Bangkok, Rama I - Rama VII - Bangkok blir huvudstad
Kupplanerna mot Rama I

1803 blev Maha Uparat Surasi ännu sjukare och detta påverkade hans sinnesstämning ytterligare i negativ riktning. Bidragande var att han insåg att posten som Maha Uparat inte skulle gå vidare till någon av hans söner, då de inte utmärkt sig på något framträdande sätt.

Han började ångra sitt palatsbygge (Främre palatset) och utsmyckningen av detta, eftersom det i alla fall inte skulle ärvas av hans söner. Han beslöt att skänka sitt favoritsvärd till Wat Mahathat för att det skulle göras om till en ljusstake.


(Surasi)

Surasi lät sig transporteras till templet i en bärstol och väl på plats började han beklaga sig över att han, som utfört lika mycket för landet som sin bror, inte skulle få låta sina tillgångar gå i arv till sina egna barn och barnbarn. Det var inte rätt att kungens söner skulle lägga beslag på vad han betraktade som sitt.

Efter att ha sagt detta försökte han begå självmord med hjälp av en dolk, men hindrades av sitt följe. Han var nu så sjuk, både mentalt och fysiskt, att han faktiskt uttalade att om någon försökte sig på en kupp mot kungen så skulle han inte bry sig. Tragiskt nog tog två av hans äldre söner och några av hans officerare honom på orden och började förbereda just en sådan.

Då Rama I fick höra att hans bror var döende gick han själv till hans palats för att sköta om honom. Detta gjorde han i sex dagar. Främre palatsets vakt såg det kungliga palatsets vaktstyrka, som ledsagade kungen, som ett hot. Prins Isarasundhorn blev orolig och såg därför till att vidta ytterligare säkerhetsåtgärder för att skydda sin far.

Vid midnatt den 3 november 1803 dog den gamle Surasi, 60 år gammal. Kungen led så mycket av sin sorg att han lät tillverka en ny guldurna till sin bror, av guld taget från sina båda systrars urnor, och landssorg proklamerades över hela riket. Innan sin död hade Chaophraya Surasi hunnit bli far till sammanlagt 43 barn.

En staty av “Tigergeneralen” som så lojalt tjänat två siamesiska kungar, avtäcktes av kung Bhumibol 1979. Den finns vid Wat Mahathat i Bangkok och visar en soldat med ett svärd i varje hand.

Då Maha Uparat Surasi var död läckte planerna om en förestående kupp ut och Rama I krävde en undersökning. Undersökningen kom fram till att Surasis två äldre söner, prins Lamduan (Phra Ong Chao Lamduan) พระองค์เจ้าชายลำดวน (1779-1804) och prins Inthapat (Phra Ong Chao Inthapat) พระองค์เจ้าชายอินทปัต (1780-1803), tillsammans med några andra adelsmän, gjort sig skyldiga till högförräderi och avrättades.

Vetskapen om att hans bror kanske stått bakom detta kuppförsök grämde kungen oerhört mycket och då det var dags för Surasis kremering ville han först inte delta. Men som vanligt lyssnade han på sina rådgivare och medverkade trots allt.


Stavningsvarianter;

Lamduan; Lamuan.

Inthapat; Intapat.

Denna artikel senast uppdaterad: 2018-12-20, 14.53
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.