Modern tid - Thailand under och efter Vietnamkriget
Vietnam invaderar Kambodja 1978

Vid tiden för valet den 22 april 1979 hade nya orosmoln dykt upp i horisonten. Vietnam hade påbörjat sin invasion av Kambodja i december 1978 och snart fick Thailand fientliga trupper vid sin östra gräns. Dessutom fanns det hundratusentals av flyktingar från Kambodja och Laos i landet och olika gerillagrupper stod beredda att operera i gränsområdet.

I juni 1979 inträffade en internationellt uppmärksammad tragedi. Thailändsk militär tvingade då 40 000 svältande och sjuka kambodjanska flyktingar att vända tillbaka till Kambodja via Prasat Khao Phra Wihan (Preah Vihear). Flyktingarna utsattes för oerhörda lidanden då de tvingades tillbaka nedför den branta bergssidan.

Förutom att de blev beskjutna var området minerat och många dog av fruktansvärda skador, sjukdom och svält. De vietnamesiska ockupationsstyrkorna hjälpte sedan de överlevande att ta sig den långa vägen till fots till Kampong Thom.

Denna artikel senast uppdaterad: 2018-10-18, 17.16
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.