Nutid - Abhisit Vejjajiva och Thaksins försök till återkomst
Highslide JS
Sansern Kaewkamnerd Foto: thailandblick
Undantagstillståndet fortsätter att gälla (5 juli 2010)

Måndagen den 5 juli 2010 beslutade CRES att föreslå en förlängning av undantagstillståndet i Bangkok och 23 andra provinser. Som skäl angavs fortsatta försök att skapa oro i landet. Nöddekretet hade varit i kraft i Bangkok sedan den 7 april.

CRES talesman Sansern Kaewkamnerd sade efter mötet att beslutet varit enhälligt, då läget i landet fortsatt betraktades som osäkert.

Talesmannen sade att CRES ordförande Suthep Thaugsuban skulle framföra CRES resolution under regeringens tisdagsmöte. Resultatet blev därefter att undantagstillståndet hävdes i provinserna Sisaket, Nan, Kalasin, Nakhon Pathom och Nakhon Sawan, men behölls i 19 provinser.

Fredagen den 9 juli uppmanade senatens talesman Prasopsuk Boondej regeringen att avskaffa nöddekretet även i de 19 provinser där det fortfarande tillämpades. Detta då läget i landet i det närmaste kunde betraktas som normalt.

Prasopsuk sade att han visserligen var glad att nöddekretet hade avskaffats i fem provinser, men menade att det skulle vara ännu bättre om det också avskaffades i de övriga. Undantagslagarna hade fått utländska turister att tro att Thailand var osäkert, vilket hade negativ inverkan på turismen.

Söndagen den 11 juli insisterade premiärminister Abhisit på nödvändigheten av att fortsätta med användandet av nöddekretet då det fanns grupper av människor som försökte anstifta till oro i landet. "Men när ämbetsmännen blir förvissade om att de har läget under kontroll är regeringen beredd att avskaffa undantagslagarna," sade han.

"Att förklara undantagstillstånd betyder inte att regeringen fråntar befolkningen dess rättigheter då de kan leva sina liv som vanligt," sade Abhisit. Regeringen hade också förklarat landets situation för utländska media och organisationer, sade han.

Måndagen den 16 augusti sade Abhisit att regeringen inte hade några planer om att fortsätta med att använda sig av undantagslagarna i Bangkok under det kommande året. Men han menade att det ännu inte var rätt tid att avskaffa lagarna i huvudstaden.

"Vi har inte planerat hur många gånger vi skall förlänga undantagslagarna i Bangkok," sade Abhisit till reportrarna. "Vi måste vara säkra på att situationen återgått till det normala. Det är inte någon enkel sak att avskaffa undantagstillståndet i Bangkok då staden är ett centrum för många aktiviteter."

På morgonen godkände Abhisit att nöddekretet skulle upphöra att gälla i Chiang Mai, Chiang Rai och Ubon Ratchathani, vilket biträdande premiärminister Suthep Thaugsuban hade föreslagit.

Abhisit sade att beslutet delvis grundades på klagomål från lokala invånare om att undantagslagarna hade en negativ inverkan på turismen. Men han förklarade att han var övertygad om att myndigheterna skulle kunna upprätthålla lag och ordning i dessa provinser.

Tillfrågad om UDD:s planer om att demonstrera i Chiang Mai sade Abhisit att detta var helt ok om demonstrationen blev fredlig. Men han sade också att han talat med affärsmän i provinsen som sagt att de var medvetna om att demonstrationen kunde få negativa konsekvenser för provinsens image.

Denna artikel senast uppdaterad: 2018-11-28, 16.00
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.