Nutid - Abhisit Vejjajiva och Thaksins försök till återkomst
Highslide JS
Manaschai arresteras och vapen hittas i Khattiyas hus den 22 januari
Khattiya Sawasdipol suspenderas (13 januari 2010)

Onsdagen den 13 januari 2010 blev det känt att generalmajor Khattiya Sawasdipol (alias Seh Daeng) hade suspenderats från sin tjänst. Suspenderingen hade skett helt enligt reglementet, sade överbefälhavaren Anupong Paochinda. Försvarsminister Prawit Wongsuwan hade tidigare skrivit under en order om Khattiyas suspendering, som trätt i kraft den 5 januari.

En undersökningskommission hade kommit fram till att Khattiya visat sitt stöd för DAAD, vilket var i strid med principen om att militärofficerare inte öppet fick visa sitt politiska ställningstagande. Khattiya hade också anklagats för att ha träffat Thaksin och Hun Sen i Kambodja den 13 november, utan att först be armén om tillstånd att få lämna landet.

Han hade dessutom tagit med sig paramilitära rangers till regeringsfientliga demonstrationer sent under 2009. Enligt Anupong skulle en undersökningskommitté avgöra om Khattiya skulle åtalas vid en militärdomstol.

Natten till den 14 januari avfyrades en M79-granat mot arméns högkvarter i Bangkok. Granaten skadade ett kök på byggnadens sjätte våning i närheten av Anupongs kontor. Men Anupong själv befann sig inte i byggnaden och ingen annan skadades heller. Redan tidigt blev Khattiya Sawasdipol och några nära medarbetare till honom misstänkta för dådet och det genomfördes senare flera husrannsakningar i både Khattiyas och andras hem.

Misstanken mot Khattiya grundades på att han, enligt en armékälla, offentligt skulle ha hotat Anupong. Khattiya hade tidigare sagt att om han blev suspenderad skulle han se till att general Anupong “inte kunde visa sig på gatorna." Men Khattiya förnekade all inblandning i dådet och sade att då han suspenderats från sin tjänst förde han heller inte längre befäl över någon.

Det hela blev ytterst förvirrande då ett uttalande från försvarsministeriet torsdagen den 21 januari avfärdade att en granat avfyrats mot högkvarteret den 14 januari! Men fredagen den 22 januari bekräftade premiärminister Abhisit att arméns högkvarter hade utsatts för en attack och varnade för att det kunde inträffa fler attacker på regeringsbyggnader.

"Jag har talat om incidenten med Anupong," berättade Abhisit för reportrarna. "Med tanke på tidpunkten och målet för attacken var den förmodligen inte ämnad att döda någon. Jag vet inte om arméspecialisten Khattiya Sawasdipol eller andra från armén eller polisen varit inblandade i denna attack,” sade Abhisit.

På fredagen sade PAD att Anupong var skyldig allmänheten en förklaring angående granatattacken. PAD:s samordnare Suriyasai Katasila menade att man behövde klarlägga om granatattacken den 14 januari kanske hade något gemensamt med mordförsöket på Sondhi Limthongkul i april 2009 och de många attackerna mot PAD under 2008-2009 då samma typ av granat hade använts.

Under fredagen arresterade polisen en tidigare paramilitär kommandosoldat i förbindelse med granatattacken på arméns högkvarter. Det handlade om en 54-årig man vid namn Amnart Intarachote (Amnat Intharachot) อำนาจ อินทรโชติ. Amnart hade varit stationerad i ett läger vid Pak Thongchai ปักธงชัย i provinsen Nakhon Ratchasima sedan 1978.


(Amnart Intarachote i blå skjorta)

Amnart hade arresterats i distriktet Khlong Toei av ett team poliser ledda av överste Sombat Milintachinda (Sombat Malinthachinda) สมบัติ มิลินทจินดา. Polisen agerade enligt en arresteringsorder som utfärdats på fredagen.


(Sombat Milintachinda)

Polisen beslagtog en mindre mängd ammunition och kommunikationsutrustning och Amnart anklagades inledningsvis för innehav av ammunition avsett för vapenbruk och för innehav av kommunikationsutrustning utan att ha tillstånd.

Amnart berättade att han var en kommandosoldat som förlorat sin vänstra tumme i ett bakhåll på 1970-talet. Han kallades därför den niofingrade revolvermannen (mue puen 9 niao) มือปืน 9 นิ้ว av sina rödskjortekollegor i UDD-vakten. Amnart sade att han inte kände Khattiya personligen, men att han valt att delta i rödskjortornas protester på grund av sin kärlek till demokrati och rättvisa.

Ett annat team från Bangkokpolisen under ledning av översten Chamlong Sawangwong จำลอง สว่างวงศ์ hade begett sig till ett hus i distriktet Lat Krabang ลาดกระบัง. Här hittade polisen ammunition av olika slag, men den 49-årige Pornwat Thongsomboon (Phonwat Thongsombun) พรวัฒน์ ทองสมบูรณ์, alias K-Thong เคทอง, vars namn stod på arresteringsordern, fanns inte i huset. Han blev dock senare arresterad och frisläppt mot borgen.


(Pornwat Thongsomboon)

Polischefen och generallöjtnanten Santhan Chayanont (Santhan Chayanon) สัณฐาน ชยนนท์ (26 maj 1952-) sade att de husrannsakningar som genomförts under torsdagen av polisen och militären av Khattiya och hans anhängares hus gjorde att misstankarna riktades mot de ovan omtalade personerna Amnart och Pornwat. Amnart påstod emellertid att han inte kände Pornwat.


(Santhan Chayanont)

Tre andra personer med anknytning till Khattiya Sawasdipol förhördes fredagen den 22 januari. Ett antal vapen och ammunition hade konfiskerats i Khattiyas hus och i en av militärens lägenheter som beboddes av fanjunkaren Natthasit Suwanraj (Natthasit Suwannarat) ณัฎฐสิทธิ์ สุวรรณราช, som var en av Khattiyas medarbetare.

Den 22-årige menige soldaten Manaschai Khamporn (Manatchai Khamphon) มานัสชัย คำพร som passade Khattiyas hus och en man som identifierades som den 24-årige Ekkalak Wisetwongsa เอกลักษณ์ วิเศษวงษา kvarhölls för förhör. Manaschai och Ekkalak förnekade all kännedom om vapnen som hittades i Khattiyas hem. De sade att de bara hjälpt till med att passa hemmet där Khattiya bodde två gånger i veckan.


(Manaschai, Natthasit och Ekkalak)

Poliserna som undersökte ärendet sade att de tänkte begära att få behålla Manaschai och Ekkalak i förvar medan Natthasit skulle hållas i förvar av en militärdomstol då han befunnits ha varit i besittning av oregistrerade vapen.

Polisen förklarade att de skulle motsätta sig ett frisläppande mot borgen för Natthasit då det fanns en risk att han skulle försöka fly. Polisen berättade också att Natthasit hävdade att alla vapen som hittats i hans rum tillhörde honom och inte Khattiya.

Manaschai berättade för journalisterna att Khattiya hade ringt honom och lovat att han skulle skicka en advokat för att representera honom och få honom frisläppt mot borgen.

Beslagtagandet av vapen och ammunition som gjorts under polisräderna på torsdagsnatten betyder inte att man behöver vara orolig för ett uppror från rödskjortornas sida, sade premiärminister Abhisit Vejjajiva efter ett möte med det nationella säkerhetsrådet (NSC) på fredagen.

Tillfrågad om det inträffade kunde reta upp rödskjortorna så mycket att de försökte sig på ett uppror svarade Abhisit: "Varför skulle de bli upprörda över att vi agerar enligt gällande lagar?"

Måndagen den 25 januari lät Khattiya Sawasdipol höra av sig. Han förklarade att han inte hade någon brådska med att överlämna sig till polisen. Han tänkte vänta ytterligare någon vecka tills situationen lugnat ner sig något. Han menade att han skulle bli korrekt behandlad av polisen och att domstolen inte skulle utfärda någon arresteringsorder mot honom då han inte hade några planer om att fly. Khattiya sade också att han inte haft någon kontakt med Thaksin på länge.

Söndagen den 24 januari hade Pheu Thai ännu en gång anklagat Abhisit och Suthep för dubbelmoral. Det handlade om hur man hanterat Khattiya Sawasdipol jämfört med de som ockuperat flygplatsen Suvarnabhumi i slutet av 2008.

"Polisen har utsatts för politiska påtryckningar för att snabbt utfärda en arresteringsorder mot Khattiya. Men det görs inga framsteg angående flygplatsockupationen där det finns tydliga bevis," hävdade Pheu Thais talesman Prompong Nopparit.


(Abhisit och Suthep)

Människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) ฮิวแมนไรตส์วอตช์ hade rapporterat att regeringen begått brott mot de mänskliga rättigheterna under upploppen i april och då man skickat tillbaka hmongflyktingar till Laos, sade han.

Oppositionens talesman bad premiärministern att vara opartisk då det gällde juridiska ärenden, att minska antalet politiska konflikter och arbeta med att återskapa folkets förtroende för landet.

I sitt svar förnekade Abhisit att hans administration skulle ha brutit mot de mänskliga rättigheterna och förklarade istället att hans regim lade stor vikt just vid arbetet med de mänskliga rättigheter. Han tillade att HRW kan ha fått falsk information från illasinnade grupper.


Stavningsvarianter;

Amnart Intarachote; Amnat Inthachote, Amnart Inthachote, Amnart Intachote, อำนาจ อินทโชติ.

Lat Krabang; Khet Lat Krabang เขตลาดกระบัง, Ladkrabang.

Pornwat Thongsomboon; Pornpat Thongsomboon.

Santhan Chayanont; Santan Chayanon, Santan Chayanont.

Natthasit Suwanraj; ณัฏฐสิทธิ์ สุวรรณราช.

Manaschai Khamporn; มนัสชัย อัมพร.

Denna artikel senast uppdaterad: 2020-05-06, 14.29
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.