Nutid - Abhisit Vejjajiva och Thaksins försök till återkomst
Highslide JS
Thaksin avgår som kambodjansk rådgivare
Thaksin avgår som kambodjansk rådgivare (23 augusti 2010)

Måndagen den 23 augusti 2010 meddelade den kambodjanska regeringen att Thaksin Shinawatra hade avgått som ekonomisk rådgivare. Det var i november 2009 som han utsetts till kambodjansk rådgivare. Detta finns beskrivet i den tidigare artikeln "Thaksin, Thailand och Kambodja (oktober-december 2009)."

På måndagen meddelade också thailändsk TV att den thailändska regeringen kommer att skicka tillbaka sin ambassadör till Phnom Penh redan under tisdagen. Även Kambodja kommer att återinstallera sin ambassadör i Bangkok, sade rapporten.

Thaksins avgång som ekonomisk rådgivare till Kambodja är bara ett politiskt trick, sade PAD-ledaren Sondhi Limthongkul onsdagen den 25 augusti. Kambodjas premiärminister kunde visa sin uppriktighet genom att lämna ut de personer som anklagats för terrorism, såsom Arisman Pongruangrong, som tros ha gömt sig i Kambodja, menade han.

Sondhi sade att Thaksin hade varit tyst en tid och spekulerade i om han kanske var i färd med att planera nya aktiviteter mot regeringen, som kunde orsaka nya problem för det thailändska folket.

Han menade också att Thailand snart skulle stå i flammor om premiärminister Abhisit fortsatte att vara så velig i sina handlingar. Det är förfärligt att det thailändska folket tillåter rödskjorteledaren Jatuporn Prompan att fortsätta och hålla på som han gör, sade Sondhi.

Då Thaksin ledde regeringen var han själv centrum för korruptionen, men i Abhisits administration har korruptionen spritt sig till alla ministerier, sade han. "Jag tror att korruptionen är mer omfattande nu än under Thaksins administration," sade Sondhi.

På tisdagen, dagen efter att Thaksin avgått som kambodjansk rådgivare, meddelade utrikesministeriets sekreterare Chavanont Intarakomalyasut att Hun Sen beordrat frisläppandet av tre thailändska män som arresterats i gränsområdet. De tre hade arresterats veckan innan för att ha befunnit sig på kambodjanskt område för att bedriva illegal jakt och för att samla mat.

Chavanont sade att Hun Sen beordrat Siem Reaps guvernör att frige de tre männen. De förväntades bli släppta inom två eller tre dagar, då allt pappersarbete var klart, sade han. Chavanont sade också att relationerna mellan Thailand och Kambodja förväntades förbättras efter Thaksins avgång som ekonomisk rådgivare.

Denna artikel senast uppdaterad: 2020-11-14, 17.32
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.