Nutid - Abhisit Vejjajiva och Thaksins försök till återkomst
Highslide JS
Abhisit i författningsdomstolen
Författningsdomstolen undersöker Demokratiska partiet

Onsdagen den 7 juli 2010 meddelades det att författningsdomstolen schemalagt sina första förhör i ärendet om Demokratiska partiet och det påstådda missbruket av 29 miljoner baht från valkommissionens utvecklingsfond för politiska partier.

Juridiska representanter för Demokratiska partiet och valkommissionen träffades i domstolen under onsdagen för att se över listor med vittnen och de dokument som presenterades av de båda parterna. Måndagen den 9 augusti skulle domstolen inleda sina vittnesförhör av valkommissionens vittnen. Därefter skulle förhör hållas varje måndag.

Författningsdomstolens uppgift var nu att avgöra om valkommissionens begäran om ett upplösande av Demokratiska partiet var korrekt; om partiet gjort sig skyldig till brott mot lagarna för de politiska partierna; om partiet missbrukat fonden; och om partiet skulle upplösas och partiets ledare och styrelse skulle förbjudas att verka politiskt.

Lördagen den 10 juli sade premiärminister Abhisit att Demokratiska partiet kunde försvara sig mot anklagelserna om det påstådda missbruket av 29 miljoner baht. Abhisit fick också frågan om hur han såg på risken om att Demokraterna kunde bli upplöst i ärendet om den påstådda olagliga donationen på 258 miljoner baht. Frågan ställdes då valkommissionen och Åklagarmyndigheten på fredagen kommit överens om att gå vidare med ärendet till författningsdomstolen.

Abhisit sade att ärendet måste behandlas i korrekt juridisk ordning. “Jag har ännu inte tittat på ärendets detaljer. När jag har gjort det kommer jag att utse partiets juridiska team att övervaka ärendet”, sade han. Premiärministern insisterade på att det inte fanns någon registrering av något nytt parti som kunde ta hand om Demokratiska partiets parlamentsmedlemmar om partiet skulle bli upplöst.

Måndagen den 12 juli meddelades det att åklagarna förväntades lämna över en begäran om Demokratiska partiets upplösande till författningsdomstolen på tisdagseftermiddagen. Detta enligt den vice chefsåklagaren Waiwut Lortrakul (Waiwut Lotrakun) วัยวุฒิ หล่อตระกูล.

I begäran ansåg åklagarna att partiet hade brutit mot artikel 95 enligt lagarna för de politiska partierna (Political Party Act) från 1997. Detta genom att olagligen ha tagit emot en donation på 258 miljoner baht från Thai Petrochemical Industry Plc. Det påstådda brottet skulle ha begåtts mellan 2004 och 2005.

Domstolen uppmanades att beordra en upplösning av Demokratiska partiet och förbjuda dess ledare och omkring 40 andra partifunktionärer att arbeta politiskt i fem år, sade Waiwut.

På tisdagseftermiddagen den 13 juli lämnades därefter begäran över till författningsdomstolen. Chefsåklagaren Julasing Wasantasing beordrade fem erfarna åklagare, under ledning av Winai Damrongmongkolkul (Winai Damrongmongkhonkun) วินัย ดำรงค์มงคลกุล (11 mars 1952-), att sköta ärendet i domstolen.


(Winai Damrongmongkolkul)

Om det skulle bli en fällande dom kommer partiledningen, bortsett från förbudet att verka politiskt i fem år, också förbjudas att starta ett nytt parti eller inneha några politiska uppdrag i några andra politiska partier under fem år.

Udomsak Nitimontri อุดมศักดิ์ นิติมนตรี (4 maj 1948-), som var domare vid författningsdomstolen, sade att Demokratiska partiet och valkommissionen lämnat över en lista med sammanlagt 80 vittnen och att de bett domstolen om att undersöka 76 av deras vittnesmål. Men domstolen hade valt att bara höra 15 av dem.

Måndagen den 9 augusti började författningsdomstolen undersöka vittnesmålen.


Stavningsvarianter;

Waiwut Lortrakul; ไวยวุฒิ หล่อตระกูล.

Winai Damrongmongkolkul; Vinai Damrongmongkolkul.

Udomsak Nitimontri; Udomsak Nitimontree.

Denna artikel senast uppdaterad: 2020-11-14, 12.22
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.