Nutid - Abhisit Vejjajiva och Thaksins försök till återkomst
Highslide JS
Internationella domstolen
UDD anmäler Abhisit till den internationella brottmålsdomstolen (31 januari 2011)

Advokater som representerade UDD gjorde måndagen den 31 januari 2011 en anmälan mot premiärminister Abhisit till den internationella brottmålsdomstolen i Haag. Man krävde en undersökning av de påstådda brotten mot mänskligheten under tillslaget mot rödskjortorna i april-maj 2010.

En representant för internationella brottmålsdomstolen hade emellertid tidigare sagt till rödskjortorna att domstolen inte hade någon jurisdiktion över påstådda politiska brott i Thailand, då Bangkok ännu inte hade ratificerat ett traktat från 2000.

Men advokaterna menade ändå att de kunde föra en rättssak mot Abhisit då han också hade ett brittiskt medborgarskap. Storbritannien hade nämligen ratificerat internationella brottmålsdomstolens traktat.

Advokaten Robert Amsterdam talade från Tokyo via videolänk och sade att anmälan till internationella brottmålsdomstolen innehöll detaljerade vittnesmål, inklusive ett expertutlåtande från en man vid namn Joe Ray Witty โจ เรย์ วิตตี้. Han var en tidigare amerikansk armésergeant tillhörande de Gröna baskrarna och expert på att kontrollera folksamlingar, som nu arbetade vid Los Angeles polisdepartement (LAPD) กรมตำรวจลอสแอนเจลิส.

Sergeant Wittys åsikt var att den kungliga thailändska arméns (Kongthap Bok Thai) กองทัพบกไทย operationer den 19 maj 2010 var av "militär natur" och "utförda för att döda oskyldiga civila utan provokation eller motivering, för att kuva rödskjortornas demonstrationer," enligt Robert Amsterdam.


Stavningsvarianter;

Los Angeles polisdepartement; Los Angeles Police Department.

Denna artikel senast uppdaterad: 2020-04-29, 16.55
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.