Nutid - Abhisit Vejjajiva och Thaksins försök till återkomst
Highslide JS
Red Sunday Group i september 2010
Rödskjortorna varnar för en kupp i december (27 november 2010)

Landet riskerar att drabbas av en militärkupp i december varnade ledaren för Red Sunday Group Sombat Boonngamanong lördagen den 27 november 2010.

Sombat pekade på att författningsdomstolen troligen skulle komma med sitt beslut om Demokratiska partiets eventuella upplösande under måndagen den 29 november och att domstolens beslut skulle orsaka oroligheter oavsett om domen skulle bli till regeringens fördel eller nackdel.

Dessutom skulle beslutet från departementet för särskilda utredningar (DSI) om att dra tillbaka borgen för Jatuporn Prompan få negativa konsekvenser, tillade han.

De planerade PAD-demonstrationerna den 11 december, i protest mot godkännandet av tre rapporter som blivit kända efter den thai-kambodjanska gemensamma gränskommissionens (JBC) möten, kunde bli våldsamma, sade Sombat. Allt detta sammantaget gjorde det möjligt att det kunde bli en kupp nästa månad, tillade han.

Måndagen den 29 november avfärdade överbefälhavaren Prayut Chan-o-cha ryktena om en kupp. Det kommer inte att bli någon kupp oavsett om författningsdomstolens dom kommer att gå för eller emot Demokratiska partiet sade Prayut måndagen den 29 november.

Prayut uppmanade supportrar från både PAD och UDD att acceptera domstolens beslut och avstå från våldsamma protester. De väpnade styrkorna stod beredda att upprätthålla lugnet i riket, efter order från regeringen, om det skulle uppstå oroligheter, tillade han.

Tillfrågad om rapporterna om att biträdande premiärminister Suthep Thaugsuban skulle utses att verka som premiärminister om premiärminister Abhisit Vejjajiva skulle förbjudas att verka politiskt sade Prayut att detta inte var något problem. “Suthep är en kompetent och ansvarstagande person,” sade han.

Denna artikel senast uppdaterad: 2019-03-31, 22.00
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.