Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
Thaksin talar via skype
Rödskjortorna demonstrerar (19 maj 2013)

Under söndagsnatten den 19 maj 2013 gick Thaksin Shinawatra till attack mot webbsidan Thai Spring. (Se föregående artikel.) Detta gjorde han under ett timslångt tal, via Skype från Dubai, till omkring 26 000 rödskjortor vid Ratchaprasong-korsningen. Han försvarade Yingluck som hade sagt att militärkuppen 2006 hade satt punkt för demokratins utveckling i landet.

Kritikerna hade protesterat kraftfullt över Yinglucks tal. De menade att hon bara nämnde halva sanningen genom att medvetet ha låtit bli att nämna den omfattande korruptionen under Thaksins regeringstid och att han blandat sig i oberoende organs verksamheter, vilket var anledningen till att de väpnade styrkorna till sist hade avsatt honom.

UDD-ordföranden Thida Thavornseth hyllade de som dödats under sammandrabbningarna i april och maj 2010 och beskrev dem som “hjältar som offrat sina liv i en fredlig kamp för att återge makten till folket och återupprätta en sann demokrati i Thailand.”

Thida, som också talade till UDD-supportrarna, krävde rättvisa för de som dödats, skadats och fängslats under och efter händelserna 2010 och uppmanade staten att “avslöja sanningen” för det thailändska samhället och det internationella samfundet.

Hon uppmanade de lagstiftande och administrativa grenarna att fortsätta med författningsändringarna i 2007 års författning, så att den verkligen skulle bli en folkets författning.

Thida uppmanade upprättandet av en amnestilag som kunde fria alla anklagade för brott i förbindelse med de politiska oroligheterna, oavsett tröjfärg. Endast de som varit ansvariga för det våldsamma tillslaget mot rödskjortorna 2010 skulle ställas inför rätta, menade hon.

Tisdagen den 21 maj ifrågasatte Thailands nationella antikorruptionskommission (NACC) Thaksin Shinawatras påstående om att en person från NACC hade bett honom om en muta 1999 och bad honom om att presentera bevis.

NACC hade reagerat på detta påstående som Thaksin framfört då han talat till sina supportrar under söndagsnatten.

Thaksin hävdade att en ämbetsman från NACC år 1999, som han bara identifierade som "App," skulle ha bett honom om 600 miljoner baht, i utbyte mot att inte åtala honom i det gamla ärendet om dolda aktietillgångar. Men enligt Thaksin hade han avfärdat erbjudandet.

Se även avsnittet ”Thaksin Shinawatra och hans efterföljare, artikeln ”Thaksin och rättegången om odeklarerade tillgångar (2001).”

I ett uttalande från NACC konstaterade man att Thaksin senare blev Thailands premiärminister, men att han därefter aldrig nämnt det påstådda mutförsöket eller gjort en anmälan mot "App." Det var dessutom fortfarande möjligt att göra en anmälan om det påstådda mutförsöket, sade uttalandet.

NACC bad Thaksin att presentera bevis istället för att komma med "en grundlös anklagelse" som skadade NACC:s rykte och personalens känslor. NACC står för ett starkt engagemang för neutralitet och rättvisa och fungerar som en oberoende organisation som folket kan lita på, stod det i uttalandet.

Fredagen den 24 maj rapporterades det att rödskjortesupportrar från olika provinser i nordöst börjat samlas på den öppna platsen Thung Sri Muang (Thung Si Müang) ทุ่งศรีเมือง i distriktet Mueang Udon Thani (Müang Udon Thani) เมืองอุดรธานี i provinsen med samma namn. Det handlade om en "ta hem Thaksin"-demonstration.

En stor scen hade byggts upp på Thung Sri Muang. Polisen hade undersökt området med minsökare för att säkra området och omkring 1 000 poliser hade utkommenderats för att garantera demonstranternas säkerhet.

Kwanchai Praipana, som var ledare för rödskjortorna i Udon Thani, gick upp på scenen och lovade att demonstrationen skulle bli den största någonsin som krävt att regeringen skulle ta hem Thaksin. Han hävdade att omkring 100 000 personer skulle delta i demonstrationen.


(Thaksin och Kwanchai)

Parlamentsledamöter för Pheu Thai från nordöst avlöste varandra som talare. Biträdande premiärminister Chalerm Yubamrung förväntades hålla tal klockan 18.00 för att förklara sitt amnestiförslag som lämnats in till representanthuset under gårdagen.


Stavningsvarianter;

Thung Sri Muang; Thung Srimuang, Tung Si Muang.

Mueang Udon Thani; Amphoe Mueang Udon Thani อำเภอเมืองอุดรธานี.

Denna artikel senast uppdaterad: 2019-03-29, 15.36
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.