Modern tid - Thailand under och efter Vietnamkriget
De allmänna valen 1988 - Chatichai Choonhavan

I de allmänna valen den 24 juli 1988 blev general Chatichai Choonhavan och hans parti Chart Thai valets stora vinnare. Hans parti fick så många röster att han snarare blev vald än utnämnd till premiärminister i augusti 1988.

Chatichai var en pensionerad arméofficer, diplomat och välhavande affärsman som ledde partiet Chart Thai. Han var dessutom son till den tidigare omtalade Phin Choonhavan. Hans hustru hette Boonruean Choonhavan (Bunrüan Chunhawan) บุญเรือน ชุณหะวัณ (1919-) och var en kusin till kungens mamma Sangwan.


(Boonruean och Chatichai Choonhavan)

Chart Thai fick 87 (+24) av 357 platser i nationalförsamlingen, Social Action 54 (+3) och landets äldsta parti, Demokratiska partiet, tappade mer än hälften av sina tidigare platser och fick 48 (-52). Många av väljarna hade istället valt att rösta på Chart Thai. Valdeltagandet uppgick till 63.6 procent.

Det skall nämnas att partiet Phak Palang Dharma (Phak Phalang Tham) พรรคพลังธรรม hade bildats 1988, även om det officiellt registrerades den 9 juni. Partinamnet kan översättas till ”moralisk styrka.” Partiet, som gjorde sitt första val, fick 14 platser i nationalförsamlingen, vilket betraktades som en besvikelse för partiet.

Partiet hade grundats av Bangkoks dåvarande guvernör Chamlong Srimuang som också var anhängare till en buddhistisk sekt vid namn Santi Asoke (Santi Asok) สันติอโศก. Partiet och ”Maha” Chamlong (ett sätt att tilltala en hög munk) fick utstå mycket kritik och Chamlong anklagades för att ha haft en aktiv roll i studentmassakern 1976, vilket han dock förnekade. Santi Asoke anklagades också för att vara en illegal sekt med en avvikande lära.

Chamlong hade befordrats till generalmajor den 1 oktober 1985 och valts till guvernör den 14 november 1985. Han blev internationellt uppmärksammad för sin karismatiska framtoning. Chamlong levde ett asketiskt liv och betraktades av en del kritiker som bisarr och excentrisk, medan andra såg honom som en kraftfull demagog.

Chatichai som ny premiärminister blev en frisk fläkt. Det var inte bara det att han körde runt på motorcykel och skämtade grovt med gatuförsäljare. Han visade också tydligt att Prems regeringsstil blivit omodern. Det kalla kriget var över och det var dags att bli vän med sina grannar.

Bhumibol utnämnde Prem till medlem i riksrådet den 4 september 1988 och Chatichai ersatte Prems teknokrater med sina egna anhängare. Bland hans rådgivare fanns män som finslipat sin politik under antihögerrörelsen från 1970-talet.

Det handlade bland andra om Chatichais egen son Kraisak Choonhavan (Kraisak Chunawan) ไกรศักดิ์ ชุณหะวัณ (8 oktober 1947-) som tidigare haft förbindelser med CPT och Premkritikern Mom Ratchawong Sukhumbhand Paribatra.


(Kraisak Choonhavan)

Chatichais regering bytte till och med ut Prems “kungliga kostym” och använde sig istället av italienska kostymer och designerslipsar.

Under Chatichais ämbetsperiod förbättrades förhållandet mellan Thailand och Laos och handeln mellan de båda nationerna ökade. Det var Chatichai som tog initiativ till byggandet av den första bron mellan Thailand och Laos över Mekongfloden. Bron finansierades av Australien och fick namnet Thai-Lao Friendship Bridge สะพานมิตรภาพ ไทย-ลาว och stod färdig den 8 april 1994.


(Thai-Lao Friendship Bridge)

Även förhållandet till Kambodja förbättrades och handelsutbytet ökade. Man stöttade också ett Kambodja under ledning av prins Sihanouk. Chatichai har också fått äran för att bättre vägar byggdes i nordöst och att landets telekommunikationer förbättrades under hans tid som premiärminister.

Chatichai hade den stora turen att ta över en ekonomi som var på uppgång och som skulle fortsätta att växa under flera år. Många blev välhavande och till och med på landet fick många det bättre.


(Chatichai och George H.W. Bush träffas i Washington i juni 1990)

Men liksom Prem ledde Chatichai en splittrad koalition och för att hålla sig kvar vid makten var han tvungen att hålla alla parter nöjda och ge dem en del av den växande kakan. Prem hade också gjort på samma sätt, men Chatichai förde upp det hela på en helt ny nivå. Chatichais djupt korrupta regim fick det välförtjänta epitetet ‘buffékabinettet.’’

Chatichai var inte fientlig mot monarkin, men han försökte minska Prems inflytande och hans favoriter i regeringen och byråkratin byttes ut. Chatichai behöll dock Prems utrikesminister Siddhi Savetsila under två års tid, men tvingade till slut bort även honom. Siddhi blev senare medlem i riksrådet den 24 december 1991.

Den 22 november 1988 orsakade kraftiga stormar omfattande översvämningar och jordskred i Nakhon Si Thammarat i södra Thailand. Förödelsen var omfattande i Laem Talumphuk แหลมตะลุมพุก, i distriktet Pak Phanang (amphoe Pak Phanang) อำเภอปากพนัง, med många döda och skadade.

Den 1-4 november 1989 drabbades södra Thailand ännu en gång av en förödande storm. Denna gången av stormen Gay, som krävde många hundra döda i provinsen Chumphon. Antalet dödsoffer varierar mellan 450 och 833 beroende på källan. Chatichai, som uppenbart var dåligt informerad, avfärdade först det hela som en mindre katastrof, vilket fick kung Bhumibol att kalla honom till palatset.

Prinsessan Chulabhorn lät sin välgörenhetsorganisation hjälpa till med att bygga upp drabbade byar och köpa boskap till byborna och få igång fisket igen. Skolor i ett antal byar döptes därefter i hennes namn.

Naturkatastrofernas stora omfattning, och då speciellt översvämningarna, berodde delvis på den intensiva avverkningen av skog i den höglänta terrängen i de södra delarna av landet. Detta tog miljöaktivister fasta på och de drev en kampanj mot avverkningen av skogen.

Kung Bhumibol var överens med miljörörelsen om att skogsavverkningen måste minska, men han var även en stark förespråkare för byggande av stora dammar och dessa dammprojekt var samma miljörörelse emot. Miljörörelsen hade varit ledande i den vunna kampen om Nam Chon-dammen två år tidigare. Se även den tidigare artikeln ”Projektet "ett grönt Isan" och den fortsatta politiken 1987-1988.”

I sitt årliga födelsedagstal i december 1989 förklarade kung Bhumibol problemen med växthuseffekten och den globala uppvärmningen och poängterade att koleldade kraftverk bidrog till växthuseffekten, medan dammar gav ren elektricitet och bidrog till att Thailand minskade sitt beroende av importerade bränslen.

Utan att referera till Nam Chon frågade kungen retoriskt om det var bättre att importera kol till kolkraftverk, eller att fälla några träd för att bygga en hydroelektrisk damm, som också kunde bevattna stora ytor åkermark.

Miljörörelsen tog kungens inställning hårt och en av miljörörelsens ledare sade efteråt att de var tvungna att sätta munkavle på sig själva i flera månader för att inte bli betraktade som att de gick emot kungen och bli anklagade för majestätsbrott.

I augusti 1989 bemötte Chatichais rådgivare Sukhumbhand Paribatra kritik från militären, genom att säga till militären att de först skulle sopa framför sin egen dörr och inte blanda sig i politiken. Då samlade överbefälhavaren general Chavalit Yongchaiyudh och en general vid namn Suchinda Kraprayoon (Suchinda Khraprayun) สุจินดา คราประยูร (6 augusti 1933-) omkring 1 000 officerare till en hotfull demonstration på ett hotell i centrala Bangkok.


(Suchinda Kraprayoon)

För att minska hotet om en ny militärkupp fick Chatichai Sukhumbhand Paribatra att avgå och han utnämnde general Chavalit till försvarsminister. Chavalit såg detta som ett steg på vägen till en framtida premiärministerpost och sade upp sig från militären och tog jobbet. Han ersattes som överbefälhavare av general Sunthorn Kongsompong (Sunthon Khongsomphong) สุนทร คงสมพงษ์ (1 augusti 1931-2 augusti 1999).


(Sunthorn Kongsompong)

Den ovan nämnde Suchinda blev därefter armékommendant och hamnade därmed i militärens maktelit. Bakom honom stod den tidigare omtalade klass 5 från Chulachomklaos kungliga militärakademi. Handley kallar denna klass för den mest sammansvetsade, ambitiösa och korrupta årgång som någonsin lämnat akademin.

I sitt nya jobb visade det sig att Suchinda var betydligt farligare för regeringen än Chavalit hade varit och i mars 1990 gick Suchinda ut med en varning om att han inte skulle tillåta politiker att blanda sig i militära frågor. Han vägrade också att svära sig fri från en eventuell kupp.

Då några parlamentariker framförde anklagelser om militär korruption svarade Suchinda hotfullt att det hade de inte med att göra. Men då Chavalit kritiserades i parlamentet för att vara korrupt och att hans fru var ett “vandrande smyckeskrin," kortade Suchinda ner en resa till Singapore och agerade.

Suchinda tog med sig Chavalit och Chatichai till ett i all hast sammankallat möte med Prem och träffade sedan även kung Bhumibol. Chatichai hade uppmanats att avgå och lämna över makten till militären, men han vägrade att avgå och sökte själv upp kungen. Vad som hände under detta möte är inte känt, men han fortsatte som premiärminister efter mötet.

Men Chavalit avgick från regeringen och dagen efter visade marscherande soldater i flera städer upp sig till hans stöd. Det tog några dagar innan oron för en kupp avtog.

För att stärka sin position utnämnde Chatichai tre lojala Prem-anhängare till kabinettet i augusti 1990. Det handlade om den ekonomiska rådgivaren Virabongsa Ramangkura (Wiraphong Ramangkun) วีรพงษ์ รามางกูร, Amaret Silaon (eller Amaret Sila-on) อมเรศ ศิลาอ่อน, som tidigare varit verkställande direktör i Siam Cement och polisgeneralen Vasit Dejkunchorn (Wasit Detkunchon) วสิษฐ เดชกุญชร (14 november 1929-20 juni 2018), som arbetat nära kungen i nästan tjugo år.

Chavalit bildade 1990 det nya politiska partiet New Aspiration Party (NAP) (Phak Khwam Wang Mai) พรรคความหวังใหม่ och han hoppades att nästa val skulle ta honom tillbaka till makten. Suchinda fortsatte emellertid att agitera och hota regeringen.

Då Chatichai reste utomlands i november förklarade Suchinda att han tagit kontroll över Bangkok och förbjudit demonstrationer. Därefter krävde armén att Chatichai skulle avskeda ytterligare en kritiker av militären från regeringen.

Då Chatichai var rädd för en kupp vid sitt återvändande åkte han istället direkt till kungen. Alldeles efter honom kom också Suchinda dit och det hela såg ut att ha lugnat ner sig. Men som du kommer att få se var detta bara en chimär.


Stavningsvarianter;

Phak Palang Dharma; Moral Force Party, Palangdham, Palang Dhamma, Palang Dharnma Party, Palang Tum Party, Phalang Dharma Party (PDP).

Suchinda Kraprayoon; Suchinda Khraprayoon, Suchinda Khra-prayun.

Sunthorn Kongsompong; Big Jod (Bik Chot) บิ๊กจ๊อด.

Vasit Dejkunchorn; Vasit Dejkunjorn.

New Aspiration Party; National Aspiration Party, Pak Kuam Vuang Mai, Partiet för ny strävan.

Denna artikel senast uppdaterad: 2019-05-12, 06.43
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.