Nutid - Abhisit Vejjajiva och Thaksins försök till återkomst
Highslide JS
Premiärministrarna Nguyen Tan Dung (Vietnam), Abhisit Vejjajiva (Thailand) och Thein Sein (Burma) den 7 november 2009
Det ökande stödet för regimen (oktober-november 2009)

På kvällen torsdagen den 5 november 2009 reste premiärminister Abhisit till Tokyo för att delta i det första internationella mötet kallat Mekong-Japan (Krop Khwam Ruam Mue Lum Nam Khong Kap Yipun) กรอบความร่วมมือลุ่มน้ำโขงกับญี่ปุ่น, som skulle genomföras under fredagen och lördagen.

Mötet handlade om att främja Japans roll som utvecklingspartner i de länder i Sydostasien där floden Mekong flyter fram. Man skulle diskutera samarbete på olika områden såsom politik, säkerhet, ekonomi, kultur och turism. Premiärminister Abhisit och Hun Sen förväntades passa på att ha informella möten under det två dagar långa mötet.

Problemen mellan Thailand och Kambodja skulle förbli ett bilateralt ärende sade regeringstalesmannen Panithan Wattanayagorn och den thailändska regeringen skulle inte be ASEAN fungera som medlare.

Allmänhetens stöd för regeringen hade under den senaste tiden ökat starkt, enligt en opinionsundersökning som publicerades fredagen den 6 november. Undersökningen hade genomförts i 21 provinser, mellan den 25 oktober och den 5 november, och omfattade 3 709 personer i åldersgruppen 18 år och uppåt.

I en liknande undersökning i september hade Abhisits regering bara fått stöd av 23,3 procent av befolkningen medan den senaste opinionsundersökningen visade på 68,6 procent, vilket nästan var en tredubbling. Fördelat på de olika regionerna var stödet för regeringen 88,2 procent i söder, 68,9 i de centrala delarna, 68,8 procent i Bangkok, 64.6 procent i norr och 53,1 procent i nordöst.

Noppadol Kannikar (Nopphadon Kannika) นพดล กรรณิการ์, som var direktör för opinionsinstitutet, sade att det ökade stödet uppenbart var en reaktion på Hun Sens attack på det thailändska rättssystemet och utnämnandet av Thaksin som sin rådgivare.


(Noppadol Kannikar)


Stavningsvarianter;

Noppadol Kannikar; นพดล กรรณิกา.

Denna artikel senast uppdaterad: 2020-04-09, 15.39
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.