Nutid - Thaksin Shinawatra och hans efterträdare
Highslide JS
Thailands oroliga södra provinser
Våldet i södra Thailand (1990-talet och framåt)

Under 1990-talet påverkades malajiska intellektuella av revolutionära och islamistiska idéer från Mellersta Östern. Barisan Revolusi Nasional (BRN) som bildats 1963 splittrades senare i tre rivaliserande fraktioner där de mest militanta fraktionerna var BRN-Coordinate (BRN-C) och BRN-Congress.

BRN-Congress betraktas som den mest aktiva gruppen, men det finns även flera andra grupper och konkurrensen mellan dessa har uppenbart bidragit till att spä på våldet ytterligare.

Det anses att Pattani United Liberation Organisation (PULO) fungerar som koordinator, men mycket litet är känt om sammansättningarna eller ledarskapet i de olika grupperna.

I augusti 1996 sattes 36 skolor i brand i Yala, Pattani och Narathiwat. Det thailändska inrikesministeriet och den thailändska underrättelsetjänsten rapporterade att terroristerna använde sig av arbetslösa ungdomar och narkomaner för att utföra terrordåden.

Under åren 1993-2000 förekom endast förhållandevis få våldsamma incidenter med separatistiska förtecken i södra Thailand. Men 2001 ökade de märkbart igen enligt det thailändska inrikesministeriets statistik. Under 2001 dödades 19 polismän och det förekom 50 våldsamma incidenter i de tre värst drabbade provinserna Pattani, Yala och Narathiwat.

Under 2002 attackerades flera polisstationer där dissidenterna lade beslag på stora mängder vapen och ammunition. Samma år dödades omkring 50 poliser och soldater och det rapporterades 75 allvarliga incidenter. 2003 rapporterade officiella källor 119 incidenter. Mellan januari och slutet av oktober 2004 rapporterades 500 personer ha fallit offer för våldet. Bland dessa fanns det både civila, poliser och soldater.

Tidigt på söndagsmorgonen den 4 januari 2004 sköts fyra soldater ihjäl i fjärde utvecklingsbataljonens militärläger (Khai Thahan Khai Kongphan Phatthana Thi 4) ค่ายทหารค่ายกองพันพัฒนาที่ 4 i distriktet Cho-airong เจาะไอร้อง i provinsen Narathiwat. Omkring 30 beväpnade män genomförde en räd mot lägret och de lyckades lägga beslag på 413 automatvapen av typen M16 เอ็ม 16 och AK-47 เอเค 47, granater och annan militär utrustning.


(Brinnande skola i Narathiwat)

Några minuter innan attacken hade det börjat brinna på ett tjugotal statliga skolor. Någon källa talar om 30 förstörda skolor. En del av bränderna hade anlagts med hjälp av bensinindränkta myggnät och påsar. För att sinka eventuella förföljare och brandbilar hade man lagt ut spikar på en del vägar och fällt träd över andra. Premiärminister Thaksin sammankallade samma dag chefer från armén och polisen till ett krismöte. 

Enligt ett uttalande från regeringstalesmannen Jakrapob Penkair (Chakraphop Phenkhae) จักรภพ เพ็ญแข (21 oktober 1967-) handlade det inte om internationell terrorism utan om interna thailändska problem. 


(Jakrapob Penkair)

Undantagstillstånd förklarades i provinserna Pattani, Yala och Narathiwat. Malaysia ombads att stänga sin gräns för att förhindra att de skyldiga skulle fly och gömma sig i Malaysia och thailändsk militär inledde en jakt på förövarna. 

Ingen visste säkert vem eller vilka som låg bakom attackerna. Men tidigare attacker hade växelvis skyllts på muslimska terroristgrupper, vanliga kriminella eller organiserade banditer. Flera av de oroliga södra provinserna hade under långa perioder lytt under undantagslagar, vilket kritiserats av religiösa muslimska ledare.

Måndagen den 5 januari 2004 fortsatte våldet med två bombdåd i Pattani. I det första skadades en polisman lindrigt då en man på motorcykel kastade en hemmagjord bomb några meter från en poliskur. Senare på eftermiddagen dödades två polismän som skulle desarmera en misstänkt bomb fäst vid en motorcykel. Längre fram i januari tog våldet en ny vändning när flera buddhistmunkar mördades i Narathiwat och Yala.

Advokaten och människorättsaktivisten Somchai Neelaphaijit (Somchai Nila-phaichit) สมชาย นีละไพจิตร (13 maj 1951-??) menas ha förts bort av den thailändska underrättelsetjänsten i Bangkok den 12 mars 2004. Enligt ögonvittnen hade en grupp män dragit ut Somchai ur hans bil och tvingat in honom i en annan på Ramkhamhaeng Road i Bangkok.


(Somchai Neelaphaijit)

Bortförandet förmodas ha genomförts för att stoppa honom från att lägga fram bevis för polistortyr mot fem fängslade muslimer som han företrädde. Det visade sig senare att säkerhetsstyrkorna använt sig av elchocker på en av de fängslade muslimernas testiklar, vilket styrkts av en medicinsk rapport.

Dagen efter Somchais försvinnande oroades allmänheten över vad som hänt, men Thaksin kommenterade försvinnandet på följande sätt; "Var inte oroliga. Jag har fått veta att han bråkat med sin fru och han kommer förmodligen tillbaka om en eller två dagar."

Du kan läsa mer Somchai längre fram i avsnittet ”Abhisit Vejjajiva och Thaksins försök till återkomst,” artikeln ”Rättegången angående den försvunna advokaten Somchai Neelaphaijit (21 januari 2011).”

Ibland har regimen skyllt oron i söder på muslimska separatister som tröttnat på fattigdom och diskriminering från centralregimen i ett buddhistdominerat Thailand. Professor Ronald J. May, som var expert på muslimska rörelser i Sydostasien, menade att militanta muslimer i södra Thailand kunde ha samröre med internationella terroristgrupper såsom Jemaah Islamiyah ญะมาอะห์ อิสลามียะห์.


(Ronald J. May)


Stavningsvarianter;

BRN-Coordinate; BRN-Coordinasi, BRN Coordinate.

BRN-Congress; BRN Congress, BRN-K, BRN-Kongres.

Fjärde utvecklingsbataljonen; 4th Devolpment Battalion.

Jakrapob Penkair; Chakkabhop Phenkae, Chakkabhob Phenkae, Jakrapob Penkhair.

Somchai Neelaphaijit; Somchai Nilapaichit.

Ronald J. May; Ron J. May, Ron May.

Jemaah Islamiyah; Jamaah Islamiyah, Jemaah Islamiah.

Denna artikel senast uppdaterad: 2020-04-29, 09.23
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.