Bangkok, Rama I - Rama VII - Kung Chulalongkorn
Chulalongkorns andra besök i Europa 1907

Vid århundradeskiftet hade Chulalongkorns hårda arbete börjat sätta sin spår på hans hälsa och ibland kände han sig riktigt dålig. Men han fortsatte att pressa sig och bestämde sig för en ny Europaresa 1907. Resan påbörjades den 27 mars och han återvände hem den 6 november 1907. Därmed varade resan i 7 månader och nio dagar. Men den här gången blev det inte något nytt Sverigebesök.

Från Singapore gick resan med båt till Suezkanalen (Khlong Suet) คลองสุเอซ till Europa. Det blev heller inget nytt besök i Ryssland där inledningen till den kommande ryska revolutionen hade börjat i januari 1905 och att kung Chulalongkorns säkerhet därmed inte kunde garanteras. Den här gången besökte han Italien, Schweiz, Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Danmark och Norge.


(Chualongkorn på besök i Kristiania (Oslo) i Norge)

Under resan ratificerades en överenskommelse med Frankrike där Siam gav upp Siem Reap och Battambang till franska Indokina. Till gengäld fick Siam behålla provinserna Chanthaburi, Trat och Loei. Angående Loei talas det om den lilla staden Dan Sai.

Kungen skrev brev hem till Siam under sina båda Europaresor och dessa finns utgivna i bokform. Boken heter Klai Ban ไกลบ้าน, vilket betyder ”långt hemifrån.” Kungen var också en ivrig och duktig amatörfotograf. Kronprins Vajiravudh verkade som regent under Chulalongkorns andra resa.

Få visste dock att det fanns en dold agenda inför detta andra Europabesök. Chulalongkorn tänkte nämligen söka medicinsk hjälp för sin sviktande hälsa. Kungen led bland annat av diabetes och en kronisk njursjukdom. Den svåra njursjukdomen var kanske orsakad av hans malaria, som han uppenbart dragits med genom hela sitt vuxna liv. Siamesiska läkare hade föreslagit vila, men detta lyssnade kungen inte på.

En viss vila fick han då han anlände till London där han tillbringade en tid på Windsor Castle พระราชวังวินด์เซอร์ hos kung Edvard VII och drottning Alexandra av Danmark อเล็กซานดราแห่งเดนมาร์ก (1 december 1844- 20 november 1925).


(Kung Edward VII)


(Drottning Alexandra 1908)


(Chulalongkorn i London 1907)

Tyvärr var den medicinska prognosen illavarslande, men kungen intog en mai pen rai-attityd ไม่เป็นไร (fritt översatt; inga problem) och återvände till Siam där han fortsatte arbeta lika hårt som tidigare. Men han övervägde faktiskt att abdikera på sin 60-årsdag som skulle inträffa 1913.

Chulalongkorn var så nöjd med sina Europaresor att han faktiskt planerade för en ny resa 1917. Men detta verkar överoptimistiskt med tanke på hans vacklande hälsa och någon tredje resa skulle aldrig bli verklighet.

1908, då han suttit på tronen i 40 år, blev han överraskad, rörd och tacksam då adeln och folket bad att få ära honom med en staty. Han gick med på en ryttarstaty och vanligt folk flockades för att donera pengar för statyns förverkligande. Det kom in mer än tillräckligt med pengar till den modesta staty som kungen accepterat och enligt kungens önskan gavs överskottet till det som senare skulle bli till Chulalongkornuniversitetet.

1908 kom Chulalongkorn också överens med britterna om den södra gränsen. Pattani kom nu att tillhöra Siam och Kelantan, Kedah, Perlis och Terengganu skulle tillhöra Brittiska Malaya บริติช มาลายา.

1910 införskaffade Chulalongkorn ett markområde i en lantlig omgivning där han lät bygga ett hemtrevligt residens i trä som han kallade Phya Thai (Phra Ratchawang Phaya Thai) พระราชวังพญาไท. Tanken var att han och drottning Saovabha skulle dra sig tillbaka hit efter sin pension, men detta skulle tyvärr aldrig bli verklighet.


(Phya Thai)


Stavningsvarianter;

Phya Thai; พระราชวังพญาไท.

Denna artikel senast uppdaterad: 2018-10-29, 18.28
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.