Modern tid - Thailand under och efter Vietnamkriget
Chatichai Choonhavan

I de allmänna valen den 24 juli 1988 blev general Chatichai Choonhavan och hans parti Chart Thai valets stora vinnare. Hans parti fick så många röster att han snarare blev vald än utnämnd till premiärminister i augusti 1988.

Chatichai var en pensionerad arméofficer, diplomat och välmående affärsman som ledde partiet Chart Thai. Han var dessutom son till den tidigare omtalade Phin Choonhavan. Hans hustru hette Boonruean Choonavan (Bunrüan Chunhawan) บุญเรือน ชุณหะวัณ (1919-) och var en kusin till kungens mamma Sangwan.


(Boonruean och Chatichai Choonavan)

Chart Thai fick 87 (+24) av 357 platser i nationalförsamlingen, Social Action 54 (+3) och landets äldsta parti, Demokraterna, tappade mer än hälften av sina tidigare platser och fick 48 (-52). Många av väljarna hade istället valt att rösta på Chart Thai. Valdeltagandet uppgick till 63.6 procent.

Det skall nämnas att partiet Phak Palang Dharma (Phak Phalang Tham) พรรคพลังธรรม hade bildats 1988, även om det officiellt registrerades den 9 juni. Partinamnet kan översättas till ”moralisk styrka.” Partiet, som gjorde sitt första val, fick 14 platser i nationalförsamlingen, vilket betraktades som en besvikelse för partiet.

Partiet hade grundats av Bangkoks dåvarande guvernör Chamlong Srimuang som också var anhängare till en buddhistisk sekt vid namn Santi Asoke (Santi Asok) สันติอโศก. Partiet och ”Maha” Chamlong (ett sätt att tilltala en hög munk) fick utstå mycket kritik och Chamlong anklagades för att ha haft en aktiv roll i studentmassakern 1976, vilket han dock förnekade. Santi Asoke anklagades också för att vara en illegal sekt med en avvikande lära.

Chamlong hade befordrats till generalmajor den 1 oktober 1985 och valts till guvernör den 14 november 1985. Han blev internationellt uppmärksammad för sin karismatiska framtoning. Chamlong levde ett asketiskt liv och betraktades av en del kritiker som bisarr och excentrisk, medan andra såg honom som en kraftfull demagog.

Chatichai som ny premiärminister blev en frisk fläkt. Det var inte bara det att han körde runt på motorcykel och skämtade grovt med gatuförsäljare. Han visade också tydligt att Prems regeringsstil blivit omodern. Det kalla kriget var över och det var dags att bli vän med sina grannar.

Bhumibol utnämnde nu Prem till medlem i riksrådet 1988 och Chatichai ersatte Prems teknokrater med sina egna anhängare. Bland hans rådgivare fanns män som finslipat sin politik under antihögerrörelsen från 1970-talet.

Det handlade bland andra om Chatichais egen son Kraisak Choonhavan (Kraisak Chunawan) ไกรศักดิ์ ชุณหะวัณ (8 oktober 1947-) som tidigare haft förbindelser med CPT och Premkritikern Mom Ratchawong Sukhumbhand Paribatra.


(Kraisak Choonhavan)

Chatichais regering bytte till och med ut Prems “kungliga kostym” och använde sig istället av italienska kostymer och designerslipsar.

Under Chatichais ämbetsperiod förbättrades förhållandet mellan Thailand och Laos och handeln mellan de båda nationerna ökade. Det var Chatichai som tog initiativ till byggandet av den första bron mellan Thailand och Laos över Mekongfloden. Bron finansierades av Australien och fick namnet Thai-Lao Friendship Bridge สะพานมิตรภาพ ไทย-ลาว och stod färdig den 8 april 1994.


(Thai-Lao Friendship Bridge)

Även förhållandet till Kambodja förbättrades och handelsutbytet ökade. Man stöttade också ett Kambodja under ledning av prins Sihanouk. Chatichai har också fått äran för att bättre vägar byggdes i nordöst och att landets telekommunikationer förbättrades under hans tid som premiärminister.

Chatichai hade den stora turen att ta över en ekonomi som var på uppgång och som skulle fortsätta att växa under flera år. Många blev välhavande och till och med på landet fick många det bättre.


(Chatichai och George H.W. Bush träffas i Washington i juni 1990)

Men liksom Prem ledde Chatichai en splittrad koalition och för att hålla sig kvar vid makten var han tvungen att hålla alla parter nöjda och ge dem en del av den växande kakan. Prem hade också gjort på samma sätt, men Chatichai förde upp det hela på en helt ny nivå. Chatichais djupt korrupta regim fick det välförtjänta epitetet ‘buffékabinettet.’’

Chatichai var inte fientlig mot monarkin, men han försökte förminska det inflytande som kungen och Prem hade skapat och deras favoriter i regeringen och byråkratin byttes ut. Chatichai behöll dock Prems utrikesminister Siddhi Savetsila under två års tid, men tvingade till slut bort även honom. Siddhi blev därefter medlem i riksrådet den 24 december 1991.


Stavningsvarianter;

Phak Palang Dharma; Moral Force Party, Palangdham, Palang Dhamma, Palang Dharnma Party, Palang Tum Party, Phalang Dharma Party (PDP).

Denna artikel senast uppdaterad: 2018-10-31, 09.34
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.