Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
Sriracha Charoenpanich
Angående Thaksins pass (26 mars 2013)

Tisdagen den 26 mars 2013 försvarade utrikesminister Surapong Tovichakchaikul sitt beslut om att utfärda ett pass till Thaksin Shinawatra.

Surapong sade att han skrivit till ombudsmannens kontor, efter att de skrivit till premiärminister Yingluck den 12 februari 2013. Ombudsmannen Sriracha Charoenpanich (Siracha Charoenphanit) ศรีราชา เจริญพานิช hade då uppmanat henne om att be utrikesministeriet att överväga sitt beslut om att utfärda ett pass till hennes bror.

Ombudsmannens kontor hade tidigare bett utrikesministeriet att ompröva sitt beslut angående passet. Då ministeriet inte gjorde något åt detta hade man därför skrivit till premiärminister Yingluck och bett om ett svar inom 30 dagar. Denna tidsfrist hade gått ut den 13 mars.

Passet hade utfärdats till Thaksin den 26 oktober 2011 då ”han inte längre var något hot mot landet", hade en talesman utrikesministeriet sagt vid denna tid. Men man visste inte om han använt sitt thailändska pass under sina resor.

Se även den tidigare artikeln ”Ombudsmannen vill dra in Thaksins pass (13 september 2012).”

“Utrikesministeriet har kommit fram till att vi gjort rätt, då ett pass är som en ID-handling. Vi tar ju inte ifrån ID-handlingarna från folk som fängslats," sade utrikesminister Surapong. Han trodde att Thaksin i huvudsak använde sitt pass från Montenegro då han reste och att han hade pass från flera olika länder.

“Det handlar inte om att ge tillbaka ett rött pass [diplomatpass]. Det handlar bara om hans vanliga pass,” sade utrikesministern. Thaksins röda diplomatpass hade som tidigare omtalat förverkats den 12 december 2008 av den dåvarande regeringen ledd av Demokratiska partiet.

Se även avsnittet ”Abhisit Vejjajiva och Thaksins försök till återkomst,” artikeln ”Abhisit Vejjajiva blir premiärminister (15 december 2008).”

Torsdagen den 23 maj 2013 meddelade ombudsmannens kontor att man ännu inte fått något svar om varför Thaksin fått tillbaka sitt vanliga pass. I mitten av mars hade Yingluck skrivit till ombudsmannens kontor och bett om ytterligare 30 dagar för att förklara sig efter att utrikesministeriet insisterat på att de inte skulle ompröva sitt beslut om passet till Thaksin.

Vice generalsekreteraren och talesmannen för ombudsmannens kontor Raksakecha Chaechai berättade att premiärminister Yingluck i sitt brev förklarat att hon utsett biträdande premiärminister Pongthep Thepkanjana att ta hand om ärendet för henne. Den 30 dagar långa tidsfristen hade gått ut den 15 april, men någon förklaring från Pongthep hade man ännu inte fått, sade han.

“Ombudsmannens kontor kan skriva till Pongthep och be honom förklara passbeslutet inom 15 dagar. Om han inte gör detta kan ombudsmannen rapportera detta till representanthuset för kännedom och meddela detta till allmänheten.”


Stavningsvarianter;

Sriracha Charoenpanich; Sriracha Charoenphanich.

Denna artikel senast uppdaterad: 2019-04-04, 21.37
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.