Nutid - Abhisit Vejjajiva och Thaksins försök till återkomst
Highslide JS
Noppadon Pattama
Thaksin stödjer en försoning (23 juni 2010)

Onsdagen den 23 juni 2010 avfärdade Thaksins nära medarbetare Noppadon Pattama ryktena om att Thaksin tänkt starta en underjordisk rödskjorterörelse för att bekämpa den nuvarande regimen.

“Thaksin har inga tankar om att starta en antiregeringsstyrka, vilket CRES och medlemmar från Demokratiska partiet påstått. Om Demokratiska partiet har några bevis för sina påståenden måste de presentera dessa för allmänheten”. “Jag är villig att avgå från min post som juridisk rådgivare till Thaksin om anklagelserna skulle vara sanna. Jag är ingen förespråkare av våld," sade Noppadon.

Noppadon sade också att Thaksin stödde Abhisits färdplan mot nationell försoning. Men nationell enighet kommer bara att bli verklighet om regeringen och Demokratiska partiet slutar betrakta den tidigare premiärministern som en fiende.

“Regeringen måste från och med nu sluta med att baktala rödskjortorna och Thaksin. Undantagslagarna måste också omedelbart upphöra att gälla för att bidra till ett klimat för försoning,” sade Noppadon.

Men stämningen blev inte bättre dagen efter (24 juni) då Buranat Samuttharak från Demokratiska partiet gick till våldsamt angrepp mot Thaksins advokat Robert Amsterdam โรเบิร์ต อัมสเตอร์ดัม (1 januari 1956-).


(Thaksins utländske PR-ansvarige, advokat Robert Amsterdam)

Buranat sade att regeringen måste bannlysa Amsterdam från inresa i Thailand på grund av hans stötande och vilseledande kommentarer om Thailand. Han hade nämligen nyligen kritiserat regeringens försoningsplan som "en bluff" i en tidningsintervju i Japan.

Robert Amsterdam hade också attackerat den thailändska regeringens införande av nöddekretet genom att säga att det stred mot gängse rättsstatsprinciper.

Buranat sade att Robert Amsterdam medvetet hade fällt dessa kommentarer i Japan, eftersom en japansk reporter hade mist livet då han hamnat i korseld den 10 april under de våldsamma sammandrabbningarna mellan soldater och rödskjortor. Robert Amsterdam avsåg att göra ärendet till ett internationellt problem, sade Buranat.

Enligt Buranat hade Robert Amsterdam också sagt att hans majestät konungen misstyckte med att vara skyddad av lagen om majestätsbrott. Buranat menade att advokaten försökte dra in monarkin i konflikten för att skapa missförstånd. Buranat krävde att Thaksin och hans medarbetare Noppadon Pattama skulle förklara sig i detta ärende.

Denna artikel senast uppdaterad: 2020-10-21, 17.37
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.