Nutid - Abhisit Vejjajiva och Thaksins försök till återkomst
Highslide JS
Sondhi Limthongkul
Sondhi Limthongkul döms för förtal (september 2009)

Torsdagen den 10 september 2009 fann brottmålsdomstolen Sondhi Limthongkul skyldig till förtal mot den tidigare finansministern Mom Ratchawong Pridiyathorn Devakula och dömde honom till två års fängelse. Men han släpptes sedan fri mot borgen efter att ha förklarat att han skulle överklaga domen.

Fredagen den 11 september var det dags för nästa förtalsmål. Appellationsdomstolen fastställde då brottmålsdomstolens dom att Sondhi Limthongkul var skyldig till förtal mot den tidigare biträdande informations- och kommunikationsministern Phumtham Vejjayachai.

Sondhis straff sänktes emellertid från två års fängelse till sex månader. Sondhi släpptes dock ännu en gång fri mot borgen medan ett överklagande till högsta domstolen förbereddes.

Phumtham hade anklagat Sondhi för förtal i samband med talkshowen Muang Thai Rai Sapda (Müang Thai Rai Sappada) เมืองไทยรายสัปดาห์ (Thailand Weekly), som sänts på ASTV den 28 november 2005. Det som låg till grund för förtalsanklagelserna hade också publicerats i Sondhis tidning Manager Daily och på dess webbsida.

Den 29 mars hade brottmålsdomstolen funnit Sondhi skyldig till anklagelserna och dömt honom till två års fängelse. Sondhi hade också beordrats ta bort allt tryckt och digitalt material som innehöll de kränkande kommentarerna. Thaiday.com Co., som producerat talkshowen och som ansvarade för ASTV, hade dömts till 200 000 baht i böter. Denna bot fastställdes också i appellationsdomstolen.

Men Sondhis bekymmer var inte slut här. Fredagen den 2 oktober dömde brottmålsdomstolen Sondhi till sex månaders fängelse för förtal av den tidigare utrikesministern Noppadon Pattama. Även denna gång handlade det om vad Sondhi sagt i sitt program Muang Thai Rai Sapda i januari 2007.

Sondhi hade anklagat Noppadon för svek mot Ananda Mahidols stiftelse (thunmon niti Ananthamahidon) ทุนมูลนิธิอานันทมหิดล, som finansierat Noppadons juridikstudier i England, genom att ha verkat som advokat för Thaksin Shinawatra.

Domstolen bötfällde också Thaiday.com Co och bolaget Manager, som var ansvarigt för Managers webbsida till vardera 20 000 baht i böter. Men Sondhi förväntades liksom tidigare att överklaga domen och begära att bli frisläppt mot borgen.


Stavningsvarianter;

Muang Thai Rai Sapda; Muangthai Raisabdah.

Ananda Mahidols stiftelse; Ananda Mahidol scholarship.

Denna artikel senast uppdaterad: 2018-11-24, 16.43
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.