Bangkok, Rama I - Rama VII - Kung Chulalongkorn
Prins Oscar Bernadotte besöker Siam 1884

På morgonen den 17 november 1884 kastade den svenska ångfregatten HMS Vanadis ankar i Siamviken efter en lång och stormig seglats från Manila. Vanadis var ute på en världsomsegling 1883-1885 och syftet med resan var både handelspolitiskt och vetenskapligt.


(Vanadis)

Ombord på fartyget fanns den svenske prinsen och löjtnanten Oscar Bernadotte (15 november 1859-4 oktober 1953), som var son till Oscar II ออสการ์ที่ 2 (21 januari 1829-8 december 1907) och yngre bror till blivande Gustav V กุสตาฟที่ 5 (16 juni 1858-29 oktober 1950).

Den kungliga jakten HMS Vesatri mötte upp för att föra prins Oscar och de svenska gästerna till Bangkok. Efter salut från Vanadis 22 kanoner gick svenskarna över till Vesatri där de hälsades välkomna av fartygets danske kapten Andreas du Plessis de Richelieu อองเดร ดู เปลซี เดอ ริเชอลิเออ (24 februari 1852-25 mars 1932) och en siamesisk prins. Denne dansk kommer du att få höra betydligt mera om längre fram.


(Andreas du Plessis de Richelieu)

Sjöresan till Bangkok gick förbi vackra exotiska landskap och sedan uppför Chaophrayafloden. Ombord serverades lunch med underhållning av en orkester och efter fem timmar förtöjde lustjakten vid Grand Palace där de fick ett varmt mottagande.

Fartygschefen kommendör Otto Lagerberg, prins Oscar och de andra officerarna fick därefter en inbjudan till en audiens hos kung Chulalongkorn. Efter sedvanliga hedersbetygelser blev det underhållning och visning av Grand Palace och Wat Phra Kaeo.

Prins Oscar skrev senare en rapport till sin pappa där han berättade att han blivit imponerad av sitt första besök i Siam. Liksom Ulysses S. Grant hade prinsen bott i palatset Saranrom. Inför besöket hade Chulalongkorn beordrat att palatset skulle renoveras. Se även den tidigare artikeln Ulysses S. Grant besöker Siam (1879). Under sitt besök skrev prins Oscar följande om palatset;

"Saranrom-palatset, som är vårt residens, är en byggnad i orientalisk stil. Det finns många gårdsplaner belagda med marmor och kantade av pelare. Mina tjänare bor i rum med utsikt över en gårdsplan som omges av en veranda. Vi bor alltså tillsammans i detta palats och kan träffas i ett skuggigt svalt galleri där det finns stolar, eller i biljardrummet. ”Vårt palats, som vi kallar det, har en vacker trädgård och en zoologisk trädgård med hjortar, apor, en svart tiger och många andra djur och fåglar."

Utanför den guldskimrande fasaden, som prins Oscar fick se, var verkligheten en annan. Bönderna slet hårt på sina rismarker och klarade sig nätt och jämt. I Bangkok och andra hamnar slet kulier, som för det mesta bestod av kineser och indier, med långa arbetspass och låga löner.

Kvinnorna arbetade med marknadsförsäljning på eller vid stadens kanaler, samtidigt som de odlade grönsaker och frukt utanför staden. Genom denna handel fick kvinnorna ekonomisk makt och var inte kuvade, men det var fortfarande ett patriarkalt samhälle.

Enligt historikerna och det gifta paret Chris Baker คริส เบเคอร์ (1948-) och Pasuk Phongpaichit ผาสุก พงษ์ไพจิตร (11 februari 1946-) innebar denna blandning av manlig dominans och kvinnlig arbetskultur att det uppstod en blomstrande sexindustri. Baker och Pasuk citerar en tidning från början av 1900-talet som skrev; ”vart man än vänder sig i Bangkok går det inte att undvika dessa kvinnor.”

När Oscar lämnade Siam blev han eskorterad av hundra soldater, som bar hans sällskaps packning och de gåvor som de fått av Chulalongkorn.


Stavningsvarianter;

Andreas du Plessis de Richelieu; Andreas Richelieu, เดอ ริชลิเออ, อองเดร ดู ปเลซี เดอ ริเชอลิเออ, อังเดร ดู เปลซิส เดอ ริเชอลิเออ, ริชลิว, Andre, Richelier, André du Plésis de Richelieu.
Denna artikel senast uppdaterad: 2018-04-27, 10.29
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.