Nutid - Abhisit Vejjajiva och Thaksins försök till återkomst
Highslide JS
Loyluen Bunnag
Det första nedlagda åtalet mot PAD (maj 2009)

Tisdagen den 19 maj 2009 berättade Bangkok Post att civildomstolen lagt ner ett mål mot de sex viktigaste ledarna för PAD. De hade anklagats för delaktighet i stormningen av Government House 2008. Det handlade om de sex ledarna Chamlong Srimuang, Somsak Kosaisuuk, Sondhi Limthongkul, Pipob Thongchai, Somkiat Pongpaiboon och Suriyasai Katasila.

Den dåvarande vice generalsekreteraren vid premiärministerns kansli, Loyluen Bunnag (Loiluean Bunnak) ลอยเลื่อน บุนนาค (20 april 1949-), hade den 27 augusti 2008 bett domstolen att beordra PAD att lämna Government House, montera ner sin scen och öppna upp Phitsanulok Road ถนนพิษณุโลก och Ratchadamnoenavenyn för trafik. 

Domstolen hade lagt ner ärendet då det var uppenbart att PAD-ledarna och demonstranterna nu hade lämnat området och öppnat upp de ovan nämnda gatorna för trafik! PAD hade ockuperat området vid Government House från den 26 augusti till den 2 december 2008.

Två andra mål mot PAD, som Airports of Thailand (AoT) stod bakom, låg fortfarande och väntade på ett beslut i civildomstolen. Detta enligt PAD:s advokat Suwat Apaipak (Suwat Aphaiphak) สุวัตร อภัยภักดิ์. AoT har stämt PAD och begärt skadestånd för ockupationerna av flygplatserna Suvarnabhumi och Don Mueang i november 2008. De första förhören i dessa ärenden var planerade till den 28 augusti 2009.


(Suwat Apaipak)

Samtidigt dömde en domstol i Bangkok den 19 maj fyra rödskjortor till tre månaders fängelse och 5 000 baht i böter för brott mot undantagslagarna i samband med upploppen i Din Daeng under songkran. Från början hade de åtalade dömts till sex månaders fängelse och 10 000 baht i böter. Men deras erkännanden gjorde att straffet halverades. 

Det handlade om de fyra rödskjortorna Pairote Ngamviset (Phairot Ngamwiset) ไพโรจน์ งามวิเศษ, Thongsuk Deesui (Thongsuk Disui) ทองสุข ดีสุย, Koson Thirathammaporn (Koson Thirathammaphon) โกสน ธีรธรรมพร och Chan Khuanmoon (Chan Khuanmun) จัน ควรมูล.

De dömdes för att ha hållit ett möte bestående av mer än fem personer, vilket var ett brott mot undantagslagarna, att ha blockerat trafiken vid Vibhavadi Rangsit och Din Daeng Road ถนนดินแดง och för att ha stört ordningen i Din Daeng den 13 april.

Det skall nämnas att en man vid namn Kwanchai Praipana (Khwanchai Phraiphana) ขวัญชัย ไพรพนา överlämnade sig till polisen tisdagen den 19 maj. Han var en radiovärd och ledare för UDD i Udon Thani och hade anklagats för att startat en radiostation utan tillstånd. Denne man kommer du att få höra talas mycket om längre fram. 


(Kwanchai Praipana)

Kwanchai Praipana är också känd under sitt riktiga namn Kwanchai Sarakham (Khwanchai Sarakham) ขวัญชัย สาระคำ. Men för att undgå förvirring har jag i fortsättningen konsekvent valt att använda namnet Kwanchai Praipana.

Men turerna angående åtalen mot diverse PAD-ledare i förbindelse med händelser 2008 var långt ifrån över. Se även den kommande artikeln ”Åtalen mot PAD-ledarna skjuts upp gång på gång.”


Stavningsvarianter;

Kwanchai Praipana; Kwanchai Praiphana.

Denna artikel senast uppdaterad: 2020-05-26, 15.13
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.