Bangkok, Rama I - Rama VII - Kung Chulalongkorn
Wat Saket

Rama III hade bestämt sig för att bygga en väldig stupa vid Wat Saket วัดสระเกศ, men stupan kollapsade under bygget på grund av Bangkoks mjuka mark och byggets stora tyngd. Under de kommande årtiondena började den övergivna byggnadsplatsen bli överväxt med gräs och lokalbefolkningen började kalla platsen för Guldberget, eller Phukhao Thong ภูเขาทอง.


(Phukhao Thong idag)

Wat Saket var under Ayutthayatiden känt som Wat Sakae วัดสะแก och hade döpts om av Rama I.

Under Rama IV:s regeringstid började man bygga en mindre stupa på kullen, eller berget. Stupan blev färdig under kung Rama V:s regeringsperiod och en Buddharelik som hämtats från Sri Lanka placerades i stupan.

Betongmurarna runt stupan uppfördes på 1940-talet för att förhindra erosionen och det moderna Wat Saket byggdes tidigt på 1900-talet av Carraramarmor หินอ่อน คาราร่า.

Det intressanta med Wat Saket är att då fattigt folk dog så lät man gamar äta upp deras kroppar i detta tempel. Kremering var förbehållet de mera välbärgade. Här nedan kan du se en bild från templet som tagits 1884. När denna sed upphörde vet jag inte.


(Gamar väntar på mat i Wat Saket)


Stavningsvarianter;

Wat Saket; Wat Sakase, Wat Sa Ket.

Guldberget; Golden Mount, Golden Mountain, Phu Khao Thong, บรมบรรพต.

Denna artikel senast uppdaterad: 2019-05-08, 14.53
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.