Nutid - Abhisit Vejjajiva och Thaksins försök till återkomst
Highslide JS
Thaksin Shinawatra
Trycket ökar på Thaksin (mars-maj 2009)

Fredagen den 3 mars 2009 gick medlemmen och generalen i riksrådet, Pichitr Kullavanijaya till mycket hårt angrepp mot Thaksin. Angreppet handlade om att Thaksin uttalat sig stötande om den kungliga institutionen riksrådet under sina videosamtal till sina anhängare. Thaksin hade som tidigare omtalat beskyllt riksrådets president Prem Tinsulanonda och andra riksrådsmedlemmar för att ha legat bakom militärkuppen mot honom 2006.

Pichitr undrade varför inga rättsliga åtgärder vidtagits mot Thaksin efter hans anklagelser mot en "högre institution" [riksrådet]. Pichitr var tydlig med att påpeka att riksrådsmedlemmarna inte blandade sig i politik. General Pichitr frågade också varför Thaksin placerat en stor summa pengar på Caymanöarna หมู่เกาะเคย์แมน, som är en välkänd plats för penningtvätt. Han undrade också vad för slags privilegier Thaksin egentligen krävde för att slippa det fängelsestraff som han var dömd till.

General Pichitrs kommentarer kom samtidigt med en rapport om att omkring 30 personer i röda tröjor delat ut flygblad kritiska mot riksrådet. Detta hade inträffat i distriktet Phon พล i provinsen Khon Kaen. En anmälan om majestätsbrott gjordes omedelbart av PAD-anhängare.

Den tidigare ledaren Chaturon Chaisang från TRT kontrade med att uppmana regeringen att utse en oberoende kommission för att utreda UDD:s anklagelser mot vissa riksrådsmedlemmar och domare för deras delaktighet i kuppen 2006. En sådan undersökning kunde klarlägga vad som hänt och därmed återskapa allmänhetens förtroende för regeringen. Han uppmanade regeringen att lyssna på UDD och inte använda våld mot dem.

UDD-ledaren Jatuporn Prompan förnekade att den anklagade gruppens mål skulle ha varit att skada denna kungliga institution. Men faktum kvarstod att riksrådets president Prem Tinsulanonda var ett av huvudmålen för UDD:s planerade demonstration onsdagen den 8 april. 

Premiärminister Abhisit fortsatte att sätta Thaksin under press genom att beordra rättsväsendet att undersöka om Thaksin haft några bankaffärer på Caymanöarna. Abhisit hade också gått ut offentligt och sagt att det inte längre var nödvändigt för regimen att samtala med Thaksin och han ryckte på axlarna åt Thaksins påstående om att rödskjortornas massmöte skulle leda fram till en social revolution. 

Han berättade också att Thailand samarbetade med andra länder för att lokalisera var Thaksin befann sig och för att få honom utlämnad till Thailand för att avtjäna sitt tvååriga fängelsestraff. 

Den 4 april skrev Bangkok Post att Thaksin varit synlig i Kambodja. Detta enligt Abhisits personlige talesman Thepthai Senapong (Thepthai Senaphong) เทพไท เสนพงศ์ (12 mars 1961-). Han skulle ha observerats nära premiärminister Hun Sens residens. Men detta förnekades senare från kambodjanskt håll.


(Thepthai Senapong)

Måndagen den 6 april sade PAD att de var beredda att återuppta sina demonstrationer och starta en motdemonstration om UDD:s massmöte på onsdagen skulle urarta. PAD hyste farhågor om att en våldsam demonstration skulle kunna leda till en militär inblandning. Detta skulle bara spela Thaksin i händerna, som då skulle kunna säga att landet fortsatte att vara odemokratiskt. 

Supportrar till Prem skulle också hålla ett möte vid Prems residens under onsdagen, vilket kunde leda till våldsamheter om de kom i kontakt med rödskjortorna. Prems residens låg bara omkring en kilometer från Government House. Prem hade sagt att han skulle stanna hemma under onsdagen. 

I ett tal under söndagen, till sina anhängare vid Government House, fortsatte Thaksin att uppmana rödskjortorna att bege sig till onsdagens massmöte. I talet försvarade han sig återigen mot anklagelserna om att han ville avskaffa monarkin. Han betonade kraftfullt att han ville ha ett demokratiskt system med kungen som statschef. 

Tisdagen den 7 april vädjade Newin Chidchob i ett känslosamt utspel till sin tidigare chef Thaksin att sluta ifrågasätta kung Bhumibols val av medlemmarna till riksrådet. Endast då skulle Thaksin kunna bevisa sin lojalitet mot kungen. Han bad även rödskjortorna om att rannsaka sig själva om de trodde att de hade bättre omdöme än kungen.

Newin förklarade sedan att hans grupp inte sympatiserar med rödskjortornas kampanj och slog fast att Abhisits regering var demokratiskt vald. Målet för UDD handlade uppenbart inte längre bara om att störta regimen och UDD-ledarna använde sina sympatisörer för att fördärva landet. "Om de vill kullkasta en högt respekterad institution får de först gå över min döda kropp," sade han.

Vid ett tillfälle gjorde Newin en paus för att torka sina tåriga ögon; "Om han [Thaksin] verkligen älskar det thailändska folket, som han så ofta sagt, måste han från och med nu sluta orsaka splittring i landet." 

Newin sade att det enda han fått ut av sitt samarbete med Thaksin var tre saker; ett arbetssätt som gett honom fördelar i det politiska arbetet, tio nätter i häkte efter kuppen 2006 samt en anklagelse om korruption i samband med gummiträdsplantor och ett statligt lotteri. Men jag och andra som anklagats stannar kvar i landet för att bemöta anklagelserna i landets domstolar. Det är bara Thaksin som flytt från sitt ansvar.

Onsdagens UDD-massmöte kommer förmodligen att bli en fredlig och laglig demonstration sade överbefälhavare Songkitti Jaggabatara under tisdagen. General Songkitti sade att alla thailändare älskar sitt land och rödskjortorna inte var något undantag. Överbefälhavaren försäkrade återigen att militären inte skulle genomföra någon kupp. 

Torsdagen den 9 april påstod biträdande inrikesminister Thaworn Senniam att man nu visste var Thaksin gömde sig. Men myndigheterna i det aktuella landet hade inte visat sig samarbetsvilliga och skulle inte medverka till att arrestera honom.

Regeringen hade skickat ett sändebud till det icke namngivna landet för att förhandla, men förhandlingarna hade inte gått så bra som förväntat. Namnet på landet ville man inte avslöja ännu, då man först ville försöka lösa det hela på diplomatisk väg.

Thaworn sade också att det var svårt att blockera Thaksins telefonsamtal eftersom andra användare då också skulle drabbas. Han bad också Thaksin om att inte förvärra den politiska konflikten. Detta för att undvika att skada oskyldiga människor som inte var inblandade i den politiska striden. 

Onsdagen den 15 april 2009 kom beskedet om att utrikesministeriet hade förverkat Thaksins pass. Detta då Thaksin hade uppmuntrat demonstranterna till handlingar som tvingat fram ASEAN-mötets stängning. Beslutet grundades på en regel som säger att ett pass kan förverkas eller återkallas om det kan bevisas att en person har orsakat skada för landet.

"Förverkandet av passet hindrar Thaksin från att resa som thailändsk medborgare, men han behåller sitt medborgarskap," meddelade talesmannen Panithan Wattanayagorn (Panithan Watthanayakon) ปณิธาน วัฒนายากร (16 december 1960-). Thaksins diplomatpass, som han fått då han var premiärminister, hade som tidigare nämnts återkallats redan den 12 december 2008. Detta kort tid innan Abhisit kom till makten.


(Panithan Wattanayagorn)

Regeringen i Nicaragua ประเทศนิการากัว meddelade därefter att Thaksin fått ett speciellt diplomatpass av dem. Man sade att Thaksin utnämnts till "ambassadör med en speciell uppgift" så att han kunde hjälpa de fattiga centralamerikanska länderna med att locka dit investerare. Passet hade utfärdats redan i januari 2009, då Thaksin besökte Nicaragua, och att han hade fått det i sin hand i februari då han träffade president Daniel Ortega ดาเนียล ออร์เตกา (11 november 1945-).

Onsdagen den 13 maj 2009 sade Noppadon Pattama att Thaksin fått ännu ett pass. Denna gång från Montenegro (Prathet Montenekro) ประเทศมอนเตเนโกร. Thaksins gamle juridiske rådgivare kunde dock inte säga om det ännu en gång handlade om ett diplomatpass. Men enligt Noppadon hade han ännu fler pass från länder där ledarna sympatiserade med Thaksin, på grund av den orättfärdiga behandling han utsatts för i Thailand.

Thaksin hade dykt upp i Liberia (Prathet Laibiria) ประเทศไลบีเรียden 20 april 2009 med ett pass från Montenegro. Enligt montenegrinsk lag kunde en person beviljas medborgarskap om han eller hon inte hade blivit dömd till något fängelsestraff. Men det gick uppenbart bra att göra ett undantag för Thaksin! Ämbetsmän i Montenegro vägrade att svara på vilka grunder medborgarskapet beviljats och av vem.

Noppadon bekräftade också att Thaksin var intresserad av att köpa den 37 000 kvadratmeter lilla klippiga ön Sveti Nikola (Ko Saweti Nikola) เกาะสเวตินิโกลา i Adriatiska havet (Thale Edria-tik) ทะเลเอเดรียติก. Ön med sina steniga stränder tillhör Montenegro och kallades av lokalbefolkningen för Hawaii.

Ön skulle auktioneras ut för utgångspriset 21 miljoner euro, vilket vid den här tiden motsvarade omkring 987 miljoner baht. Thaksin sades ha sett en möjlighet att utveckla ön för turism. Auktionen skulle genomföras den 23 maj. Hur det sedan gick med denna auktion och andra turer i detta ärende vet jag tyvärr inte så mycket om.

Men jag har sett en artikel om att invånarna i staden Budva บุดวา på fastlandet utanför ön protesterade mot Thaksins planer om att bygga hotell och en marina på ön 2018. Artikeln var från den 26 september 2018.

Fredagen den 15 maj 2009 uppmanades Thaksin av premiärminister Abhisit att återvända hem för att stå till svars för anklagelserna om korruption som riktats mot honom. Abhisit sade att Thaksin skulle få en korrekt juridisk behandling, men han måste också vara beredd att acceptera konsekvenserna av sina handlingar.

Abhisit talade också ännu en gång om regeringens planer om att bevilja amnesti till medlemmar från tidigare oppositionspartier, som en del i en försoningsprocess i landet. Men han var tydlig med att understryka att Thaksin inte ingick i den grupp som kunde beviljas amnesti.

”Vi talar om amnesti för politiska överträdelser. Vi är inte intresserade att bevilja amnesti för kriminella handlingar. Thaksin har blivit dömd. Han har brutit mot lagen. Han måste ta sitt ansvar”, sade Abhisit. Uttalandet gjorde han vid Foreign Correspondents' Club (FCC) i Hongkong. Det var för övrigt här som Thaksin skulle ha talat den 12 mars. Men han hade ställt in detta tal.


Stavningsvarianter;

Phon; Amphoe Phon อำเภอพล.

Thepthai Senapong; Thepthai Sennapong, Tepthai Senpong, Thepthai Senapong.

Panithan Wattanayagorn; Panitan Wattanayagorn, Panithan Wattanayagorn, Panithan Wattanayakorn, Panithan Wattayakorn, Panithan Watthanayakorn.

Sveti Nikola; St. Nikola Island.

Denna artikel senast uppdaterad: 2020-05-26, 15.01
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.