Nutid - Abhisit Vejjajiva och Thaksins försök till återkomst
Highslide JS
Abhisit
Försöken att misskreditera regeringen

Onsdagen den 12 juni 2009 förklarade premiärminister Abhisit att han inte tänkte skydda några av sina ministrar om de skulle vara skyldiga till korruption. Abhisit sade detta i förbindelse med att oppositionspartiet Pheu Thai hade anklagat biträdande premiärministern i ekonomiska frågor, Korbsak Sabhavasu (Kopsak Saphawasu) กอร์ปศักดิ์ สภาวสุ (28 mars 1949-), för att vara korrupt och därmed kunde skada landet. 


(Korbsak Sabhavasu)

Pheu Thais talesman Prompong Nopparit hade nyligen lämnat in klagomål mot Korbsak och viktiga ämbetsmän, som var delaktiga i ett projekt som kallas Sufficiency Economy Community Project, till den nationella antikorruptionskommissionen (NACC).

Prompong påstod att projektet såg till att vissa bestämda företag skulle få eftertraktade kontrakt. Men de ansvariga demokratiska parlamentsmedlemmarna för projektet skyllde på lokala ämbetsmän och menade att Demokratiska partiet och ordförande Korbsak var oskyldiga. 

Abhisit medgav att han var bedrövad över rapporterna om begångna fel och möjlig korruption i projektet. "Jag kommer inte skydda eller medverka till att rentvå några korrupta kabinettsministrar," sade han.

På onsdagen avgick också Korbsak Sabhavasu som ordförande för Sufficiency Economy Community Project. Anledningen var, enligt honom själv, den alltför strikta övervakningen av utvecklingsprojekten. Dagen efter slutade också Korbsaks yngre bror Prapote Sabhavasu ประโภชฌ์ สภาวสุ (Praphot Saphawasu) som direktör för Office of Sufficiency Economy for Community Development.

Torsdagen den 20 augusti menade Bangkok Post att Abhisit nu stod inför ett mycket viktigt vägskäl. Det handlade om att visa trovärdighet om misstankarna om korruption i samband med regeringens Sufficiency Economy Community Project skulle visa sig vara sanna. Den stora frågan var nu om Abhisit, som han lovat, skulle våga ta i med hårdhandskarna mot eventuella korrupta politiker och tjänstemän.

Abhisit beordrade en undersökning i ärendet och sade att han förväntade sig att resultatet av undersökningen skulle presenteras inom en vecka. Allmänheten väntade spänt på resultatet.

Till ledare för undersökningskommittén utsågs parlamentsmedlemmen Charoen Kanthawong (Charoen Khanthawong) เจริญ คันธวงศ์ (21 april 1933-) från Demokratiska partiet. Abhisit lovade att vem som än befanns skyldig så skulle undersökningsresultaten publiceras öppet.


(Charoen Kanthawong)

Thailändarna är väl medvetna om korruptionen bland sina politiker, men myndigheterna har sällan prioriterat att ta itu med detta stora problem. Detta har fått många thailändare att tappa förtroendet för politiker i största allmänhet.

Lördagen den 29 augusti berättade tidningen the Nation att departementet för särskilda utredningar (DSI) börjat undersöka den påstådda korruptionen i regeringens Sufficiency Economy Community Project. Projektet hade köpt in produkter till olika delar av landet och en del av dessa hade uppenbart köpts in för alltför höga priser till befolkningens missnöje.

Detta bekräftades onsdagen den 2 september av överste Piyawat Kingket ปิยวัฒน์ กิ่งเกตุ, som var en högre tjänsteman i DSI. Piyawat sade att ett team från DSI snart skulle börja samla bevis direkt från drabbade samhällen. "Projektet påstår att en vattenautomat med solrening kostar 100 000 baht, men en sådan produkt kan inhandlas på andra ställen för endast 30 000 baht," sade överste Piyawat.


(Piyawat Kingket)

Fredagen den 19 juni sade Abhisit att han inte hade något annat val än att följa lagen och hitta ersättare om författningsdomstolen skulle diskvalificera några av hans ministrar. Författningen förbjuder nämligen personer i politiska positioner att inneha aktier i företag som gör affärer med staten, eller som har anknytning till mediebolag.

Valkommissionen meddelade senare att det handlade om klagomål mot 89 parlamentsledamöter från flera partier. 28 av parlamentsmedlemmarna sades tillhöra Demokratiska partiet. Men antalet misstänkta personer skulle senare reduceras till 44 eller 45 personer beroende på källan. Om valkommissionen finner dem skyldiga kommer författningsdomstolen att ha sista ordet, sade Abhisit.

En av kommissionärerna från valkommissionen, Sodsri Sattayatham (Sotsi Sattayatham) สดศรี สัตยธรรม (20 juli 1946-), sade att resultaten av undersökningarna förmodligen inom kort skulle lämnas över till författningsdomstolen.


(Sodsri Sattayatham)

Valkommissionen skulle använda sig av samma bedömningskriterier för de 89 parlamentsmedlemmarna som för de 13 senatorer som tidigare befunnits ha brutit mot reglerna för aktieinnehav. Eventuella parlamentsmedlemmar som dömdes skyldiga till brott mot reglerna om aktieinnehav skulle mista sina platser i parlamentet.

Abhisit själv sade att han sedan lång tid tillbaka inte haft några aktier i några som helst bolag. Detta då han var medveten om att detta kunde vara problematiskt. Han hade också varnat parlamentsledamöterna i Demokratiska partiet om att aktieägande kunde innebära problem.

Tisdagen den 22 augusti meddelade valkommissionen att domarna i målet mot 44 parlamentsmedlemmar och deras eventuella olagliga aktieägande försenats. Nytt datum sattes till den 25 augusti. Men det skulle dröja till onsdagen den 9 september innan valkommissionen blev klar med sitt beslut. Då meddelades det att 16 av de 44 parlamentsmedlemmarna befanns skyldiga till olagligt aktieinnehav.

Av dessa 16 var tre ministrar i Abhisits regering. De tre var biträdande transportminister Kuakul Danchaiwichit (Kueakun Danchaiwichit) เกื้อกูล ด่านชัยวิจิตร (20 juli 1963-), biträdande hälsominister Manit Nopamornbodee (Manit Nopamonbodi) มานิต นพอมรบดี (29 januari 1955-) samt biträdande inrikesminister Boonjong Wongtrairat.


(Kuakul Danchaiwichit)


(Manit Nopamornbodee)

Fredagen den 15 oktober meddelade författningsdomstolen att man skulle avkunna sin dom i ett nytt ärende den 3 november. Nu handlade det om 16 senatorer och 29 medlemmar från representanthuset. Om de befanns skyldiga skulle de också förlora sina parlamentsplatser. Av medlemmarna i representanthuset tillhörde 13 Demokratiska partiet, åtta Pheu Thai, tre Puea Pandin, två Bhumjaithai, två Pracharaj och en Chartthaipattana.

Söndagen den 21 juni uppmanade premiärminister Abhisit trilskande senatorer att rösta för regeringens förslag om ett lån på 400 miljarder baht för att få fart på landets ekonomi. Detta inför måndagens debatt om det omstridda lånet.

Efter ett kabinettsmöte tisdagen den 23 juni förklarade premiärminister Abhisit att han och hans regim inte tänkte klamra sig fast vid makten om de inte kunde sköta sina åtaganden på ett effektivt sätt. På en direkt fråga om en opinionsundersökning, som visade på fallande popularitet för regimen, svarade Abhisit att de helt enkelt var tvungna att arbeta hårdare.

Abhisit sade också att de låga opinionssiffrorna kom under en tid då våldet i söder förvärrats. Han förstod också att allmänheten reagerat starkt på nyheter om konflikter och korruption inom regeringen. Abhisit bad ännu en gång folket om att ha tålamod, även om en del redan menade att regimens tid vid makten var på väg att ta slut. 


Stavningsvarianter;

Korbsak Sabhavasu; Kobsak Sabhavasu.

Sufficiency Economy Community Project; Community Sufficiency Economy Project.

Charoen Kanthawong; Charoen Kanthawong เจริญ กันทะวงศ์.

Piyawat Kingket; ปิยะวัฒก์ กิ่งเกตุ.

Sodsri Sattayatham; Sodsri Satthayatham, Sodsri Sadtayathum.

Kuakul Danchaiwichit; Kueakul Danchaiwichit, Kuerkul Danchaiwichit, Kuakul Danchaiwijit.

Manit Nopamornbodee; Manit Nop-amornbodi.

Denna artikel senast uppdaterad: 2020-04-09, 15.28
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.