Bangkok, Rama I - Rama VII - Öppningen mot väst
Tryckpressen kommer till Siam

Samma år som Bradley kom till Siam (1835) introducerade han också tryckpressen och designade 1837 ett med typsnitt på thai. Det mesta som trycktes var kristen litteratur på thai, men 1839 trycktes 9 000 exemplar av Rama III:s förbud mot opiumrökning och 1844 en engelskspråkig tidning vid namn The Bangkok Recorder บางกอกรีคอเดอ.

Denna tidning utgavs också på thai, Nangsü Chotmai Het หนังสือจดหมายเหตุ, och blev den första thaispråkiga tidningen. Den utgavs en gång i månaden under åren 1844-1845 och 1865-1867. Bradley tryckte också den årliga almanackan, The Bangkok Calendar, från 1859 fram till sin död 1873. Efter hans död fortsatte hans hustru att använda tryckpressen.

Mongkut blev så imponerad av ”nymodigheten” tryckpressen att han lät införskaffa en egen, som installerades i Wat Bowonniwet. Här lät Mongkut trycka upp buddhistiska skrifter på thai.


Stavningsvarianter;

The Bangkok Recorder; บางกอกรีคอร์เดอร์.

Nangsü Chotmai Het; Nangsu Chotmaihet Bangkok Recorder.

Denna artikel senast uppdaterad: 2019-11-12, 16.11
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.