Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
Sondhi Limthongkul
Sondhi Limthongkul döms till 20 års fängelse (28 februari 2012)

PAD-ledaren Sondhi Limthongkul dömdes tisdagen den 28 februari 2012 till 20 års fängelse, för dokumentförfalskning och bedrägeri.

Brottmålsdomstolen fann Sondhi skyldig på 17 punkter med ett sammanlagt straffvärde på 85 års fängelse, vilket sedan omvandlades till 20. Detta då han erkänt sina brott. Han släpptes sedan på fri fot efter att ha lämnat en borgensgaranti på 10 miljoner baht.

Tre andra direktörer från Manager Media Group, Suradet Muyangkoon (Suradet Mukyangkun) สุรเดช มุขยางกูร, Saowalak Thiranujanyong och Yupin Chantana (Yuphin Chanthana) ยุพิน จันทนา dömdes också för bedrägeri.

Suradet dömdes till 5 års fängelse, Saowalak till 85 år och Yupin till 65 års fängelse. Straffens storlek minskades även för dessa tre då de också hade erkänt brotten. Hur mycket straffrabatt de fick känner jag för närvarande inte till.

I oktober 2000 hade Securities and Exchange Commission (SEC) anklagat Sondhi och de tre andra direktörerna från Manager Media Group för att ha förfalskat dokument för att kunna få ett lån på 1.08 miljarder baht till företaget från Krung Thai Bank.

Lånet hade förhandlats fram av det privata företaget Manager Media Group, som kontrollerades av majoritetsägaren Sondhi.

Manager Media Group stod som garant för lånet från Krung Thai Bank och Sondhi, Suradet, Saowalak och Yupin hade skrivit under garantin.

Men SEC sade att Manager Media Groups styrelse hade varit ovetande om transaktionen och den fanns heller inte med i företagets bokslut. Manager Media Group kunde senare inte fullfölja sina skyldigheter mot banken och företaget blev återbetalningsskyldigt och drog på sig ett skadestånd på 259 miljoner baht, enligt SEC.

De fyra direktörerna hade också förfalskat dokument för att vilseleda Krung Thai Bank att tro att garantin från Manager Media Group hade auktoriserats av företagets styrelse. De agerade också senare i samförstånd för att mörka lånegarantin för aktiebörsen.

Sondhi hade byggt upp Manager Media Group till en av landets största medieföretag på 1990-talet, men företaget hade drabbats av stora förluster i samband med Asienkrisen 1997.

Denna artikel senast uppdaterad: 2018-10-20, 12.36
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.