 6 juli fortsatte Demokratiska partiets Chavanont Intarakomalyasut att angripa Pheu Thai i förbindelse med ljudklippet.

Chavanont sade att det var uppenbart att det som Somsak sagt i ljudklippet innebar att Thaksin stod bakom bakom förslaget om författningsändringar och att få igenom försoningsförslaget i parlamentet. Somsak, som är ålagd att vara opartisk måste sluta gömma sig och träda fram och förklara sig, sade han.

Chavanont sade att Demokratiska partiet övervägde följande åtgärder;

1. Att be ombudsmannens kontor (Samnak Ngan Phu Truat Kan Phaen Din) สำนักงานผู้ตรวจการแผ่นดิน att undersöka premiärminister Yingluck Shinawatras moral.

2. Att avlägsna Somsak som parlamentets talman av etiska skäl.

3. Att undersöka om Thaksin hade blandat sig i regeringens arbete.

4. Att begära att partiet Pheu Thai skulle upplösas, då partiet leddes av Thaksin som var bannlyst från politiskt arbete.


Stavningsvarianter;

Blue Sky; Blue Sky TV.

Ombudsmannens kontor; Office of the Ombudsman, office of the Ombudsmen.

Denna artikel senast uppdaterad: 2020-10-14, 17.52
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.