Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
Virachai Plasai med Preah Vihear i bakgrunden
Yingluck diskuterar Preah Vihear (10 maj 2012)

Utländska advokater som rekryterats av Thailand för att undersöka ärendet med templet Preah Vihear hade träffat premiärminister Yingluck för att samla fakta och information för att kunna sköta ärendet i internationella domstolen. Detta berättade utrikesminister Surapong Tovichakchaikul torsdagen den 10 maj 2012.

Den thailändska ambassadören i Haag, Virachai Plasai (Wirachai Phlasai) วีรชัย พลาศรัย (9 juni 1960-16 mars 2019), och ledare för juristerna i tempelärendet, sade att premiärminister Yingluck hade redogjort för regeringens behov av de utländska advokaterna och hon hade också framfört sina egna åsikter i ärendet.

Detta var andra gången som juristteamet besökte Thailand. Under sitt första besök hade de personligen besökt det omtvistade området runt Preah Vihear, sade Virachai.

Thailand höll på att förbereda dokument som skulle överlämnas till ICJ som ett svar på Kambodjas skriftliga försvar som de lämnat den 8 mars.

Thailand hade bett internationella domstolen om att bägge sidor skulle få vittna muntligen, men ett besked om detta kommer kanske inte förrän efter den 21 juni, sade Virachai. Han tillade att om domstolen svarade positivt på Thailands begäran kunde kanske ärendet bli avgjort under 2013.

Utrikesminister Surapong sade att Thailand kanske skulle överväga att låta indonesiska observatörer övervaka tillbakadragandet av thailändska och kambodjanska styrkor från området, vilket internationella domstolen hade föreslagit. Tillbakadragandet skulle då ske simultant.


Stavningsvarianter;

Virachai Plasai; Wirachai Phalasai.

Denna artikel senast uppdaterad: 2019-03-17, 12.19
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.