Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
Sondhi Limthongkul på väg till appellationsdomstolen
Sondhi Limthongkul frikänns i förtalsmål (12 mars 2013)

Den 24 mars 2009 hade brottmålsdomstolen frikänt Sondhi Limthongkul och tio andra personer i förtalsmål. De hade blivit stämda av Thaksin Shinawatra i samband med uttalanden gjorda under ett seminarium vid namn "Finland Declaration and Thai Rak Thai's political strategy." Seminariet hade avhållits på Thammasatuniversitetet den 25 maj 2006 och handlade om den så kallade Finlandsplanen eller Finlandsdeklarationen.

Se även avsnittet ”Thaksin Shinawatra och hans efterföljare,” artikeln Thaksin återvänder till politiken (23 maj 2006).”

Bland de övriga åtalade fanns den tidigare Bangkoksenatorn Chirmsak Pinthong och de framstående akademikerna Chaianan Samudavanija och Pramote Nakhonthap samt personer som varit delaktiga i satellitkanalen ASTV TV-sändningar och på Managers webbsida.


(Chirmsak Pinthong)

Domstolen motiverade domen med att de anklagade inte hade lyckats bevisa att Finlandsplanen verkligen hade existerat och att de bara hade kritiserat hur Thai Rak Thai och Thaksin skötte landets administration. Thaksin hade därefter överklagat domen.

Appellationsdomstolen fastslog tisdagen den 12 mars 2013 brottmålsdomstolens dom och frikände Sondhi Limthongkul och de tio medåtalade. Men ärendet gick vidare till högsta domstolen som återigen friade de elva från förtal den 16 december 2016. Domstolen menade att Thaksin var en offentlig person och som sådan kunde han också kritiseras.


Stavningsvarianter;

Denna artikel senast uppdaterad: 2018-12-08, 15.05
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.