Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
PDRC
PDRC och ”operation stänga Bangkok” (januari 2014)

Demonstranter från PDRC, under ledning av Suthep Thaugsuban, fortsatte på tisdagsmorgonen den 7 januari 2014 för andra dagen sina regeringsfientliga demonstrationer. Denna dag lämnade de sitt demonstrationsområde vid demokratimonumentet på Ratchadamnoenavenyn och begav sig till Thonburi.

Anledningen var att uppmana folk i Thonburiområdet att ansluta sig till den planerade massdemonstrationen i Bangkok den 13 januari. Denna demonstration hade Suthep valt att kalla operation stänga Bangkok (Khon Krung Kap Kan Khao Ruam Pit Krung Thep Maha Nakhon) คนกรุงฯ กับการเข้าร่วมปิดกรุงเทพฯ, eller Bangkok Shutdown, och målet var att en gång för alla tvinga premiärminister Yingluck och hennes expeditionsregering att avgå.

Onsdagen den 8 januari rapporterades det att mer än 14 000 poliser och säkerhetsfolk skulle övervaka operation Bangkok Shutdown.

Under torsdagsmorgonen den 9 januari genomförde PDRC ännu en marsch till Thonburi. Återigen för att uppmana folk att delta i Bangkok Shutdown kommande måndag. Demonstranterna leddes av Suthep Thaugsuban, Witthaya Kaewparadai, Thaworn Senniam, Somsak Kosaisuuk och Saemdin Lertbut.

Klockan 22.00 under söndagskvällen den 12 januari talade Suthep Thaugsuban en sista gång till sina supportrar, innan Bangkok Shutdown skulle sättas i verket. I sitt tal vid demokratimonumentet förklarade han att PDRC inte tänkte gå med på några som helst kompromisser med regeringen.

Massupproret (Muan Maha Prachachon) มวลมหาประชาชน skulle inte acceptera några förslag eller försök till förhandlingar från expeditionsregeringens sida eller från de som hade samröre med Thaksinregimen. Det handlade nu om att vinna eller försvinna och något oavgjort resultat skulle det inte bli tal om. Det är bara en sida som kan vinna, sade Suthep.

”Ett nederlag för Thaksinregimen kommer att ge en signal till politikerna att det thailändska folket inte längre tänker tillåta dem att fördärva landet. Jag är säker på att det thailändska folket inte kommer att förlora, men när och hur vi kommer att vinna kan jag inte svara på, då jag inte är någon spåman. Jag vet bara att vi inte kommer att förlora. Den dag som de flesta, om inte alla, statstjänstemän beslutar sig för att stödja PDRC, kommer att bli segerdagen.”

Suthep berättade också för media att det under måndagen skulle finnas åtta demonstrationsscener istället för sju, vilket man sagt tidigare. Men det handlade om att det istället för en demonstrationsplats på Chaeng Watthana Road nu hade blivit två.

Han skulle själv leda sin grupp av demonstranter från demokratimonumentet till Pathumwan-korsningen, som skulle bli en av de nya demonstrationsplatserna.

Demonstrationer till stöd för regeringen skulle hållas runt om i landet samtidigt som PDRC påbörjade sin stängning av Bangkok. "Under måndagen planerar vi att demonstrera i 50 provinser över hela landet förutom i huvudstaden och i söder," berättade UDD:s ordförande Thida Thavornseth. Men hon sade också att man skulle undvika en konfrontation med sina motståndare.

Överbefälhavare Prayut Chan-o-cha kallade tidigt på måndagsmorgonen den 13 januari till ett möte med höga militärofficerare efter två rapporter om skottlossning under natten.

Vid den första skottlossningen hade en man, som man trodde tillhörde de regeringsfientliga demonstranterna, skottskadats på Vibhavadi Rangsit Road strax före midnatt under söndagen.

Vid det andra tillfället hade beväpnade män skjutit mot Demokratiska partiets högkvarter klockan 02.30 natten till måndagen. Ingen hade skadats, men ett kafé tillhörande partiet som låg framför högkvarteret hade skadats.

Alla regionala arméledare hade kallats till möte på 1:a infanteriregementet på Vibhavadi Rangsit Road. Det handlade om att överblicka situationen och "justera de militära insatserna" efter rapporter om våld, enligt militära källor.

Prayut skulle under dagen ha medverkat till förberedelser till Royal Thai Armed Forces Day (Wan Kongthap Thai) วันกองทัพไทย, men han skickade istället generallöjtnant Thirachai Nakwanich (Thirachai Nakwanit) ธีรชัย นาควานิช (16 november 1955-) som sin ersättare.


(Thirachai Nakwanich)

Under måndagen berättade arméns talesman Winthai Suwari att armén hade skickat ut soldater till olika platser och speciellt vid regeringskontoren. Detta för att garantera säkerheten för PDRC:s demonstranter och för att garantera lag och ordning. Soldaterna skulle också hjälpa invånarna som bodde i demonstrationsområdena och varna dem för möjliga faror och för att förhindra att de blev skadade.

Tillfrågad om valkommissionens förslag om att premiärministern kunde utfärda ett kungligt dekret för att skjuta upp valen sade talesmannen att armén inte blandade sig i den politiska processen. Det var upp till politikerna att hitta en utväg.

Under måndagen ledde premiärminister Yingluck Shinawatra ett eget möte på försvarsministeriet. Under mötet träffade hon regerings- och säkerhetsfolk i syfte att överblicka PDRC:s stängning av Bangkok. Mötet hölls bakom stängda dörrar.

Samtidigt som Suthep ledde sina anhängare i en marsch från Ratchadamnoenavenyn till korsningarna Pathumwan och Ratchaprasong, som var två av de sju platserna varifrån kampanjen Bangkok Shutdown skulle föras, blev han intervjuad av TV-kanalen Blue Sky.


(PDRC vid Ratchaprasong)

I intervjun förnekade Suthep rapporter som förekommit i media om att det skulle finnas en general bakom hans operation stänga Bangkok. Man frågade också vad han tyckte om att Yingluck använde försvarsministeriet för att övervaka situationen. På detta svarade han att det inte spelade någon roll var hon än befann sig, då hon inte längre var kapabel att sköta sina uppgifter.

Han bad också Bangkoks befolkning om ursäkt för de vardagliga problem som PDRC:s demonstrationer orsakade dem och bad dem att göra denna uppoffring för landets skull. "Jag leder nu massorna till olika demonstrationsplatser. De kan välja att stanna vid vilken som helst av dem," sade Suthep.

Då PDRC demonstranter nått fram till sina sju demonstrationsplatser berättade Sathit Wongnongtoey att Dharma-armén skulle ta hand om deras gamla samlingsplats vid Ratchadamnoenavenyn. Han sade också att militären hade visat sin goda vilja att ta hand om demonstranterna, så att de kunde vila försäkrade om att de inte skulle bli skadade.

Angående skotten mot Demokratiska partiets kafé sade Sathit att partiet faktiskt inte hade något att göra med PDRC:s verksamhet.

Tisdagen den 14 januari sade Suthep att PDRC skulle utöka sina demonstrationer och att man även kunde tänka sig att belägra ett antal ministrars privata bostäder, inklusive premiärminister Yinglucks. Om detta inte fick dem att avgå kunde PDRC till och med tänka sig att ta dem i förvar!

Suthep gjorde detta uttalande från en scen vid Asok-korsningen (Siyaek Asok) สี่แยกอโศก samtidigt som han bjöd in fler att ansluta sig till PDRC. De närmaste dagarna skulle demonstranterna också belägra alla regeringskontor, sade han. PDRC fortsatte envist att kräva regeringens avgång för att kunna genomföra nationella reformer innan allmänna val.

Måndagen den 13 januari 2014 blev det känt att DSI (Department of Special Investigation) hade utfärdat kallelser till sammanlagt 55 ledare från PDRC och andra grupper. De ålades att infinna sig för att ta del av anklagelser som riktats mot dem i förbindelse med de regeringsfientliga demonstrationerna.

DSI-chefen Tharit Pengdit sade att han skrivit under kallelserna efter att ha fått detta råd av brottmålsdomstolen. Brottmålsdomstolen hade tidigare motsatt sig DSI:s begäran om att få arresteringsorder beviljade för ett antal PDRC-ledare.

De 55 skulle bli anklagade för uppror, uppvigling och för att ha orsakat kaos i Bangkok. De var indelade i tre grupper och beordrades infinna sig gruppvis vid DSI den 22, 23 och 24 januari.

PDRC:s ledare Suthep Thaugsuban fanns inte med på listan då en arresteringsorder redan utfärdats mot honom. Phichit Chaimongkol från NSPRT (Network of Students and People for Reform of Thailand) fanns inte heller med på listan då han redan blivit arresterad och frisläppt mot borgen.

För den intresserade presenterar jag samtliga 55 namn här nedan.


Kallade den 22 januari var;

1. Sathit Wongnongtoey.

2. Chumpol Chulasai.

3. Puthipong Punnakant.

4. Issara Somchai.

5. Witthaya Kaewparadai.

6. Thaworn Senniam.

7. Nathapol Teepsuwan.

8. Akanat Promphan.

9. Anchalee Paireerak.

10. Nitithorn Lamlua.

11. Uthai Yodmanee.

12. Saemdin Lertbut.

13. Preecha Iamsuphan.

14. Somkiat Pongpaiboon.

15. Yossak Kosaikanont (Yotsak Kosaikanon) ยศศักดิ์ โกไศยกานนท์.


(Yossak Kosaikanont)

16. Supawat Supiyapanich (Suphawat Supiyaphanit) สุภวัฒน์ สุปิยะพาณิชย์.


(Supawat Supiyapanich)

17. Somboon Thongburan.

18. Ratchayut Sirayothinpakdi alias Amorn Amornratananont.

Kallade den 23 januari var;

19. Jitrapat Bhirombhakdi (Chittaphat Phiromphakdi) จิตภัสร์ ภิรมย์ภักดี (16 juni 1985-) som längre fram byter namn till Jitrapat Kridakorn (Chittaphat Kritadakon) จิตภัสร์ กฤดากร. Hon är en dotter till Piyapas Bhirombhakdi (Mom Luang Piyaphat Phiromphakdi) หม่อมหลวงปิยาภัสร์ ภิรมย์ภักดี (8 maj 1962-), som spelade drottning Suriyothai i den tidigare omtalade filmen ”The Legend of Suriyothai,” eller ”Suriyothai.”


(Jitrapat Kridakorn)

Familjen Bhirombhakdi är förknippad med bryggeriet Boon Rawd (Bunrot) บริษัท บุญรอดบริวเวอรี่ จำกัด med bland annat det kända ölmärket Singha (Sing) สิงห์.

20. Sathit Pitutecha.

21. Sakolthi Pattiyakul (Sakonthi Phatthiyakun) สกลธี ภัททิยกุล (14 oktober 1977-).


(Sakolthi Pattiyakul)

22. Tossapol Pengsom (Thotsaphon Phengsom) ทศพล เพ็งส้ม (1 april 1962-).


(Tossapol Pengsom)

23. Sombat Thamrongthanyawong.

24. Kaewsan Atipho.

25. Chirmsak Pinthong.

26. Seri Wongmontha เสรี วงษ์มณฑา (1949-).

27. Kitisak Prokati (Kittisak Prokkati) กิตติศักดิ์ ปรกติ (7 december 1956-).


(Kitisak Prokati)

28. Thanom Onketpol (Thanom Onketphon) ถนอม อ่อนเกตุพล (28 augusti 1968-).


(Thanom Onketpol)

29. Chanwit Wiphusiri ชาญวิทย์ วิภูศิริ.


(Chanwit Wiphusiri)

30. Paiboon Nititwan.

31. Pathompong Kesornsuk.

32. Suriyasai Katasila.

33. Pipob Thongchai.

34. Boonyod Sukthinthai (Bunyot Sukthinthai) บุญยอด สุขถิ่นไทย (17 september 1965-).


(Boonyod Sukthinthai)

35. Ong-ard Klampaibul.

Kallade den 24 januari var;

36. Somsak Kosaisuuk.

37. Luang Pu Buddha Issara (Luang Pu Phuttha Itsara) หลวงปู่พุทธะอิสระ (1 januari 1956-) (personnamn Suvit Thongprasert (Suwit Thongprasoet) สุวิทย์ ทองประเสริฐ).


(Luang Pu Buddha Issara)

38. Sawit Kaewwan.

39. Sathit Segal (Sathit Sekan) สาธิต เซกัล.


(Sathit Segal)

40. Kittichai Saisa-ard.

41. Komsan Thongsiri (Khomsan Thongsiri) คมสัน ทองศิริ.


(Komsan Thongsiri)

42. Sonthiyan Chuenruthainaitham (Sonthiyan Chuenruethainaitham) สนธิญาณ ชื่นฤทัยในธรรม.


(Sonthiyan Chuenruthainaitham)

43. Pichet Pattanachot.

44. Manmaen Kakarndee (Manmaen Kakandi) มั่นแม่น กะการดี.


(Manmaen Kakarndee)

45. Prakobkij Inthong (Prakopkit Inthong) ประกอบกิจ อินทร์ทอง.

46. Nasser Yima (Natsoe Yima) นัสเซอร์ ยีหมะ.


(Nasser Yima)

47. Pansuwan na Kaew (Phansuwan na Kaeo) พานสุวรรณ ณ แก้ว.


(Pansuwan na Kaew)

48. Suriyan Thongnoo-iad.

49. Samran Rodpetch.

50. Nathaya Penchasiriwan (Nathaya Bencjasiriwan) นาถยา เบ็ญจศิริวรรณ (2 november 1961-) eller Nathaya Daengbu-nga (Nathaya Daengbunga) นาถยา แดงบุหงา.


(Nathaya Penchasiriwan)

51. Rangsima Rodrassamee.

52. Taya Teepsuwan (Thaya Thipsuwan) ทยา ทีปสุวรรณ.


(Taya Teepsuwan)

53. Vachara Phetthong.

54. Chai Suwannaphap.

55. Thawil Pliensri.


Stavningsvarianter;

Royal Thai Armed Forces Day; First Army Region Day.

Thirachai Nakwanich; Teerachai Nakwanich, Theerachai Nakawanich, Theerachai Nakwanich, ธีรชัย นาควาณิช.

Yossak Kosaikanont; Yossak Kosaiyakanond, Yossak Kosaiyakanont.

Jitrapat Bhirombhakdi; Chitpas Kridakorn, Jitrapas Bhirombhakdi, Jittapat Kridakorn, Jittaphat Kritdakon na Ayutthaya จิตภัสร์ กฤดากร ณ อยุธยา.

Boon Rawd Brewery; บุญรอดบริวเวอรี.

Sakolthi Pattiyakul; Sakoltee Pattiyakul, Sakoltee Phattiyakul, Sakolthee Pattiyakul, Sakonthee Pattiyakul, Sakonthi Pattiyakul.

Tossapol Pengsom; Thosapol Pengsom.

Thanom Onketpol; Thanom Onketphol.

Boonyod Sukthinthai; Boonyad Sukthinthai, Bunhyod Sukthinthai.

Luang Pu Buddha Issara; Luang Pu Buddha Isara, Phra Buddha Isara.

Suvit Thongprasert; Phra Suwit Thirathammo พระสุวิทย์ ธีรธมฺโม.

Sathit Segal; Sehgal Satish. Sonthiyan Chuenruthainaitham; Sonthiyarn Chuenruethai-naitham.

Denna artikel senast uppdaterad: 2020-10-10, 16.39
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.