Modern tid - Thailand under och efter Vietnamkriget
Thanins fortsatta regim

Thanins regim blev snart allt mer impopulär och den 26 mars 1977 försökte armégeneralen Chalard Hiransiri (Chalat Hiransiri) ฉลาด หิรัญศิริ och 300 soldater sig på en kupp mot Thanin.

Men försöket misslyckades då han inte fick det stöd han förväntade. Men under kuppförsöket dödade Chalard en hög officer, general Arun Dewathasin (Arun Thewatthasin) อรุณ ทวาทศิน, och blev själv avrättad. Fyra av hans medhjälpare dömdes till livstids fängelse.


(Chalard Hiransiri)

På landsbygden utvecklades den undergrävande verksamheten närmast till ett fullskaligt krig i början på 1977. Men rapporterna visade att det dog fler oskyldiga bybor än CPT-soldater. I södra Thailand gjorde användandet av napalm att hela byar och stora områden med kaffe, gummi och risodlingar fördärvades, vilket var basen för områdets ekonomi. Regeringen angav antalet stupade soldater till 550 under de tre första månaderna av 1977.

Till sist gick dock CPT för långt för de flesta thailändare. I en radiosändning den 1 april 1977 kallade den tidigare studentledaren Thirayuth Boonmee monarkin för föråldrad och sönderfallande och han sade, ‘‘Jag tror att om vårt folk skulle avskaffa den [monarkin] skulle det inte få några allvarliga följder.’’

Detta var ett strategiskt misstag då de flesta thailändare fortfarande betraktade monarkin som nödvändig för deras kultur och nationalkänsla. Det Thirayuth sade bevisade för dem att CPT avsåg att störta monarkin och därmed fördärva kungariket.

Handley skriver i sin bok att Thanin blivit så impopulär i april 1977 att han bara överlevde politiskt tack vare monarkins stöd.

En rättegång mot 18 studentaktivister startade i september 1977. Istället för att be om nåd förklarade de åtalade att de inte erkände Thanins auktoritet eller militärdomstolarna. De sade att Thanins regim hade begått ett lagbrott då de störtade den demokratiskt valda regeringen. De motsatte sig åtalet om att ha organiserat och deltagit i illegala protester och strejker eftersom lagen om förbud mot sådana aktiviteter hade tillkommit först efter den 6 oktober.

Deras argument var en kraftfull demonstration av trots mot Thanin och mot traditionell thailändsk hierarki i allmänhet. I motsats till bönderna kände studenterna till landets lagar. De anklagade Thanin för att han aldrig undersökt massakern den 6 oktober och att ingen arresterats i förbindelse med denna. Kuppmakarna hade fått fullständig amnesti, men inga andra, påpekade de.

Sent i september då kungen och drottningen var i Yala i södra Thailand exploderade ett antal små bomber på en marknad i närheten av där de befann sig. Då de oskadda snabbt körde därifrån i sin limousine körde två fulla poliser på motorcykel rakt in i den kungliga karavanen.

Inrikesminister Samak attackerades genast av sina rivaler för att han inte kunnat ge den kungliga familjen tillräckligt skydd. Då Samak kontrade med att säga att någon placerat ut bomberna för att förödmjuka honom inför kungen blev han anklagad för majestätsbrott.

Trots att demonstrationer var förbjudna intog nu Red Gaurs och Nawaphon gatorna för att protestera mot Samak. Till demonstranternas försvar sade en general att protester kunde tillåtas om det handlade om en lojalitetsförklaring till kungen!

1977 uppskattades det att CPT hade mellan 6 000-8 000 beväpnade soldater och omkring en miljon sympatisörer. Hälften av Thailands provinser betraktades som kommunistinfiltrerade av officiella thailändska källor vid den här tiden.

Denna artikel senast uppdaterad: 2018-12-13, 17.56
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.