Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
Bundit Aneeya
Bundit Aneeya frias för majestätsbrott (18 februari 2014)

Den 18 februari 2014 hände något så ovanligt som att en tidigare majestätsbrottsanklagad friades av högsta domstolen. Det handlade om en man vid namn Bundit Aneeya (Bandit Aniya) บัณฑิต อานียา (1941-). Bundit var född i Kina, men hade bott i Thailand ända sedan sex års ålder. Hans fall var ett av få ärenden om majestätsbrott som nått ända upp till högsta domstolen.

Den 22 september 2003, under ett akademiskt seminarium arrangerat av valkommissionen och författningsdomstolen, hade Bundit uttryckt sig i tal och senare i skrivna dokument, på ett sätt som sedan hade ansetts vara kränkande mot monarkin.

Bundit hade därefter anmälts för majestätsbrott av polisgeneralen Wassana Permlap (Watsana Phoemlap) วาสนา เพิ่มลาภ (24 juni 1941-), som var en av valkommissionens kommissionärer, i december 2003.


(Wassana Permlap)

Bundit hade blivit arresterad i november 2004 och hållits fängslad i 98 dagar, utan att beviljas borgen, innan han släpptes i februari 2005.

I mars 2006 fann brottmålsdomstolen Bundit skyldig till två fall av majestätsbrott och dömde honom först till fyra års fängelse. Men eftersom det var första gången som han gjort sig skyldig till ett brott och att han erkänt utan omsvep menade domstolen att han led av schizofreni.

Därför hade hans dom inte verkställts och han sattes istället under en tvåårig övervakning under tiden som han fick behandling för sin sjukdom. Men två månader efter brottmålsdomstolens beslut överklagade åklagaren domen till appellationsdomstolen. Under tiden beviljades Bundit borgen.

I december 2007 kom appellationsdomstolens dom. Domstolen menade att Bundit varit fullt medveten och kapabel att kontrollera sig då han begick brotten. Därför skulle brottmålsdomstolens ursprungliga dom gälla. Men då den åtalade erkänt att han skrivit dokumenten och hållit talet reducerades domen till två år och åtta månader.

Domen hade därefter överklagats till högsta domstolen och Bundit hade ännu en gång beviljats borgen. Borgensgaranten hette Peter Koret ปีเตอร์ โคเร็ท.

Mer än sju år efter den ursprungliga domen, den 21 augusti 2013, var högsta domstolen klar med sitt beslut, men man fick vänta med att offentliggöra domen då Bundit skulle genomgå en operation för cancer i urinblåsan i november.

Då högsta domstolen förkunnade sin dom i februari 2014 visade det sig att man valt att ändra appellationsdomstolens dom och Bundit frikändes ännu en gång. Domstolen menade att brottmålsdomstolens tidigare bedömning om psykisk sjukdom varit korrekt.

Man hänvisade till ett vittnesmål från en psykiatriker som hävdat att Bundit led av en psykisk åkomma som påverkade hans mentala kapacitet, även om han utåt sett kunde uppfattas som en normal person.

Bundit Aneeya var nu en fri man, men människorättsaktivister påpekade att han fortfarande ansågs ha begått brottet och att han bara hade friats på grund av sin sjukdom.

Den självlärde skribenten och översättaren av mer än 30 böcker, som hade publicerat böcker kritiska mot Thailands hårda sociala hierarki, var jublande glad efter domen. "Jag har aldrig sett så många personer ge mig ett sådant stöd," sade Bundit.

För säkerhets skull hade Bundit förberett en liten väska med sina personliga saker och medicin om domen skulle gå emot honom. Innan domen föll hade han berättat för observatörer från olika människorättsgrupper att han var beredd att dö i fängelset.

Bundit jämförde sitt öde med Ampon Tangnoppakul, vars tragiska öde jag berättat om tidigare. Liksom Ampon led Bundit också av cancer. Men till skillnad mot Ampon hade Bundit haft turen att beviljas borgen, vilket gjort det möjligt för honom att genomgå den ovan nämnda operationen.

Drygt ett år senare, i mars 2015 anklagades Bundit på nytt för att ha gjort opassande kommentarer om den thailändska monarkin under ett seminarium. Seminariet kallat “The Constitution of the Kingdom of Thailand?” hade hållits vid Thammasatuniversitetet. Han hade blivit arresterad redan medan mötet pågick, men hade ännu en gång släppts mot borgen. Anledningen var hans hälsotillstånd och höga ålder.

Men den 15 november 2016 blev Bundit arresterad på nytt i sitt hem i Bangkokdistriktet Nong Khaem หนองแขม. Han informerades av polis från Chana Songkhrams polisstation att han ännu en gång var anklagad för brott mot artikel 112 i strafflagen. Det handlade om hans kommentarer från mars 2015.


Stavningsvarianter;

Bundit Aneeya; Bandit Aneeya, Bandhit Aniya, Bandit Aniya บัณฑิต อาร์ณีญาญ์, Chueaseng Saekoa จือเซ็ง แซ่โค้ว (tidigare namn).

Denna artikel senast uppdaterad: 2020-04-09, 19.11
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.