Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
Vita maskerna
Vita maskerna hotar att anmäla Tharit Pengdit (15 augusti 2013)

Torsdagen den 15 augusti 2013 demonstrerade omkring 30 personer, iförda sina vita Guy Fawkes-masker, från den regeringsfientliga rörelsen V For Thailand framför DSI:s kontor. Detta gjorde de i protest mot DSI-chefen Tharit Pengdit och hotade med att anmäla honom och begära disciplinära åtgärder mot honom för majestätsbrott.

De vita maskerna, ledda av Bovorn Yasinthorn, var missnöjda över att Tharit hade accepterat att inleda en undersökning mot Demokratiska partiets Mallika Boonmeetrakul. Bakom anmälan stod UDD-advokaten Winyat Chartmontri.

I sin anmälan menade Winyat att Mallika hade begått ett brott mot databrottslagen då hon publicerat en manipulerad förolämpande bild av premiärminister Yingluck Shinawatra på sin Facebooksida och på Twitter.

Tharit hade då sagt att DSI valde att utreda fallet då det handlade om ett eventuellt brott mot databrottslagen och mot premiärministern, som han råkade relatera till som landets "statschef," eller ”statsöverhuvud.”

Bovorn menade att det var i högsta grad opassande att Tharit hade refererat till premiärministern som "statschef,” och att det kunde handla om majestätsbrott (sektion 112). Enligt författningen var det nämligen endast kungen som var statschef.

Bovorn sade också att de vita maskerna skulle lämna över ett brev till justitieminister Chaikasem Nitisiri, där de skulle be honom om att suspendera Tharit från hans tjänst och bilda en disciplinär kommitté som skulle granska DSI-chefen.

De skulle också göra en anmälan till polischefen Adul Saengsingkaew, där de anklagade Tharit för majestätsbrott. De skulle också skicka ett klagomål till premiärminister Yingluck, sade Bovorn.

Tharit förklarade att han egentligen hade tänkt referera till premiärministern som (stats)chef för den administrativa eller verkställande makten.

Tharit försäkrade att han var lojal till monarkin och att han aldrig föreställt sig att han någonsin skulle bli anklagad för att ha kränkt den höga institutionen. Han hävdade att de som offentligt anklagat honom kunde i själva verket själva ha begått majestätsbrott.

Under torsdagen kunde man läsa på V for Thailands Facebooksida att rörelsen planerade nya demonstrationer söndagen den 18 augusti.

Denna artikel senast uppdaterad: 2020-09-23, 11.54
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.