Nutid - Thaksin Shinawatra och hans efterföljare
Highslide JS
Thaksin säljer sitt telekomföretag (23 januari 2006)

Måndagen den 23 januari 2006 sålde familjen Thaksin sitt telekomföretag Shin Corporation till statligt ägda Temasek Holdings เทมาเส็กโฮลดิ้งส์ i Singapore för 73,3 miljarder baht. Detta motsvarade omkring 15 miljarder svenska kronor.

Akademiker och media rasade då det visade sig att börsförsäljningen genomförts utan att familjen behövde betala någon skatt i form av inkomst av kapital. Affären väckte ont blod och protester om påstådd korruption. Men att det förekommit några oegentligheter i samband med försäljningen förnekades inte helt oväntat av Thaksin själv.

Det Det skulle senare visa att ett domstolsbeslut gav familjen Shinawatra rätt att inte behöva betala någon skatt. Faktum var att lagen om utländskt ägande i telekombranchen, Telecommunications Business Act, hade ändrats fredagen den 20 januari, strax före försäljningen. Men i ärlighetens namn hade det funnits förslag om ändringar i denna lag ända sedan 2001.

Fredagen den 3 februari avgick Thailands kulturminister Uraiwan Thienthong (Uraiwan Thianthong) อุไรวรรณ เทียนทอง (9 juli 1942-).


(Uraiwan Thienthong)

Den politiske analytikern och historikern Phuwadol Songprasert ภูวดล ทรงประเสริฐ (1950-), från Kasetsart University มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์, kommenterade avhoppet på följande sätt; ”Jag tror att Uraiwans avgång ytterligare har underminerat stabiliteten i Thaksins regering.”


(Phuwadol Songprasert)


(Kasetsart University)

Uraiwan var hustru till den politiske veteranen Sanoh Thienthong, som ledde en mäktig fraktion inom Thai Rak Thai vid namn Wang Nam Yen กลุ่มวังน้ำเย็น. Denna fraktion kontrollerade 37 av de 375 Thai Rak Thai-medlemmarna i representanthuset.

Uraiwan förklarade att det fanns flera skäl till att hon valt att avgå. Ett av skälen var den politiska moralens förfall. Hon förnekade att hennes man, som hjälpt Thai Rak Thai genom valen 2001 och 2005, stod bakom hennes avgång.

Uraiwan sade att det fanns flera skäl till att hon valt att avgå. Ett av skälen var förfallet i den politiska moralen. Hon förnekade att hennes man, som hjälpt Thai Rak Thai genom valen 2001 och 2005, stod bakom hennes avgång.

Sanoh och Thaksin hade råkat i luven på varandra då Sanoh hotat lämna Thai Rak Thai. Detta då hans fraktion inte tilldelats viktiga ministerposter efter valet 2005.

En stor demonstration mot Thaksin planerades till lördagen den 4 februari och den skulle ledas av Sondhi Limthongkul. Demonstrationen skulle kräva Thaksins avgång och man förväntade sig att uppemot 100 000 personer skulle möta upp.

”Nu finns det många olika grupperingar i samhället som gemensamt vill avsätta Thaksin,” sade Phuwadol Songprasert. Wang Nam Yen-fraktionen kommer att arbeta mot Thaksin i parlamentet och andra grupper kommer att stödja Sondhi utanför parlamentet.”

Phuwadol förutspådde att Thaksin kunde vara borta från premiärministerposten redan i juni månad. Men torsdagen den 2 februari hade Thaksin tydligt deklarerat att han tänkte fortsätta på sin post de återstående tre åren av sin ämbetstid. Thaksin betonade också att han fått 19 miljoner röster i valet 2005 och vunnit en överväldigande majoritet.

“Dessa 19 miljoner röstberättigade vet inget om politik sade Phuwadol. ”I Thailand väljs regeringarna av folket i provinserna och störtas av folket i Bangkok.”

(Ännu en nedlåtande kommentar mot de röstberättigade utan högre utbildning. Författarens anmärkning!)

Men fredagen den 24 februari hade Thaksin plötsligt ändrat sig. Han förklarade då att han skulle upplösa parlamentet och utlysa nyval till den 2 april 2006. Detta tre år före de planerade valen och bara knappt ett år efter sin sista stora valseger. Thaksin skulle leda en övergångsregering fram till att en ny premiärminister kunde utses.

Men oppositionen lät sig inte nöjas med detta utan fortsatte att kräva hans omedelbara avgång. Som skäl för detta angav oppositionen korruptionen, vänskapskorruptionen och Thaksins sätt att behandla media som var kritiska mot honom. 

Omfattande demonstrationer mot Thaksin skapade oro för ett nytt blodbad på Bangkoks gator, men demonstranterna höll god disciplin och polisen och militären höll lyckligtvis en låg profil.

Men det måste tilläggas att det också förekom demonstrationer till stöd för Thaksin den 3 och 5 mars.


Stavningsvarianter;

Temasek Holdings; Temasek Investment Company.

Kasetsart University; Kasesart University.

Denna artikel senast uppdaterad: 2017-03-07, 19.27
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.