Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
Chalerm Yubamrung
Chalerm Yubamrungs amnestiförslag (15 maj 2013)

Onsdagen den 15 maj 2013 sade biträdande premiärminister Chalerm Yubamrung att han skulle lämna in sitt kontroversiella försoningsförslag till representanthuset den 23 maj. Han berättade att 149 parlamentsledamöter hade skrivit under förslaget under gårdagens partimöte.

Chalerm förklarade att han inte tänkte dra tillbaka sitt förslag, även om dess motståndare skulle protestera. Han skulle åka till ett möte i provinsen Udon Thani den 24 maj där han skulle förklara sitt förslag.

Chalerm gav inget direkt svar på om Thaksin Shinawatra skulle kunna återvända hem om hans förslag gick igenom. Han sade bara att förslaget skulle kunna hjälpa de som drabbats av den politiska konflikten sedan 2006.

Chalerm hade sedan 2006 kämpat för en omfattande amnesti. Hans motståndare menade att hans föreslagna amnesti bara hade som mål att få hem Thaksin som en fri man.

En grupp på 40 parlamentsledamöter från Pheu Thai Party berättade tisdagen den 21 maj att de ville verka för Worachai Hemas amnestiförslag, samtidigt som de rådde litet oklarhet om huruvida biträdande premiärminister Chalerm Yubamrung ville lägga fram sitt eget förslag den 23 maj.

Parlamentsledamöterna Worachai Hema, Somkik Chuakhong (Somkhik Chueakhong) สมคิด เชื้อคง (17 november 1956-) och Cherdchai Tantisirin höll en presskonferens för att förklara sin ståndpunkt. Worachai sade att det var nödvändigt för dem att förklara för folk vad det handlade om då folk kunde bli förvirrade av att Chalerm sagt att han skulle lägga fram sitt eget privata förslag till partiet den 23 maj.

Worachai sade att hans amnestiförslag nu stod högt upp på representanthusets agenda, medan Chalerms förslag ännu inte hade lämnats in till representanthuset. "En majoritet av folket tjänar på mitt förslag. Både gulskjortorna och rödskjortorna är överens om förslaget," hävdade Worachai.

Chalerms förslag omfattade alla som varit inblandade i det politiska våldet från 2006, inklusive protestledarna och de som varit ansvariga för tillslaget mot rödskjortorna 2010. Worachais förslag skulle ge amnesti åt alla som varit inblandade i det politiska våldet bortsett från protestledarna och de som varit ansvariga för tillslaget mot demonstranterna 2010.

Somkik sade att Chalerm fortfarande hade gott om tid att förklara sitt förslag för folket innan parlamentet samlades igen i augusti.

Parlamentsmedlemmen Peeraphan Palusuk sade att han behövde diskutera med Chalerm, Pheu Thais parlamentsledamöter och andra om man skulle gå vidare med Chalerms förslag. Han medgav att Chalerms förslag mött hårt motstånd och han tillade att de flesta som han träffat hade motsatt sig förslaget.

Men Chalerm själv insisterade på att hans förslag skulle leda till försoning och enighet. Han sade att hans amnestiförslag bara omfattade de som var dömda för brottmål och inte omfattade civilmål och finansiell kompensation. Han tillade dock att han inte skulle ha några invändningar om partiet valde att inte föra fram hans förslag i representanthuset.

Men den 23 maj lämnades Chalerms amnestiförslag in till representanthuset och förslaget hade skrivits under av 163 parlamentsledamöter från Pheu Thai.

Chalerms förslag bestod ursprungligen av sex delar. Men en del, som handlade om kompensation för de som drabbats av det politiska våldet, hade tagits bort då detta var en ekonomisk fråga som krävde premiärminister Yinglucks godkännande.

Den 19 juli förklarade Chalerm att han skulle fortsätta att försöka få igenom sitt amnestiförslag samtidigt som han varnade regeringen att de politiska spänningarna skulle öka under den kommande månaden. Men det skulle inte riskera regeringens stabilitet.

Tillfrågad om vad han tyckte om Worachai Hemas amnestiförslag svarade han att han inte hade några kommentarer till detta. Se även den tidigare artikeln ”Worachai Hemas amnestiförslag (6 mars 2013).”

Han sade också att Puea Thais medlemmar måste bestämma sig om de skall stödja hans amnestiförslag eller inte och tillade att hans förslag just bara var ett förslag. Om det skulle skrotas skulle allmänheten ändå förstå att han gjort sitt bästa för dem.

Förslaget är ämnat att ge amnesti åt de som begått politiska brott. Detta inkluderade även de som var ansvariga för de dödade rödskjortorna 2010.

Denna artikel senast uppdaterad: 2020-09-28, 15.48
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.