Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
Förhandlingsförsöken misslyckas
Fem personer arresteras för brott mot ISA (7 augusti 2013)

Onsdagen den 7 augusti 2013 blev fem personer arresterade för brott mot ISA efter att ha försökt bryta en polisavspärrning och ta sig in på det område som förklarats skyddat enligt ISA. Generalmajor Piya Uthayo, som var talesman för CAPO (Centre for the Administration of Peace and Order), berättade om arresteringarna under en presskonferens.

De fem arresterade var kapten Songklod Chuenchupol, som var medlem i Thailands patriotiska nätverk, Piyawat Priewkham (Piyawat Priaokham) ปิยวัฒน์ เปรี้ยวขำ, Panthapong sae Jeng (Phanthaphong Saecheng) พันธพงษ์ แซ่เจ็ง, Nonthakorn Chaisorn (Nanthakon Chaison) นันทากร ฉายสร och Thonglor Nidthong (Thonglo Nitthong) ทองหล่อ นิจทอง.

Det hela handlade om protester från Demokratiska partiet mot Worachai Hemas kontroversiella förslag om en amnestilag. Amnestiförslaget skulle behandlas av parlamentet under dagen.

Abhisit Vejjajiva hade sagt att en amnestilag skulle vara förödande för landets juridiska system. Han varnade att alla försök på att få igenom lagen kunde leda till våldsamheter.

Suthep Thaugsuban sade att demonstrationen natten till onsdagen inte hade som syfte att störta regeringen och att Demokratiska partiet sedan skulle ta över. Men liksom Abhisit varnade han att ett godkännande av en amnestilag kunde innebära att brottslingar gick fria. Han sade också att Yinglucks-regering kunde fortsätta styra landet under sin fyraåriga valperiod, om man slutade med att försöka få igenom sin amnestilag.

Supportrar och ledare för partiet hade på förmiddagen marscherat från Uruphong till Ratchawithi-korsningen, varifrån de sedan tänkte följa sina parlamentsmedlemmar till parlamentet.

Väl på plats vid Ratchawithi-korsningen fick de veta att de inte skulle få tillstånd att bege sig in på det avspärrade området. Framträdande medlemmar från Demokratiska partiet inklusive Abhisit Vejjajiva, Chuan Leekpai, Suthep Thaugsuban och Banyat Bantadtan försökte få polisen om att ändra sig.

"De här människorna vill bara fredligt följa sina parlamentsmedlemmar till parlamentet, utan att skapa några problem för myndigheterna. Då de kommit fram till parlamentet kommer de att skingras och återvända hem.” "De har satt sitt hopp till sina parlamentsledamöter att motsätta sig amnestiförslaget. Var vänliga att överväga vår begäran och ge oss ett svar," sade Suthep.

Då polischefen och generallöjtnanten Kamronwit Thoopkrachang anlände för att delta i förhandlingarna buade supportrarna och kastade vattenflaskor mot honom. Han tvingades därför lämna och överlät förhandlingarna till överste Wisan Phanmanee (Wisan Phanmani) วิศาล พันธ์มณี, som var vice chef för huvudstadspolisens 8:e division (Kong Bangkhap Kan Tamruat Nakhon Ban 8) กองบังคับการตำรวจนครบาล 8.


(Wisan Phanmanee)

Wisan förklarade att han var tvungen att invänta besked från den nationelle polischefen Adul Saengsingkaew. Den vice polischefen Worapong Chewpreecha som uppskattade antalet supportrar till till omkring 2 500 insisterade dock på att de inte skulle få tillstånd att marschera vidare mot parlamentet.

Till sist lämnade de flesta av supportrarna området, men omkring 200 av dem stannade kvar och några av dessa försökte provocera polisen och bryta igenom avspärrningarna. Det var i samband med detta som de fem ovan nämnda personerna blivit arresterade.

Under presskonferensen tackade Piya ändå Demokratiska partiet för att de låtit bli att uppmana sina supportrar att ta sig in på det avspärrade området. Polisen skulle stanna kvar på sina för att skydda parlamentet och fem vägar nära parlamentet skulle förbli stängda. Om och när ISA skulle upphöra att gälla berodde på hur situationen utvecklade sig, förklarade Piya.

Samtidigt befann sig omkring 400 fredliga demonstranter från People's Force for Democracy to Overthrow Thaksinism (PEFOT) (Klum Kong Thap Prachachon Khon Rabop Thaksin) กลุ่มกองทัพประชาชนโค่นระบอบทักษิณ i ett läger i Lumphiniparken, men de hade valt att stanna kvar här.

Piya berättade att CAPO förberedde en begäran om att borgen skulle dras tillbaka för två av PEFOT:s ledare, då de ansågs ha brutit mot sina borgensvillkor. Det handlade om Thaikorn Polsuwan och Pichet Pattanachot (Phichet Phatthanachot) พิเชษฐ์ พัฒนโชติ (20 augusti 1953-).


(Pichet Pattanachot)

Thaikorn och Pichet fanns med bland de 96 ledande PAD-medlemmarna som anklagats för brott i samband med flygplatsockupationerna 2008. Se även den tidigare artikeln ”PAD-ledarna åtalas för flygplatsockupationerna (mars-april 2013).”


Stavningsvarianter;

Panthapong sae Jeng; Nanthapong sae Jeng (Nanthaphong Saecheng) นันทพงษ์ แซ่เจ็ง. Vilket namn är rätt?

Wisan Phanmanee; Wisarn Phanmanee.

Huvudstadspolisens 8:e division; Metropolitan Police Division 8.

People's Force for Democracy to Overthrow Thaksinism; People's Democratic Force to Overthrow Thaksinism, People's Movement to Overthrow the Thaksin Regime.

Pichet Pattanachot; Pichet Pattanachote.

Denna artikel senast uppdaterad: 2020-11-04, 20.54
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.