Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
Somkid Boonthanom och Mohammad al-Ruwaili
Somkid Boonthanom och rättegången om ”den blå diamanten” (26 november 2013)

Somkid Boonthanoms äldre bror, generalen och senatorn Somjate Boonthanom, sade tisdagen den 26 november 2013 att hans bror var utsatt för en politisk hämnd. Somkid hade anklagats för att ligga bakom försvinnandet och det förmodade mordet på en saudisk affärsman 1990, vilket försämrat relationerna mellan Thailand och Saudiarabien ända sedan dess. Denne affärsman hade nämligen haft nära förbindelser med det saudiska kungahuset.

Detta har jag nämnt tidigare i avsnittet "Abhisit Vejjajiva och Thaksins försök till återkomst," artikeln "UDD fortsätter sina demonstrationer (januari-februari 2010)."

Somjate, som också var senator, medverkade som försvarsvittne i rättegången om ”affären med den blå diamanten” där hans bror, den tidigare poliskommissionären generallöjtnant Somkid Boonthanom stod anklagad.

De diplomatiska relationerna mellan Thailand och Saudiarabien hade varit ansträngda sedan den thailändske trädgårdsmästaren Kriangkrai Techamong เกรียงไกร เตชะโม่ง, som arbetade i prins Faisals ไฟซาล palats i Riyadh, stal juveler värda 20 miljoner dollar 1989, där en exklusiv sällsynt blå diamant ingick.

Kriangkrai hade klättrat in genom ett fönster i palatset och stoppat juveler ”stora som hönsägg” i en dammsugarpåse och skickat dem till Thailand med DHL. Kriangkrai slutade sitt arbete kort tid därefter och återvände hem.

Relationerna förvärrades ytterligare 1989-1990 då tre saudiska diplomater som skickats till Bangkok för att undersöka ärendet blev mördade. En saudisk affärsman, Mohammad al-Ruwaili โมฮัมเหม็ด อัล-รูไวลี่, som man menade hade information om stölden fördes sedan bort och förmodades sedan ha blivit mördad senare under 1990.

Det fanns misstankar om att det var poliser stod bakom försvinnandet i samband med att de letade efter juvelerna. Några kvarlevor efter al-Ruwaili har aldrig hittats och inget av de nämnda brotten har fått någon egentlig lösning.

Somjate sade att det gått politik i ärendet då både han och hans bror spelade en viktig roll då man begärt att författningsdomstolen skulle upplösa People's Power Party (Phak Palang Prachachon) (PPP).

Somjate sade att politiker från Puea Thai hade försökt hämnas på hans bror genom att återuppta ärendet med ”affären om den blå diamanten.” Han anklagade också Puea Thai-politikerna för otillbörlig inblandning i fallet och att de försökte förmå en huvudmisstänkt att vittna falskt mot hans bror.

Somkid hade tidigare varit huvudmisstänkt i al-Ruwailis försvinnande och han hade också anklagats för detta, men fallet hade lagts ned i brist på bevis 1993.

Men Somkid hade åter igen blivit misstänkt i ärendet och chefsåklagarens kontor åtalade den 12 januari 2010 honom och fyra andra polisofficerare för al-Ruwailis försvinnande. Detta endast en månad innan den 20-åriga preskriptionstiden gått ut!

Åtalet hade väckts efter en undersökning av departementet för särskilda utredningar (DSI) och Somjate menade att åklagaren hade valt att åtala trots att det inte fanns några nya bevis i ärendet och han tillade att DSI inte hade någon auktoritet att undersöka fallet.

Tidigare under året hade DSI försökt återkalla borgen för Somkid då han påstods ha terroriserat ett huvudvittne, som också var misstänkt i samband med al-Ruwailis försvinnande. Men domstolen hade sagt att detta vittne hade flyttat till Förenade Arabemiraten och att det då var osannolikt att Somkid kunde terrorisera honom från Thailand.

Måndagen den 31 mars 2014 lade brottmålsdomstolen ner åtalen mot Somkid och de fyra andra polisofficerarna. Anledningen var avsaknaden av tillräckligt starka bevis.

Förutom Somkid friades överste Sorarak Jusanit (Sorarak Chusanit) สรรักษ์ จูสนิท, överste (generalmajor enligt en annan källa) Praphas Piyamongkol (Praphat Piyamongkhon) ประภาส ปิยะมงคล, och de två tidigare officerarna överstelöjtnant Suradej Udomdee (Suradet Udomdi) สุรเดช อุดมดี och fanjunkare Prasong Thorang ประสงค์ ทอรั้ง.


Stavningsvarianter;

Affären med den blå diamanten; Blue diamond affair.

Faisal; Faisal Bin Fahud Bin Abdul Aziz ไฟซาล บิน ฟาฮัด บิน อับดุล อซิซ.

Mohammad al-Ruwaili; Mohammad al-Rewaili, Mohammad Al-Ruwaily.

Sorarak Jusanit; สมชาย จูสนิท.

Prasong Thorang; Prasong Thongrung (felaktigt).

Denna artikel senast uppdaterad: 2020-12-03, 10.15
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.