Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
Worachai Hema
Worachai Hemas amnestiförslag (6 mars 2013)

Under en presskonferens onsdagen den 6 mars 2013 berättade Pheu Thais parlamentsledamot Worachai Hema att tjugoen av partiets ledamöter skulle lämna över ett lagförslag till representanthusets talman Somsak Kiatsuranont under torsdagen.

Det handlade om ett förslag om amnesti för de som deltagit i demonstrationerna under perioden den 19 september 2006 till den 10 maj 2011, oavsett politisk färg. Ett undantag gjordes dock för protestledarna som fattat beslut och beordrat dessa aktiviteter, sade Worachai.

Worachai deltog i presskonferensen i sällskap med Pheu Thais parlamentsledamot Cherdchai Tantisirin och UDD-advokaten Karom Polpornklang. De 21 parlamentsledamöterna åberopade sin författningsmässiga rätt att föreslå detta. Deras utspel hade ingenting att göra med Pheu Thai eller regeringen, sade han.

Han berättade att förslaget hade sju artiklar var ämnat att hjälpa demonstranter, både rödskjortor och gulskjortor från PAD, som stod anklagade för terrorism och ockupationen av regeringsbyggnaden och de båda flygplatserna.

En civildomstol hade under tisdagen sagt att branden på Central World i slutet på rödskjortedemonstrationerna var mordbrand och inte terrorism.

Uppskattningsvis har mer än 1 000 personer från både PAD och UDD anklagats och häktats för olika brott i samband de politiska oroligheterna, sade Worachai.

Cherdchai var noga med att påpeka att amnestin inte skulle omfatta civilmål.

Denna artikel senast uppdaterad: 2019-03-29, 15.31
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.