Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
Reformer före val
PDRC demonstrerar för att störa familjen Shinawatras affärer (februari 2014)

Torsdagen den 20 februari 2014 demonstrerade PDRC framför Shinawatra Tower 3 på Vibhavadi Rangsit Road. Detta för att störa familjen Shinawatras affärsintressen.

Demonstranterna, under ledning av Luang Pu Buddha Issara, hade anlänt från demonstrationsplatsen vid regeringskontoren i Chaeng Watthana i ett tjugotal pickupbilar och privatbilar, fyra bussar och 100 motorcyklar. Här väntade de på Suthep och andra PDRC-ledare som skulle komma dit med ytterligare demonstranter.

Måndagen den 24 februari började PDRC-demonstranterna bege sig till olika regeringskontor och andra mål för att ytterligare försvåra för företag tillhörande familjen Shinawatra.

Klockan 08.35 hade omkring 500 PDRC-demonstranter begett sig från Lumphiniparken till tulldepartementet i Khlong Toey. Under ledning av Witthaya Kaewparadai bad de tjänstemännen här att sluta arbeta och gå med i deras demonstration.

Ungefär samtidigt ledde Luang Pu Buddha Issara en grupp demonstranter som bussades iväg från Chaeng Wattana till Voice TV på Vibhavadi Rangsit Road.

Från demonstrationsområdet vid Pathumwan begav sig demonstranter till olika platser såsom industriministeriet, ministeriet för vetenskap och teknologi och utrikesministeriet. Från korsningarna Ratchaprasong och Asok begav sig demonstranter mot finansministeriet, energiministeriet och PTT:s huvudkontor.

Säkerheten vid de olika protestområdena hade skärpts efter söndagens explosion vid Ratchaprasongkorsningen. Folk som passerade demonstrationsområdena fick sina väskor och motorcyklar grundligt undersökta av säkerhetsvakter.

Torsdagen den 27 februari sade den tidigare premiärministern Abhisit Vejjajiva att den pågående politiska konflikten hade hamnat i ett dödläge och bara kunde lösas om Yingluck drog sig tillbaka. Under en intervju med Kyodo News varnade Abhisit för att den politiska turbulensen skulle fortsätta och kanske bli okontrollerbar om Yingluck fortsatte att hålla sig kvar vid makten, utan att presentera några konkreta reformplaner.

Angående förbindelserna mellan Demokraterna och PDRC sade Abhisit att de hade en samsyn angående nödvändiga reformer, men att de hade olika syn på hur vägen dit skulle se ut. "Men det går inte att förneka att många av de som stöder PDRC också är supportrar till det Demokratiska partiet," sade Abhisit.

Under torsdagen påstods det också att Suthep gått med på att samtala med expeditionsminister Yingluck. Men villkoren var att det bara skulle var de två och att samtalen skulle direktsändas i TV. Detta skulle Suthep ha sagt på en av PDRC:s scener samma dag.

I ett överraskande utspel fredagen den 28 februari förklarade Suthep plötsligt att alla demonstrationsområden förutom Lumphini skulle stängas den 3 mars.

Samma dag hade överbefälhavare Prayut Chan-o-cha upprepade gånger sagt att han inte kunde lova att det inte skulle bli någon kupp. Men han sade att militären skulle göra sitt bästa för att undvika detta.

Denna artikel senast uppdaterad: 2018-12-09, 12.40
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.