Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
Boonlert Kaewprasit
Anklagelserna mot Sondhi Limthongkul och Boonlert Kaewprasit (26 januari 2012)

Torsdagen den 26 januari 2012 berättade UDD-advokaten Karom Phonthaklang att man lämnat in en anmälan till polisen mot PAD:s Sondhi Limthongkul och den tidigare omtalade generalen och armérådgivaren Boonlert Kaewprasit (Bunloet Kaeoprasit) บุญเลิศ แก้วประสิทธิ์ (19 februari 1942-) (alias Seh Ai (Set Ai) เสธ.อ้าย), där de två anklagades för uppvigling.

Karom Phonthaklang, som var ordförande i ett advokatförbund som verkade för demokrati lämnade över klagomålet till polisöversten Prasopchok Prommoon (Prasopchok Phrommun) ประสพโชค พร้อมมูล, som var vicekommendant i avdelningen för brottsbekämpning (CSD).


(Prasopchok Prommoon)

Karom sade att kommentarerna som de två gjort den 20 och 21 januari om militärkupper bröt mot flera sektioner i strafflagen. I sina kommentarer hade Sondhi sagt att det nu fanns en rörelse som hade som mål att störta landets viktigaste institution. Sondhi stod undrande över arméns likgiltighet då den inte agerade för att försvara institutionen. Karom menade att Sondhis begäran om att militären skulle ta makten var ett lagbrott.

General Boonlert, som var en vän till riksrådsmedlemmen och den tidigare premiärministern Surayud Chulanont, hade också ifrågasatt varför armén inte hade gjort något mot försöken att ändra sektion 112 (lagen om majestätsbrott) i strafflagen.

Karom sade också att Boonlert hade uppmanat folket och militären att störta regeringen. I och med dessa kommentarer hade både Sondhi och Boonlert hotat regeringen och uppmanat folket och militären till förräderi, vilket var ett lagbrott. Om militären verkligen skulle försöka sig på det de uppmanats till skulle de helt säkert mötas av motstånd från rödskjortorna, sade han.

Eftersom det för närvarande inte var någon lämplig tidpunkt att göra några ändringar i sektion 112, hade man istället ett förslag om att införa en klausul i strafflagen, som man kunde kalla sektion 112/1. Enligt denna klausul skulle det vara straffbart att på lösa grunder anklaga någon för majestätsbrott. Detta för att förhindra onödiga åtal, sade Karom.


Stavningsvarianter;

Seh Ai; Seh Aii.

Prasopchok Prommoon; Prasopchoke Prommoon.

Denna artikel senast uppdaterad: 2020-10-28, 21.35
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.