Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
Bandhit Aniya
Bandhit Aniya frias för majestätsbrott (18 februari 2014)

Den 18 februari 2014 hände något så ovanligt som att en tidigare majestätsbrottsanklagad friades av högsta domstolen. Det handlade om den nu 73–årige Bandhit Aniya (Bandit Aniya) บัณฑิต อานียา. Bandhit var född i Kina, men hade bott i Thailand ända sedan har var en litet pojke. Hans fall var ett av få ärenden om majestätsbrott som nått ända upp till högsta domstolen.

Den 22 september 2003, under ett akademiskt seminarium, hade Bandhit uttryckt sina synpunkter i ett tal och senare i skrivna dokument, som sedan hade ansetts som kränkande mot monarkin. Han hade därefter anmälts för majestätsbrott av polisgeneralen Wassana Permlap (Watsana Phoemlap) วาสนา เพิ่มลาภ (24 juni 1941-), som var en kommissionär vid valkommissionen, i december 2003.


(Wassana Permlap)

Bandhit hade blivit arresterad i november 2004 och hölls fängslad i 98 dagar, utan att beviljas borgen, innan han släpptes i februari 2005.

I mars 2006 fann brottmålsdomstolen Bandhit skyldig till två fall av majestätsbrott och dömde honom först till fyra års fängelse. Men eftersom det var första gången som han gjort sig skyldig till ett brott och att han erkänt utan omsvep menade domstolen att han led av schizofreni. Därför hade hans dom förverkats och han sattes under en tvåårig övervakning under tiden som han fick behandling för sin sjukdom.

Två månader senare överklagade åklagaren domen till appellationsdomstolen, som beviljade Bandhit borgen.

I december 2007 kom appellationsdomstolens dom. Domstolen menade att Bandhit varit fullt medveten och kapabel att kontrollera sig då han begick brotten. Därför skulle brottmålsdomstolens ursprungliga dom gälla. Men då den åtalade erkänt att han skrivit dokumenten och hållit talet reducerades domen till två år och åtta månader. Domen hade därefter överklagats till högsta domstolen och Bandhit hade ännu en gång beviljats borgen. Borgensgaranten hette Peter Koret ปีเตอร์ โคเร็ท.

Den 21 augusti 2013 var högsta domstolen klar med sitt beslut, men man fick vänta med att offentliggöra domen då Bandhit skulle genomgå en operation för cancer i urinblåsan i november.

Då högsta domstolen förkunnade sin dom i februari 2014 visade det sig att man valt att ändra appellationsdomstolens dom och han frikändes ännu en gång. Domstolen menade att brottmålsdomstolens tidigare bedömning om psykisk sjukdom var korrekt. Man hänvisade till ett vittnesmål från en psykiatriker som hävdat att Bandhit led av en psykisk åkomma som påverkade hans mentala kapacitet, även om han utåt sett kunde uppfattas som en normal person.

Bandhit Aniya var nu en fri man. Men människorättsaktivister påpekade att han fortfarande ansågs ha begått brottet och att han bara friats på grund av sin sjukdom.

Den självlärde skribenten och översättaren som har publicerat böcker kritiska mot Thailands hårda sociala hierarki, var jublande glad efter domen. "Jag har aldrig sett så många personer ge mig ett sådant stöd," sade Bandhit.

Bandhit hade förberett en liten väska med sina personliga saker och medicin om domen skulle gå emot honom. Innan domen föll hade han berättat för observatörer från olika människorättsgrupper att han var beredd att dö i fängelset.

Bandhit jämförde sitt öde med Ampon Tangnoppakul, vars tragiska öde jag berättat om tidigare. Liksom Ampon led Bandhit också av cancer. Men till skillnad mot Ampon hade Bandhit haft turen att beviljas borgen, vilket gjort det möjligt för honom att genomgå den ovan nämnda operationen.


Stavningsvarianter;

Bandhit Aniya; Bandit Aneeya, Chüaseng Saekoa จือเซ็ง แซ่โค้ว (tidigare namn).

Denna artikel senast uppdaterad: 2018-10-22, 14.36
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.