Ayutthaya - Constantine Phaulkon
Constantine kommer till Siam 1678

Jag skall nu berätta historien om en grekisk man som skulle bli en mycket framträdande person i Thailands historia. Han har blivit känd under namnet Constantine Phaulkon. Det skall tilläggas att mycket av min information om denne man har jag hämtat från boken Falcon At the Court of Siam av John Hoskin (1948-). Det är dock inte alltid som hans uppgifter stämmer överens med andra källor.

Constantine lär ha fötts i eller omkring 1647 på den grekiska ön Kefalinia (Sefalonia) เซฟาโลเนีย där hans far hade en liten krog. Elva år gammal (!) rymde han hemifrån 1658 och fick hyra som skeppspojke på ett engelskt handelsfartyg. En del källor säger att rymningen skall ha skett med moderns goda minne.

En fransk präst vid namn Claude de Bèze โกลด เดอ แบซ (1657-1695), som senare skulle bli Constantines sekreterare, säger att Constantine lämnade sitt hem 1660 för att skapa sig en bättre framtid än den hans föräldrar kunde ge honom.

Constantine kom till London fyra veckor efter sin rymning och London blev hans bas de kommande tio åren då han fortsatte sin karriär som sjöman i Medelhavet. Under sin vistelse i London ändrade Constantine sitt efternamn från det grekiska Yeraki, vilket betyder falk, till det engelskklingande Falcon. Detta ändrade hans skeppskamrater senare till Phaulkon.

Hoskin säger att Constantine seglade österut mot Indien omkring 1672. Ombord på samma fartyg fanns en kapten George White จอร์จ ไวท์, som skulle få stor betydelse för Constantines framtid. Tidpunkten här ovan rimmar inte riktigt med det jag sedan skriver här nedan.

George White bosatte sig därefter i Madras som frihandlare utanför det brittiska Ostindiska kompaniets insyn. Vad detta uttryck innebär kan du läsa mera om i avsnittet "Samuel White." Observera att Madras i dag är känt under namnet Chennai เจนไน.

En annan man som vi också kommer att höra mera om, Francis Davenport ฟรานซิส ดาเวนพอร์ท (cirka 1650-före 26 juli 1694), anlände också till Indien med samma fartyg som George och Constantine.

Constantine gjorde därefter handelsresor till hamnar utmed kusterna ända till Persiska viken. Constantine skaffade sig fem års erfarenhet av kusthandel och påstås ha lidit skeppsbrott mer än en gång. Men uppenbart nådde han aldrig officers rang under sin sjömanskarriär.

Som skeppsbruten på Malabarkusten i Indien skall Constantine ha träffat siamesiska ämbetsmän, på väg hem till Siam, och kanske var det då som hans nyfikenhet på detta land i Fjärran Östern väcktes.

Constantine återvände ännu en gång till Europa och reste därefter ännu en gång till Fjärran Östern 1669 ombord på fartyget Hopewell. Destinationen var den brittiska handelsstationen Bantam (Banten) på Java. I samband med denna resa lärde sig Constantine ytterligare ett språk, malaj.

Ombord på Hopewell fanns också en man vid namn Richard Burnaby ริชาร์ด เบอร์นาบี, som du kommer att få läsa mera om här nedan och även i avsnittet "Samuel White." Någon källa säger att även George White var med på samma fartyg, men Hoskin nämner inget om detta.

En annan källa säger att Constantine och George White träffades ombord på Hopewell, men att han träffade Richard Burnaby i Bantam. Burnaby var då en tjänsteman i hamnen anställd av det brittiska Ostindiska kompaniet.

Den 23 september 1678 kom Constantine för första gången till Siam ombord på ett fartyg vid namn Phoenix. Det finns dock källor som anger andra årtal. Jag har även sett uppgifterna omkring 1675 och slutet av 1679.

Richard Burnaby och Georg White ville uppenbart att den språkkunnige Constantine skulle stanna kvar i Siam för att hjälpa dem i deras affärer och Richard Burnaby anställde Constantine som sin personlige assistent. Men Constantine hade inga papper som gav honom tillstånd att stanna i landet. Detta lilla problem löste Richard och George genom att se till att Constantine "försvann" tillräckligt länge för att bli akterseglad!

Constantine bosatte sig nu liksom Richard Burnaby och George White i Ayutthaya och de tre började arbeta tillsammans. De tre skulle snart bli inflytelserika medlemmar i det kosmopolitiska affärslivet i den livliga huvudstaden. Till Ayutthaya anlände fartyg från Japan, Kina, Europa och andra delar av världen och kastade ankar på Chaophrayafloden, som ledde upp till huvudstaden där kung Narai och hans hov i praktfullhet inte låg långt efter kejsaren av Kinas.

På endast två år skall Constantine ha lärt sig tala flytande thai. Dessutom lär han ha behärskat engelska, franska, malaj och portugisiska förutom sitt eget modersmål grekiska.

Det påstås att Richard Burnaby och George White hade skickat i väg Constantine på en smugglingsresa 1680. Han skulle smuggla vapen till Nakhon Si Thammarat som var i konflikt med Ayutthaya. Men resan blev en katastrof då han led skeppsbrott.

Constantine hittades på stranden av bybor som förde honom till den lokala ämbetsmannen. Denne anklagade honom därefter för vapensmuggling. Men Constantine skall ha ljugit så skickligt att den stackars ämbetsmannen valde att skicka tillbaka honom till huvudstaden för vidare utredning.

Då Constantine återvände till Ayutthaya oroades Richard Burnaby och George White för sina framtida affärer och beslöt sig för att skyndsamt försöka bättra på sina relationer till det siamesiska hovet. De introducerade därför Constantine för den tidigare omtalade Chaophraya Kosathibodi (Lek). Han var då verksam som phrakhlang.

Förhoppningen var att Chaophraya Kosathibodi (Lek) skulle anställa den briljante unge Constantine i statlig siamesisk tjänst. Resultatet blev också det önskade då ministern blev mycket imponerad av Constantine och de presenter han fick av honom. Chaophraya Kosathibodi (Lek) gav honom därefter ett erbjudande om att arbeta för kung Narai vilket Constantine tacksamt accepterade.

Hans första uppgift var att sköta bokföringen över handeln med Siam och kontrollera de kungliga handelsbolagen. Han skickades också på en handelsmission till Persien เปอร์เซีย som visade sig vara mycket framgångsrik. Han utförde sin uppgift så väl att han snart blev allmänt hatad av perserna som under flera generationer ostört kunnat lura siameserna. (Persien blev till Iran (Prathet Iran) ประเทศอิหร่าน 1935.)

Chaophraya Kosathibodi (Lek) prisade Constantines arbete inför kungen och detta blev inledningen på en enastående karriär för Constantines del och han blev utnämnd till siamesisk mandarin och adelsman. Först med titeln Luang Wichayen หลวง วิชาเยนทร์ och därefter med titlarna Phra, Phraya (Okya) och slutligen Chaophraya.

Men det finns en annan populär berättelse, eller skröna, om hur kung Narai skulle ha lagt märke till Constantine;

Kungen hade en kanon som han gärna ville veta hur mycket den vägde. Då siameserna gick bet på hur de skulle lösa problemet tog Constantine saken i egna händer. Han placerade kanonen i en båt och markerade var vattenlinjen gick. Därefter avlägsnade han kanonen och lastade istället båten med rissäckar med känd vikt. När båten sjunkit till den markerade vattenlinjen för kanonen kunde han också räkna ut dess vikt. Kanske var Constantine inspirerad av sin landsman Arkimedes!


Stavningsvarianter;

Kefalinia; Cephallenia, Cephallonia, Cephalonia, Kefallinia, Kefallonia, Kefalonia.

Claude de Bèze; Père de Bèze, บาทหลวงโกลด เดอ แบซ.

George White; ยอช ไวต์.

Richard Burnaby; Burneby, John Richard?

Luang Wichayen; Wijayen, Ogya Vichaiyen, Vichayen, Wijayen, Okya Wichayen ออกญาวิชาเยนทร์ eller Phraya. Ibland översatt till "Lord of Cool Knowledge" i engelska böcker.

Denna artikel senast uppdaterad: 2019-11-25, 20.25
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.