Bangkok, Rama I - Rama VII - Kung Chulalongkorn
Highslide JS
Sophus Deuntzer
Berättelsen om Sophus Deuntzer

Den 26-årige danske läkaren Sophus Deuntzer (18 november 1849-15 december 1927) hade kommit till Siam 1876. Han hade som tidigare nämnt bott hos Frederik intill hans läkarmottagning blev färdig. Sophus sägs ha varit en grälsjuk klagande bråkstake, som samtidigt betraktades som kanske den bäste läkaren i Fjärran Östern. Varför han begav sig till Siam är ett mysterium, men han stannade i hela 30 år utan att själv bli sjuk.

Sophus gifte sig 1880 med en siamesisk kvinna vid namn Mae Lam, som han fick tre döttrar och en son med. Dottern Anna (15 juli 1880-21 december 1970), dottern Sophie (2 maj 1883-5 mars 1975), sonen Canute (1885-1959) och dottern Cecillie (10 juni 1888-7 januari 1979).

Anna var född i Bangkok och dog i Kanada 90 år gammal, Sophie var född i Bangkok och dog 91 år gammal i Danmark, Canute var född i Danmark och dog 73 eller 74 år gammal i Malaysia (Malajiska federationen) och Cecillie var född i Bangkok och dog 90 år gammal i Danmark.

I sin position som konsul mottog Frederik Köbke klagomål från en herr Knox, som sägs ha varit en släkting till den brittiske generalkonsuln med samma namn. Enligt klagomålet skulle en av Sophus betjänter, med doktorns goda minne, ha stulit ett roder som tillhörde Knox båt. Detta hade sedan modifierats och monterats på Sophus egen båt! Sophus kallades därför till konsulatet, men vad som hände därefter känner jag inte till.

I ett annat ärende hade en respektabel sjökapten vid namn Thorvald Benedictsen, som också var bosatt i Bangkok, klagat över att i stället för att få en räkning från Sophus via brev hade doktorn själv i egen hög person sökt upp honom för att kräva betalningen och dessutom tagit extra betalt för detta!

Sophus eskapader slutade med en pinsam brevväxling mellan Sophus och utrikesdepartementet i Köpenhamn. Sophus klagade över att konsul Frederik ofta var full dagtid, att han spelade kort i skumma lokaler, att han klädde sig illa och att hans hus var smutsigt med mera med mera. Han krävde därför att Frederik skulle avskedas från sin post.

Då Sophus klagobrev till Köpenhamn blev känt i Bangkok blev den danska kolonin rasande. Frederik var nämligen känd för sin lojalitet mot sina danska landsmän, oavsett deras status. Han hade ofta hjälpt dem och ofta använt sin egen plånbok. Andreas Richelieu skrev i sin tur ett försvarsbrev som hela den danska kolonin ställde sig bakom.

Sophus svar på detta blev; “Detta är skrivet av folk, som beträffande deras seder, tillhör en ytterligt låg klass. Jag är den ende dansken här som har en akademisk examen och dessutom den som har högst inkomst, vilket jag menar talar för sig själv.”

Sophus hade gått för långt och resultatet blev att Frederik fick stanna kvar som konsul. Detta trots att Frederiks alkoholkonsumtion var dokumenterat stor och speciellt glad skall han ha varit i dansk snaps. Det sägs att han han hade låtit tatuera in konturerna av sin lever på magen och att han lovat att den inte skulle bli större än så!

Jag saknar information om när Sophus återvände till Danmark och jag vet bara att han dog 78 år gammal i Danmark den 15 december 1927.


Stavningsvarianter;

Sophus Deuntzer; Dr. Sophus Deuntzer.

Mae Lam; Mae Lan.

Anna; Anna Watson.

Sophie; Sophie Deuntzer.

Canute; Canut Deuntzer, Canute Deuntzer.

Cecillie; Cecillie Olrik (Deuntzer), Cil Deuntzer, Cil Olrik.

Utrikesdepartementet i Köpenhamn; The High Ministry of Foreign Affairs.

Denna artikel senast uppdaterad: 2022-09-17, 08.23
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.