Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
Kokaew Pikulthong
Kokaew Pikulthong nekas fortsatt borgen (22 april 2013)

På måndagsmorgonen den 22 april 2013 avvisade brottmålsdomstolen en begäran från Pheu Thais parlamentsmedlem Kokaew Pikulthong om att få förbli på fri fot efter att parlamentet skulle göra uppehåll i sitt arbete den 19 april.

Kokaew som var anklagad för terrorism i samband med demonstrationerna 2010, hade släppts ur häktet inför parlamentets öppnande den 21 december 2012.

I november 2012 hade hans frigivning mot borgen återkallats av brottmålsdomstolen då han enligt domstolen hade agerat på ett sätt avsett att påverka författningsdomstolens domare.

Domstolens beslut grundades på att han inte hade visat någon ånger över det han tidigare hade gjort och att det därför inte fanns några skäl till ett frisläppande mot borgen.

Kokaew sade innan beslutet att han skulle acceptera domstolens besked oavsett om det gick emot honom eller ej, men han hävdade bestämt att han inte hade brutit mot borgensvillkoren under sina fyra månader i parlamentet. Han hade därför bevisat att han inte var någon bråkmakare som ställde till med problem för samhället.

Om domstolen avslog hans begäran hade han fortfarande rätt att lämna in en ny ansökan eller att överklaga beslutet, sade han.

Torsdagen den 25 april 2013 lämnade Kokaew Pikulthongs advokat Jessada Chandee in en begäran till appellationsdomstolen om ett tillfälligt frisläppande mot borgen.

Fredagen den 10 maj beviljades borgensansökan mot en borgensgaranti på 600 000 baht. Den här gången menade domstolen att Kokaew hade ångrat sig och därför hade han beviljats ett tillfälligt frisläppande under samma villkor som tidigare.

Villkoren var att han inte fick kränka andra personer, uppmana till våld, hålla tal och inte resa utomlands utan domstolens tillstånd.

Denna artikel senast uppdaterad: 2019-03-29, 15.34
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.